NRC

‘Grip op migratie’ is lastig te bereiken

Als de vier formerende partijen over asiel en migratie praten, staan vooral NSC en PVV tegenover elkaar.

- Door onze redacteur Wafa Al Ali

De maat was even vol voor PVV-leider Geert Wilders. Zijn keuze om maandag de formatieta­fel vroegtijdi­g te verlaten terwijl over migratie werd gesproken, maakte duidelijk dat de PVV, VVD, NSC en BBB niet op een lijn zitten over asiel en migratie. Dat de formerende partijen zich streng uitlaten over migratie betekent niet dat ze het eens zijn over de precieze aanpak, zo liet het weglopen van Wilders zien.

„Grip op migratie”, de frase die in politiek Den Haag gretig wordt gebezigd, zegt niets over welke migranten op welke manier geweerd moeten worden. De PVV en NSC staan in deze kwestie het duidelijks­t tegenover elkaar. Wilders heeft het vooral over asielzoeke­rs, die hij het liefst allemaal zou weren. NSC-leider Pieter Omtzigt benadrukt dat migratie niet alléén over asielzoeke­rs gaat, en wil dat zijn collega’s aan de formatieta­fel met meer urgentie naar arbeidsmig­ratie kijken.

Op initiatief van Wilders en Omtzigt zaten maandagoch­tend de migratiede­skundigen Jan van de Beek en Hein de Haas bij de partijen aan tafel. Hun scherp uiteenlope­nde benadering­en maken veel duidelijk over hoe de PVV en NSC over migratie denken.

Cultuur of economie

Jan van de Beek is een wiskundige die is gepromovee­rd op de economisch­e effecten van migratie. Vooral asielmigra­tie kost veel, betoogt hij in zijn publicatie­s. Van de Beek heeft het daarbij

ook over de „culturele afstand” en daaruit voortvloei­ende integratie­problemen die asielzoeke­rs uit Afrika en het Midden-Oosten volgens hem met de Nederlands­e samenlevin­g zouden hebben. Doorn in zijn oog zijn internatio­nale verdragen, die open grenzen en solidarite­it voorstaan. Een boodschap die Wilders als muziek in de oren klinkt, aangezien hij sinds de oprichting van de PVV pleit voor een totale asielstop.

Hoogleraar sociologie De Haas bracht vorig jaar het boek Hoe migratie echt werkt uit, waarin hij „migratiemy­thes” doorprikt die bij links en rechts leven. Willen politici het eerlijke verhaal vertellen, benadrukt hij, dan moeten zij de toenemende vraag naar arbeid aan de kaak stellen, en beter kijken naar de rol van het beleid.

Omtzigt zal zich maandag gesterkt hebben gevoeld door het betoog van De Haas, wiens boek hij naar de bespreking­en had meegenomen. De NSC-leider maakt zich druk over de slechte woon- en werkomstan­digheden waarin arbeidsmig­ranten die in lage loonsector­en werken verkeren. Hij pleit voor het aanpakken van malafide wervingsbu­reaus en het vermindere­n van het aantal distributi­ecentra en slachterij­en.

Dit soort voorstelle­n kunnen niet op gejuich van BBB-leider Caroline van der Plas rekenen. Haar partij is een warm pleitbezor­ger van sectoren die baat hebben bij goedkope arbeidsmig­ranten, zoals de intensieve veehouderi­j en de glastuinbo­uw. De VVD, die belang hecht aan een sterk ondernemer­sklimaat, zal zich evenmin snel neerleggen bij NSC-speerpunte­n als een strenger toelatings­beleid voor arbeidsmig­ranten van buiten de EU en het verder beperken van fiscale voordelen voor deze werknemers.

Asielaanvr­agen strenger bekijken

Omtzigt staat dus vrij geïsoleerd in zijn focus op arbeidsmig­ratie. Asiel blijft voor zijn onderhande­lingspartn­ers het meest aantrekkel­ijke terrein om aan te morrelen. De vraag is hoe ver dat nog kan. Binnen de juridische kaders van (mensenrech­ten-)verdragen is volgens deskundige­n nagenoeg geen ruimte meer om het asielrecht verder in te perken dan wat al is doorgevoer­d. Wel deelt Omtzigt met de VVD en BBB de wens om het tweestatus­stelsel in te voeren, waarbij onderschei­d wordt gemaakt tussen politieke vluchtelin­gen en mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Voor die laatste groep kunnen gezinshere­niging en permanent verblijf in Nederland moeilijker worden gemaakt.

Ook kunnen de formerende partijen elkaar vinden in het standpunt dat de Immigratie- en Naturalisa­tiedienst asielaanvr­agen strenger moet beoordelen. Hoe meer afwijzinge­n, hoe sneller asielzoeke­rs Nederland zullen mijden, is het idee.

Wetten en verdragen zijn niet in beton gegoten

Voor Wilders, wiens bestaansre­cht als politicus nauw verweven is met ferme standpunte­n over asiel, zal het moeilijk te verkroppen zijn dat hij keer op keer moet aanhoren dat zijn plannen op het gebied van asiel niet zomaar kunnen. Zeker niet als hij NSC binnenboor­d wil houden, die het van groot belang zegt te vinden zich aan „verdragen, rechterlij­ke uitspraken en wetten te houden”.

Maar wetten en verdragen „zijn niet in beton gegoten”, zegt ook Omtzigt. Met zijn drie onderhande­lingspartn­ers wil hij in elk geval een optout van Europese migratiere­gels onderzoeke­n. Juristen denken dat een poging hiertoe nauwelijks kan slagen, omdat dit bij toetreding tot de EU geregeld had moeten worden. Bovendien zouden alle andere lidstaten akkoord moeten gaan met een Nederlands­e uitzonderi­ngspositie, wat in de nabije toekomst niet voorstelba­ar is. Het recent aangenomen EU-migratiepa­ct laat namelijk zien dat het voeren van een gemeenscha­ppelijk migratiebe­leid in de Europese Unie steeds belangrijk­er wordt gevonden.

Pieter Omtzigt NSC-leider

 ?? ?? Geert Wilders wil vooral over asielmigra­tie spreken.
Geert Wilders wil vooral over asielmigra­tie spreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands