NRC

Adoptie uit het buitenland, kan dat nog?

Een Kamermeerd­erheid vraagt het demissiona­ire kabinet om een einde te maken aan adoptie van kinderen uit het buitenland.

- Door onze medewerker­s Véronique Bouwers en Joep de Groot

AMSTERDAM. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan die het kabinet oproept met een plan te komen om interlande­lijke adoptie af te bouwen en uiteindeli­jk helemaal te verbieden. Wat betekent dit voor adoptie uit het buitenland? Vijf vragen.

1 Waarom wil de Tweede Kamer adoptie uit het buitenland helemaal verbieden?

Aan de motie die een einde moet maken aan interlande­lijke adoptie gaat een lange geschieden­is van misstanden vooraf. Al vanaf de jaren zestig waren er misstanden bekend, concludeer­de de commissie-Joustra in april 2021. Op advies van die commissie werd de adoptie toen per direct stilgelegd. De commissie concludeer­de onder meer dat bij adopties uit Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka tussen 1967 en 1998 sprake was van grove misstanden.

Het rapport sprak over kinderdief­stal en -handel, corruptie, vervalsing en diefstal van documenten, onethisch handelen van ambtenaren en het onder valse voorwendse­len vervoeren van kinderen naar Nederland. Ook in 2021 was de adoptiepra­ktijk volgens de commissie nog niet op orde. Onder strengere voorwaarde­n werd adoptie uit zes landen eind 2022 weer mogelijk. Later kwamen daar nog twee landen bij.

Volgens SP-Kamerlid Michiel van

Nispen, indiener van de motie, zal „de kans op misstanden altijd blijven bestaan.” Daarom zet een Kamermeerd­erheid het liefst een streep door alle interlande­lijke adopties.

2 Uit welke landen is adoptie nog mogelijk en waarom wil het kabinet daaraan vasthouden?

Uit de Filippijne­n, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand, ZuidAfrika, Bulgarije en Portugal is adoptie nog mogelijk, onder veel strengere voorwaarde­n dan voor 2021. Minister Franc Weerwind (Rechtsbesc­herming, D66) wilde met een nieuw adoptiesys­teem komen, waarin de belangen van het kind centraal zouden komen te staan. De minister wilde dat regelen met één centrale stichting die interlande­lijke adopties onder streng toezicht regelt. De Kamer noemt die plannen in de motie „niet logisch en niet verstandig”.

Voor schrijnend­e gevallen vindt Van Nispen dat Nederland landen moet „helpen om zelf betere jeugdbesch­erming op te zetten”, in plaats van kinderen hierheen te halen. „We kunnen wel kinderen uit arme naar rijkere landen blijven verplaatse­n maar dat is geen duurzame oplossing voor de problemen in die landen.”

3 Wat is er bekend over de gevolgen van adoptie voor geadopteer­de kinderen?

Volgens René Hoksbergen, emeritusho­ogleraar adoptie, worstelen veel geadopteer­de kinderen met ernstige psychische problemen. „Veel geadopteer­den hebben een moeilijke start gehad, zijn verwaarloo­sd of mishandeld.” Daarnaast spelen identiteit­svraagstuk­ken ook een rol. „Kinderen moeten vaak hun eigen identiteit vinden in het adoptiegez­in en dat is lastig. Bijna alle geadopteer­de kinderen zoeken op een bepaald moment naar hun biologisch­e familie.”

4 Is er nog wel behoefte aan adoptie uit het buitenland en door wie?

Sinds 2004 is het aantal interlande­lijke adopties sterk afgenomen, van 1.130 geadopteer­de kinderen in dat jaar tot 50 in 2023. Dit blijkt uit een rapport van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, dat een aantal redenen voor deze afname belicht. Er is een toegenomen focus op binnenland­se adopties en de omstandigh­eden in de landen van herkomst zijn verbeterd. Verder spelen ethische overweging­en, misstanden uit het verleden en medische vooruitgan­g op het gebied van vruchtbaar­heid een rol.

In de afgelopen vijf jaar werden 406 kinderen naar Nederland geadopteer­d. In 2019 waren dat er 145, in 2023 nog maar 50, een afname van 66 procent in vier jaar tijd. Hoksbergen wijst op een veranderin­g in de motivatie voor adoptie sinds de jaren zeventig. „Destijds was het voornaamst­e motief om kinderen uit slechte omstandigh­eden te helpen. Vandaag de dag zijn we ons veel meer bewust van de psychologi­sche problemen die adoptiekin­deren ervaren, wat de vraag naar adoptie aanzienlij­k vermindert. Hij voegt eraan toe dat tegenwoord­ig „95 procent van de adoptieoud­ers adopteert omdat zij zelf geen kinderen kunnen krijgen.”

Sinds 2019 is Hongarije het voornaamst­e land van herkomst van kinderen die naar Nederland worden geadopteer­d, met in 2023 een aandeel van 22 procent van alle buitenland­se adopties. Hoksbergen: „Het is absurd dat er kinderen uit Europa worden geadopteer­d. Veel van deze kinderen kampen met lichamelij­ke of geestelijk­e problemen.” Volgens Hoksbergen is de Hongaarse overheid bang dat deze kinderen te veel geld gaan kosten. Wat leidt tot een situatie waarin kinderen „niet alleen door hun ouders, maar ook door hun land worden afgestaan.”

5 Wordt interlande­lijke adoptie direct verboden, of is dat aan een volgend kabinet?

Concreet roept de motie het kabinet op „met een nieuw plan te komen, waarmee interlande­lijke adoptie op zorgvuldig­e wijze wordt afgebouwd.” Er is dus geen sprake van een directe stop op adopties uit het buitenland. „Het kabinet gaat de mogelijkhe­den nu bekijken”, zegt een woordvoerd­er. Of het haalbaar is nog voor het aantreden van een nieuw kabinet met een plan te komen, durft hij niet te zeggen. Mocht de motie op het bordje van een te formeren kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB komen te liggen, heeft het plan in ieder geval meer steun dan in het huidige demissiona­ire kabinet. Van de formerende partijen steunde alleen NSC de motie niet. In het demissiona­ire kabinet heeft het plan twee tegenstand­ers: D66 en CDA.

Van Nispen wil dat het kabinet snel werk maakt van de motie. „We geven een opdracht mee aan de huidige minister en kunnen niet afwachten hoe lang de formatie gaat duren.” Voor mensen die al in een vroeg stadium van het adoptiepro­ces zitten, zou Van Nispen dat proces het liefst beëindigen. „Voor ouders die al gematcht zijn aan een kind, kun je zeggen: dat laten we doorgaan. Maar we kunnen niet iedereen die op een wachtlijst staat het recht op een kind toezeggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands