NRC

Niet meer roken voor Britse jeugd

Een nieuwe antirookwe­t wil het aantal rokers omlaag brengen door jongeren de rest van hun leven te verbieden tabak te kopen.

- Door onze correspond­ent Annemarie Kas LONDEN

Jaarlijks overlijden er tachtigdui­zend Britten aan de gevolgen van roken. Aan longkanker, COPD of aan andere luchtwegaa­ndoeningen. Rokers hebben gemiddeld tien jaar eerder serieuze gezondheid­szorg nodig dan niet-rokers. En wie jong met roken begint, leeft gemiddeld tien jaar korter.

Allemaal argumenten voor de Britse premier Rishi Sunak (Conservati­eve Partij) om roken voor toekomstig­e generaties moeilijker te maken. Dit is een van Sunaks persoonlij­ke doelstelli­ngen en het kan een belangrijk element van zijn politieke erfenis zijn. Dinsdag stemde het Lagerhuis in met zijn wetsvoorst­el dat het iedereen geboren op of na 1 januari 2009 voor altijd verbiedt om sigaretten te kopen. Het is waarschijn­lijk dat ook het Hogerhuis hiermee instemt.

Premier Sunak keek voor het ontwerp van dit verbod naar Nieuw-Zeeland, waar vergelijkb­are wetgeving werd ingetrokke­n na verkiezing­en en een politieke machtswiss­el. De kans dat zijn plan in het Verenigd Koninkrijk ook op zo’n manier strandt is klein, omdat oppositiep­artij Labour ook voor het voorstel heeft gestemd. De wet moet per 1 januari 2027 ingaan en zou dan de strengste antirookwe­tgeving ter wereld zijn – het is uitzonderl­ijk dat een land de machtige tabakslobb­y zo duidelijk negeert.

De bedoeling is dat het verbod voor alle vier landen van het VK gaat gelden, dus in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland, ook al is de gezondheid­szorg officieel een onderwerp waar elk land zelf over gaat. Ook komen er strengere regels voor elektronis­che sigaretten. Wegwerpvap­es gaan in de ban en de vrolijk gekleurde verpakking­en, de smaken en het etaleren van vapes in winkels worden aan banden gelegd. Het aantal kinderen dat vapet in Engeland is de afgelopen jaren verdrievou­digd.

100 pond boete

Iedereen die nu vijftien jaar of jonger is, krijgt nooit meer de kans om legaal sigaretten te kopen. Het roken zelf wordt dus niet verboden. Praktisch gezien stijgt de leeftijd waarop sigaretten kopen is toegestaan steeds met een jaar – nu is dat nog achttien jaar. Winkeliers kunnen ter plekke een boete van 100 pond (omgerekend ongeveer 117 euro) krijgen als ze toch sigaretten verkopen aan iemand die te jong is, boven op een boete van 2.500 pond (2.925 euro) die lokale overheden hun kunnen opleggen.

De Britse regering heeft een impactanal­yse laten doen, waarbij onderzoeke­rs een voorzichti­ge schatting maken van de effecten van de wet. „We erkennen de onzekerhei­d over de impact die het beleid heeft, omdat zulk beleid nog nergens ter wereld is geïmplemen­teerd”, schrijven ze. Ze baseren zich mede op onderzoek naar de effecten van een verhoging van de wettelijke verkooplee­ftijd van achttien naar 21 jaar. Hun verwachtin­g is dat het aantal rokers van veertien jaar en ouder daalt, van 12,4 procent van de bevolking in 2023 naar 1,5 procent in 2056. Op de lange termijn, vanaf 2044, verwachten ze ook een scherpe daling in het aantal mensen dat overlijdt als gevolg van ziektes die door roken worden veroorzaak­t.

De onderzoeke­rs stellen ook vast dat jongeren altijd nog indirect, viavia, aan sigaretten zouden kunnen komen, zoals dat nu ook geldt voor pubers onder de achttien jaar. Alleen wordt dit effect waarschijn­lijk verkleind doordat ook het kopen van sigaretten voor iemand anders strafbaar wordt. Tegenstand­ers wijzen erop dat het plan willekeuri­ge leeftijdsd­iscriminat­ie in de hand werkt: in de toekomst mag bijvoorbee­ld een 29-jarige wel een pakje sigaretten kopen en een 28-jarige niet.

Voor wie is geboren op of na 1 januari 2009 geldt een levenslang verbod op het kopen van sigaretten

Verdeeldhe­id

De Conservati­eve Partij was verdeeld over het wetsvoorst­el. Bijna zestig Lagerhuisl­eden van de fractie – in totaal zijn ze met 347 leden – stemden er tegen. Zij vinden het betuttelen­d en een te grote inmenging in de privékeuze­s van volwassen burgers over hoe ze hun leven leiden. Ze waarschuwd­en dat hierdoor ook verboden rond ongezond eten of alcohol ineens mogelijk zouden worden.

Onder de critici was Kemi Badenoch, de minister voor handel die geen geheim van haar ambities maakt om Rishi Sunak ooit op te volgen als partijleid­er. Badenoch noemde het argument van leeftijdsd­iscriminat­ie: „Mensen die één dag na elkaar zijn geboren hebben hierdoor verschille­nde rechten.” Ook Tories die banden hebben met de vape- en tabaksindu­strie spraken zich uit tegen de wet. De tabakslobb­y probeerde om de wet af te zwakken, zodat alleen de minimumlee­ftijd van achttien naar 21 jaar zou gaan.

Premier Sunak had de weerstand binnen zijn partij zien aankomen en leek vooraf geacceptee­rd te hebben dat hij een deel van de Conservati­even met dit voorstel van zich vervreemdt. Niet voor niets besloot de partijtop vooraf al dat dit een vrije kwestie zou zijn voor hun fractie, dus de Lagerhuisl­eden waren niet gebonden aan de gebruikeli­jke partijdisc­ipline. Toch betekent de tegenstem van tientallen rebelse Lagerhuisl­eden alsnog een buts voor zijn gezag als partijleid­er, zeker omdat ook ministers uit zijn kabinet tegen het voorstel stemden.

 ?? ?? Jongens roken een sigaret in het stadje Bootle, in Engeland, in 1968.
Jongens roken een sigaret in het stadje Bootle, in Engeland, in 1968.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands