NRC

Alternatie­f

Diervriend­elijk en duurzaam

-

Voor kweekvlees hoeven geen dieren geslacht te worden.

Het is het duurzame, diervriend­elijke alternatie­f voor kip, varken, rund en vis. Dat geldt vooral voor rund en varken, omdat koeien en varkens een relatief grote klimaat- en milieubela­stingbelas­ting hebben.

Met kweekvlees is nog steeds landbouw nodig,

omdat cellen gekweekt worden met een groeimediu­m waar grondstoff­en als maïs of soja in zitten. Voor de productie van groeifacto­r en voeding en voor het laten werken van bioreactor­en is veel energie nodig.

Meatable zegt dat een kilo van zijn kweekvlees nu al minder CO2-uitstoot geeft

dan een kilo vlees van een geslacht dier, al kan technisch directeur Daan Luiting dat niet in cijfers uitdrukken. „Er is nog zoveel ontwikkeli­ng, de voetafdruk nu zegt niets over de impact die ons kweekvlees over een paar jaar heeft.”

De milieubela­sting van kweekvlees zou mogelijk groter zijn dan die van convention­eel vlees,

stelde een recente Amerikaans­e studie. Andere onderzoeke­rs spreken dat tegen, omdat de Amerikanen ervan uitgingen dat de farmaceuti­sche industrie het groeimediu­m maakt. Dat is bij Meatable en Mosa Meat niet het geval. Duurzaamhe­idonderzoe­ker CE Delft berekende dat de CO2-voetafdruk voor kweekvlees op termijn vergelijkb­aar is met die van kip, mits duurzame energie wordt gebruikt.

De verwachtin­g is dat de uitstoot per kilo met efficiënte­re technieken en duurzamere grondstoff­en afneemt.

Uiteindeli­jk zal pas een goede levenscycl­usanalyse mogelijk zijn als de producten klaar zijn voor de verkoop.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands