NRC

‘Steun aan Oekraïne gaat boven plichten in NAVO-verband’

NAVO-landen mogen hun bijdrage aan de collectiev­e verdedigin­g even opschorten, zegt NAVObaas Jens Stoltenber­g.

- Door onze redacteur Michel Kerres

De behoefte aan artillerie­munitie en luchtverde­diging in Oekraïne is nu zo nijpend dat landen hun NAVO-verplichti­ngen desnoods tijdelijk aan de kant moeten schuiven om leveringen aan Kyiv mogelijk te maken. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenber­g woensdag op een persconfer­entie na afloop van overleg met de premiers van Nederland, Denemarken en Tsjechië.

Daarmee neemt de druk op Nederland, en andere landen, toe om snel extra Patriot-luchtafwee­rsystemen te leveren voor Oekraïne. Premier Rutte zei dinsdag nog in de Kamer dat Nederland niet eenvoudig tot levering van extra systemen kan overgaan omdat dan de afspraken met de NAVO gevaar lopen. Hij liep al wel enigszins op een soepelere omgang met de NAVOdoelen vooruit: „Je moet je afvragen: hebben we de maximale pijngrens echt opgezocht?”

Het is volgens Rutte nog maar de vraag of Nederland nu wel tot levering zal overgaan, zei hij woensdag. „We doen al veel op Patriotgeb­ied en we hebben weinig. Maar ook wij gaan opnieuw kijken. Ik ga daar nu geen verwachtin­gen over wekken.” Nederland leverde in samenwerki­ng met Duitsland al onderdelen van het systeem, dat in Oekraïne effectief is gebleken.

De drie premiers werkten eerder samen bij de levering van F-16’s en artillerie­granaten. Ze beloofden zich nu sterk te maken voor snelle levering van luchtafwee­r. Stoltenber­gs steun geeft de drie een extra argument om andere landen onder druk te zetten extra systemen te leveren.

Kyiv bedelt al een paar weken om meer luchtafwee­r. De Oekraïense krijgsmach­t kan zich, vooral in het oosten van het land, niet goed meer verdedigen tegen Russische raketaanva­llen. Oekraïne vroeg in eerste instantie om zeven extra systemen, Duitsland beloofde er één. Op een EUtop, die woensdagav­ond in Brussel begon, zal ook over Patriots gesproken worden. Voorafgaan­d aan de top was er een receptie bij de Belgische koning. Rutte zei dat hij daar alvast was begonnen met het werven voor luchtafwee­rsystemen.

‘Oekraïne heeft meer nodig’

De NAVO-bondgenote­n spreken onderling niet alleen af hoeveel geld ze minimaal zouden moeten uitgeven aan defensie, maar maken ook gedetaille­erde afspraken over de bijdrage van militairen, munitie, materieel en wapensyste­men aan de collectiev­e verdedigin­g, de zogeheten capability targets.

Van die doelstelli­ngen mogen ze nu dus desnoods afwijken. Stoltenber­g: „Oekraïne heeft méér nodig. Als NAVO-bondgenote­n voor de keuze staan tussen NAVO-verplichti­ngen en steun voor Oekraïne is mijn boodschap helder: stuur meer steun naar Oekraïne”.

Het is in laatste instantie aan de lidstaten om een balans te vinden tussen NAVO-eisen en hulp aan Oekraïne, zei Stoltenber­g. Bovendien draagt Oekraïne bij aan de verdedigin­g van de NAVO als het de Russische krijgsmach­t verliezen toebrengt. Hoe dan ook moet de productie van wapensyste­men omhoog, omdat de NAVOvoorra­den op den duur weer aangevuld moeten worden.

„De dag in Oekraïne begon met weer een terroristi­sche Russische aanval”, zei Zelensky woensdagav­ond per video tegen Europese regeringsl­eiders. „Ze raakten Chernihiv. Meer dan 60 mensen raakten gewond, 17 mensen kwamen om het leven. Dit laat onze grootste behoefte zien, de behoefte aan luchtverde­diging.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands