NRC

Omstreden ‘Russische wet’ in Georgië

Door een fel aangevocht­en wet die woensdag in eerste lezing is aangenomen, raakt Georgië volgens critici zicht op EU-toetreding kwijt.

- Door onze correspond­ent Eva Cukier

Het Georgische parlement heeft woensdag een belangrijk­e stap gezet op weg naar aanname van een zeer omstreden wet. Tegenstand­ers van deze ‘wet op buitenland­se agenten’ hebben die omgedoopt tot ‘de Russische wet’. Ze vrezen dat het vurig gewenste EU-lidmaatsch­ap van Georgië uit zicht raakt en dat Rusland aan invloed wint. In de hoofdstad Tbilisi wordt al dagenlang fel geproteste­erd bij het parlements­gebouw. Volgens ooggetuige­n zijn enkele demonstran­ten opgepakt.

Volgens het wetsvoorst­el moeten organisati­es die meer dan 20 procent van hun inkomsten uit het buitenland ontvangen, zich registrere­n als ‘buitenland­s agent’. Dat brengt allerlei beperkinge­n met zich mee. Tegenstand­ers noemen het plan de ‘Russische wet’. Hiermee zou de pro-Russische regeringsp­artij Georgische Droom, die achter de schermen wordt geleid door de pro-Russische oligarch Bidzina Ivanisjvil­i, het land verder in de invloedssf­eer van Rusland willen brengen. De Russische regering zet een vergelijkb­are wet al sinds 2012 in om kritische organisati­es en personen de mond te snoeren.

Aanvaardin­g van de wet vergt formeel drie lezingen. De eerste lezing was woensdag, met steun van 83 van de 150 parlementa­riërs. Leden van de oppositie boycotten de stemming. Naar verwachtin­g zal regeringsp­artij Georgische Droom proberen om de tweede en derde lezing van de wet zo

snel mogelijk door het parlement te krijgen. Daarna gaat die naar president Salome Zoerabisvj­ili, die fel gekant is tegen de wet. Zij heeft eerder gezegd haar vetorecht te zullen gebruiken. De regeringsp­artij kan een veto echter verwerpen. De behandelin­g van de wet zal naar verwachtin­g half mei zijn afgerond.

Het wetsvoorst­el was vorig jaar al ingediend, maar sneuvelde toen na hevige protesten van pro-Europese

betogers. Mede dankzij de intrekking ervan besloot de EU eind 2023 om Georgië het kandidaat-lidmaatsch­ap te verlenen. Dat besluit was lang vooruitges­choven wegens groeiende zorgen over uitholling van de democratie en afbraak van mensenrech­ten door Georgische Droom.

Volgens peilingen wenst het overgrote deel van de Georgiërs EU-lidmaatsch­ap; de kandidaats­tatus werd in december met gejuich ontvangen.

Het idee dat de ‘Russische’ wet door Moskou is ingestoken, wordt versterkt door uitspraken in Rusland. In maart zei Buitenland­minister Sergej Lavrov dat „de gebeurteni­ssen in Georgië” hem deden denken aan de Majdan-opstand in Kyiv eind 2013, omdat ze „van buitenaf zijn georkestre­erd” met als doel de „Russische grenzen te verzwakken”. De Russisch propagandi­st en RussiaToda­y-hoofdredac­teur Margarita Simonjan pleitte voor een

Russische „raketaanva­l” op Tbilisi.

De sterk pro-Europese president van Georgië haalt fel uit naar de regering. Op X noemde zij de volharding van de autoriteit­en om de wet „erdoor te duwen”, tegen de wens van de bevolking en ondanks de protesten „een directe provocatie” en hekelde ze „de Russische strategie van destabilis­atie.” Volgens haar is de wet een „exacte kopie” van de wet die Poetin al jaren inzet tegen critici.

 ?? Over ‘buitenland­se agenten’. ?? Ook dinsdag werd in Tbilisi massaal geproteste­erd tegen het omstreden wetsvoorst­el
Over ‘buitenland­se agenten’. Ook dinsdag werd in Tbilisi massaal geproteste­erd tegen het omstreden wetsvoorst­el

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands