NRC

Eén op de vijf scholen scoort onvoldoend­e

Om de neergang te stoppen vindt de Onderwijsi­nspectie dat schoolleid­ers, schoolbest­uren en de politiek meer focus moeten aanbrengen. „Rekenen en taal moeten voorrang krijgen op, bijvoorbee­ld, schoolzwem­men.”

- Door onze redacteure­n Claudia Kammer en Denise Retera

AMSTERDAM. Het is al jaren goed zoeken naar lichtpuntj­es in de Staat van het Onderwijs, die de Onderwijsi­nspectie elk voorjaar publiceert. Ook dit jaar uit de inspectie haar zorgen, voornameli­jk over het basisonder­wijs en voortgezet onderwijs.

Hoewel ze normaal alleen scholen controleer­t waarvan vermoed wordt dat ze slecht presteren, deed de inspectie nu een steekproef. Ruim 20 procent van 225 onderzocht­e scholen kreeg een onvoldoend­e. En dat is veel, zegt waarnemend inspecteur­generaal Ria Westendorp. Twee scholen werden beoordeeld als ‘zeer zwak’. In de steekproef zag ze dat de verschille­n tussen scholen groot zijn, „zelfs als scholen een vergelijkb­are leerlingen­populatie hebben”. „Scholen die hun onderwijs niet op orde hebben, zouden moeten leren van scholen waar het wel goed gaat.”

Verder zijn de basisvaard­igheden (taal, rekenen en burgerscha­p) een rode draad in deze Staat van het Onderwijs. Daar is het steeds slechter mee gesteld, van het basisonder­wijs tot en met het mbo.

De inspectie vindt dat schoolleid­ers, schoolbest­uren en de politiek meer focus moeten aanbrengen in het onderwijs. „Scholen moeten nu voldoen aan te veel verwachtin­gen. Er moet beter gekozen worden. Rekenen en taal moeten voorrang krijgen op, bijvoorbee­ld, schoolzwem­men.” Ook zou er duidelijke­r gekozen moeten worden voor wetenschap­pelijk bewezen effectieve lesmethode­n.

Basis ontbreekt vaak

Uit het jaarlijkse PISA-onderzoek van de OESO bleek in december dat de leesvaardi­gheid van 15-jarigen in Nederland nu onder het gemiddelde ligt van andere Europese landen.

Ook de prestaties bij rekenen dalen hard: 65 procent van de leerlingen in het basisonder­wijs zou het streefnive­au moeten kunnen halen, maar meer dan de helft van de leerlingen slaagt er niet in. Veel leerlingen die naar het vmbo gaan, halen zelfs het fundamente­le niveau niet. „Veel middelbare scholen gaan er ten onrechte vanuit dat alle nieuwe leerlingen de basis beheersen”, zegt Westendorp. „Wij roepen scholen op van elk kind te onderzoeke­n of ze de basisvaard­igheden beheersen, en leerlingen te helpen achterstan­den weg te werken.”

De scholen die onvoldoend­e scoorden in de steekproef, bleven niet alleen achter op leerresult­aten, ook de kwaliteit van de lessen was ondermaats. Verder volgden ze de ontwikkeli­ng van individuel­e leerlingen niet voldoende. Westendorp: „Dan kun je het onderwijs beter afstemmen op de behoeften van kinderen.”

Het lerarentek­ort is structuree­l en „niet zomaar opgelost’, zegt Westendorp. „Als je niet voldoende bevoegde leraren hebt, moet je kijken naar oplossinge­n die het minst slecht zijn. Het blijkt dat het vergroten van klassen en vermindere­n van de onderwijst­ijd schadelijk­er is dan mensen zonder onderwijsb­evoegdheid voor de klas zetten.”

Mbo: veel uitval

Het mbo wordt steeds meer gezien als een serieuze optie voor leerlingen die de havo niet afmaken. Het aantal havo 4-leerlingen dat overstapte naar het mbo verdubbeld­e in bijna twee jaar naar 9 procent. Maar op de mbo’s stijgt het aandeel voortijdig schoolverl­aters

Een te grote groep voelt zich eenzaam en depressief

Inspectier­apport over mbo-verlaters

rap. Tussen 2019 en 2022 van ruim 4,5 naar bijna 6,5 procent. Een mogelijke oorzaak is „verminderd welbevinde­n, een te grote groep voelt zich eenzaam en depressief.” 18 procent van de mbo’ers, hbo’ers en wo’ers heeft „welzijnspr­oblemen”. Verder hebben jongens, studenten met een migratieac­htergrond, en studenten met een vmbo-k-diploma een grotere kans op uitval in het mbo.

Zo’n 34 procent van de gediplomee­rde mbo’ers op het hoogste niveau beheerste in 2022-2023 niet het minimale niveau voor lezen en luisteren. Op alle mbo-niveaus scoorden de gediplomee­rde studenten lager dan het studiejaar ervoor.

Hbo, wo: prestatied­ruk

Een groot deel op hogeschole­n en universite­iten ervaart ook psychische klachten. Verder zegt twee vijfde van deze studenten prestatied­ruk te ervaren. Sociale veiligheid is er ook een belangrijk thema. De inspectie ontvangt veel meldingen en vragen over sociaal onveilige situaties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands