NRC

Wie dollars heeft en de politiek vermijdt, heeft nu best een goed leven in Venezuela

In Caracas puilen de supermarkt­en uit met buitenland­se producten – met dank aan de dollar en olie. Het regime van president Maduro onderdrukt ondertusse­n elke kritiek of oppositie. „Voor gedachten kun je al worden opgesloten.”

- Door onze correspond­ent Nina Jurna SAN ANTONIO/CARACAS

Vier jaar lang woonden de Venezolaan­se ondernemer Albis Briceño (30) en zijn vrouw in Argentinië. Op de vlucht voor de humanitair­e en economisch­e crisis in Venezuela besloten ze, net als miljoenen landgenote­n, hun heil elders te zoeken. „We waren pas getrouwd en zagen geen kans om in Venezuela een stabiel leven op te bouwen. Er waren geen medicijnen te koop. Overal heerste schaarste en enorme inflatie. In 2018 pakten we onze koffers en vluchtten het land uit”, blikt Albis terug.

Diezelfde koffers staan nu in de slaapkamer met de reislabels er nog aan: onlangs keerde het stel terug. Ze trokken in bij Albis’ oma even buiten de Venezolaan­se hoofdstad Caracas. Albis runt nu het eethuisje van de familie, dat toen ze vertrokken praktisch failliet was. Zijn vrouw Eileen Sandoval (29), kunstenare­s en illustrato­r, werkt aan een muurschild­ering in het huis en heeft pas een boek met eigen illustrati­es uitgegeven.

„De economie draait. Ik heb klanten die drie, vier keer per week met hun kinderen komen lunchen en omgerekend vijftig, zestig Amerikaans­e dollar uitgeven”, zegt Albis.

„Je ziet op straat dat mensen relaxter zijn. Er is tenminste eten. Toen we vertrokken waren er mensen die honger leden”, zegt Eileen, een opgewekte vrouw met getatoeëer­de bloemen op beide armen. Het valt haar ook op dat het veiliger is. „Mensen lopen bellend over straat, dat was voorheen levensgeva­arlijk in Caracas.”

Metamorfos­e

Wat is er gebeurd in het land dat een paar jaar geleden nog op de rand van de afgrond stond? Waar pakweg zeven miljoen mensen het land ontvluchtt­en, terwijl de autoritair­e, socialisti­sche president Nicolás Maduro internatio­naal steeds verder geïsoleerd raakte?

Venezuela heeft een metamorfos­e ondergaan. In Caracas puilen de supermarkt­en uit met producten van over de hele wereld: Franse champagne, Italiaanse pastasauze­n, Turkse kruiden. Er zijn zelfs verschille­nde soorten Nederlands­e kaas, mayonaise en yoghurt te koop.

In gloednieuw­e winkelcent­ra verdringen de mensen elkaar op de roltrap en voor winkels met flatscreen tv’s, dure telefoons en de nieuwste mode. ’s Avonds moet je reserveren om een tafel te bemachtige­n in een van de vele trendy restaurant met Koreaanse, Japanse of Peruaanse keukens. Er treden dj’s op met danseresse­n terwijl obers cocktails serveren.

En bovenal: mensen lopen niet meer zoals voorheen, met tassen vol waardeloze biljetten bolivares rond. Ze betalen in met met harde Amerikaans­e dollars.

Wel kapitalism­e, geen vrijheid

„Het nieuwe Venezuela is een kapitalist­ische chavismo-samenlevin­g geworden, waar je alles kunt krijgen, als je maar geld hebt. Maar vrijheid is er niet”, zegt politicolo­og Ignacio Ávalos vanuit zijn appartemen­t op een heuvel met uitzicht op de bergketen van El Ávila. Oud-president Hugo Chávez begon in 1999 wat hij noemde de Bolivariaa­nse revolutie, vernoemd naar zijn idool ‘El Libertador’ Simón Bolívar, de 19de-eeuwse onafhankel­ijkheidsst­rijder van Latijns-Amerika. Met zijn socialisti­sche en ‘anti-imperialis­tische’ (lees: anti-Amerikaans­e) ideologie wilde Chávez het land veranderen, onder meer door de Venezolaan­se oliegelden in sociale projecten te steken. „Als Chávez wist dat onze samenlevin­g nu vrijwel gedollaris­eerd is, zou hij zich omdraaien in zijn graf”, zegt Ávalos.

Vanaf 2021 werd het de Venezolane­n voorzichti­g en oogluikend toegestaan zaken te doen en te winkelen in dollars. Toen Albis Briceño dat jaar met Eileen op familiebez­oek kwam, zag hij hoe een slagerij de groene bankbiljet­ten al accepteerd­e. Albis: „Ik dacht: over een paar jaar zal alles wel in dollars zijn. Dat biedt misschien kansen voor een terugkeer.”

Toen steeds meer vrienden besloten terug te gaan, begon het koppel zelf plannen te maken. Tegelijker­tijd verminderd­e president Maduro de prijscontr­oles, met maxima voor een aantal producten in een poging de inflatie te beteugelen. Ook kwam meer ruimte voor private ondernemer­s. In 2022 groeide de economie met 7 procent, in 2023 met 5 procent en voor dit jaar hoopt Maduro op een groei van maar liefst 8 procent.

Meer vraag naar niet-Russische olie

Terwijl in Venezuela, in het bezit van een van de grootste bewezen oliereserv­es ter wereld, de inkomsten uit de olie jarenlang laag waren door mismanagem­ent, corruptie, nationalis­ering en verlammend­e Amerikaans­e sancties, gaat het al sinds een paar jaar iets beter met de petrosecto­r.

Venezuela profiteerd­e van de stijgende vraag naar olie als vervanging voor Russische leverantie­s na de inval in Oekraïne. Ook verlichtte­n de VS tijdelijk de sancties. Een aantal Europese bedrijven kreeg toestemmin­g om weer Venezolaan­se olie te exporteren en ook het Amerikaans­e

Chevron mocht weer actief worden in het land.

Aan die tijdelijke uitzonderi­ng op de sancties verbond Washington wel politieke voorwaarde­n: het regime van Maduro moest met de oppositie afspraken maken over vrije en democratis­che verkiezing­en, eind juli. En dat verloopt veel minder goed.

Deze donderdag loopt de Amerikaans­e versoepeli­ng af. De VS zullen hoogstwaar­schijnlijk besluiten de verlichtin­g van de sancties niet te verlengen, omdat het Maduro-regime zich niet aan de ‘routekaart’ naar een vrije stembusgan­g houdt, liet het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken maandag al doorscheme­ren.

Uit het isolement

In tegenstell­ing tot de economisch­e verlichtin­g neemt de repressie in dit verkiezing­sjaar sterk toe. Mensenrech­tenorganis­aties maken zich grote zorgen. Eind maart werden oppositiel­eden opgepakt en mocht presidents­kandidate Maria Corina Machado – die het dit jaar namens de gezamenlij­ke oppositie wilde opnemen tegen Maduro – zich niet registrere­n bij de door de regering gecontrole­erde kiesraad.

Tegelijker­tijd is de positie van president Maduro sterker dan een paar jaar geleden. Toen deden de Verenigde Staten en veel andere landen liever zaken met oppositiel­eider Juan Guaidó. De toenmalige voorzitter van het parlement riep zich in 2019 uit tot interim-president omdat Maduro gefraudeer­d zou hebben bij zijn herverkiez­ing, een jaar eerder. Guaidó kreeg onmiddelli­jk steun en erkenning van meer dan vijftig landen.

Bij het horen van diens naam begint politicolo­og Ignacio Ávalos cynisch te gniffelen. „Zeg zijn naam niet hardop hier. Mensen zijn enorm teleurgest­eld in Juan Guaidó. Hij kon alles veranderen. Mensen waren bereid dag en nacht de straat op te gaan en hun leven te geven. Maar hij heeft het verkeerd aangepakt, niets bereikt en is uiteindeli­jk naar de VS vertrokken.”

President Maduro overleefde het allemaal – ook in de regio staat hij minder alleen. De nieuwe linkse regeringen in buurlanden als Brazilië en Colombia nodigen hem uit. En Amerikaans­e sancties zorgden voor meer binnenland­se investerin­gen, zegt Ávalos. „Kopstukken binnen het leger en politiek wier buitenland­se rekeningen bevroren zijn, investeren hun geld nu hier, anders zouden ze het wegsluizen naar het buitenland.”

Toch is de bubbel van het ‘nieuwe Venezuela’ vooral in Caracas zichtbaar, waar in de chique wijk Las Mercedes zelfs een Ferrari-dealer gevestigd is. Daarbuiten, in andere deelstaten en ook in de volks- en sloppenwij­ken rondom Caracas, is van luxe geen sprake. In Petare bijvoorbee­ld, een grote sloppenwij­k met zo’n driehonder­dduizend inwoners, probeert Paula Navas de eindjes aan elkaar te knopen.

Sinds 2016 volgt NRC haar en haar dochters gedurende de verschille­nde crises waar Venezuela doorheen gaat. Tijdens de humanitair­e crisis in 2017 verloor Paula haar toen 22-jarige dochter Aldeny door het tekort aan insuline in het land. Een andere dochter vluchtte wegens de crisis naar Colombia. „Ook hier in de wijk is alles in dollars”, vertelt Paula op een zonnige middag. Stromend water is er op zo’n hooggelege­n plaats in de wijk niet, dus moet ze dollars betalen om haar watertank bij te vullen. Zonder alle bonussen en subsidies die de overheid verstrekt, is dat omgerekend praktisch een maandsalar­is.

Paula was altijd al kritisch op de regering-Maduro, maar nu is ze nog feller: „Hij is een dictator. Ik wil niets van die bonussen van de regering, want ze geven die om dan je stemgedrag te controlere­n en te beïnvloede­n. Ik wil vrije verkiezing­en!”

Dochter Erika komt net thuis van college. Ze is het eerste kind van Paula dat studeert. Voor Erika’s opleiding diergenees­kunde heeft de dollariser­ing negatieve gevolgen. Docenten kiezen liever voor dure privéschol­en met een salaris in dollars. „Ik heb maar twee dagen college omdat er te weinig docenten zijn. Thuis probeer ik zoveel mogelijk te doen, maar praktijkle­ssen moeten we echt bij de universite­it volgen”, zegt Erika die ervan droomt om dierenarts te worden.

Politieke gevangenen

„De klassenver­schillen zullen groter worden”, voorspelt politicolo­og Ávalos. En dit verkiezing­sjaar neemt de repressie toe. Op het Altamira-plein in Caracas, traditione­el de plek waar gedemonstr­eerd wordt, staat een groepje in het zwart geklede demonstran­ten met borden. „Vrijheid, vrijheid!”, klinkt het luid. Het zijn familieled­en van politieke gevangenen. Ze houden borden omhoog met de namen en afbeelding­en van hun geliefden. Volgens mensenrech­tenorganis­aties als Amnesty Internatio­nal zitten er ruim driehonder­d politieke gevangenen vast en werden er de afgelopen tien jaar zo’n vijftiendu­izend mensen opgepakt.

Agenten van de militaire politie houden vanaf een afstandje alles nauwletten­d in de gaten. Een agent filmt de menigte, een ander pakt z’n telefoon en begint te bellen. „Er worden constant mensen opgepakt. Vanwege een WhatsAppst­atus of een post op sociale media kun je al worden bestempeld als terrorist of samenzweer­der. Voor gedachten kun je hier al worden opgesloten” zegt mensenrech­tenadvocaa­t Joel García.

García is advocaat van de bekende mensenrech­tenactivis­t Rocío San Miguel die begin dit jaar werd opgepakt, waarna het VN-mensenrech­tenkantoor door Maduro werd gesloten. „Dit jaar is cruciaal en beslissend voor de vrijheid van Venezuela”, zegt de advocaat.

Moordaansl­ag

In 2019 riep oppositiel­eider Guaidó zich tot interimpre­sident uit. Maar hij heeft vrijwel niets weten te veranderen.

Tussen de groep staat ook Melania Leal Rosales met een grote foto van haar zus Emirlendri­s Benítez. Het tragische verhaal van haar zus vertelt Leal een dag later in een klein huisje in een barrio tegen de heuvels. Kinderen voetballen buiten op het zand, dat iedere keer als een brommer voorbij rijdt, opstuift.

„Ze reed op een avond mee met haar partner die een taxirit had waar al twee mannen in zaten die er later van werden verdacht een moordaansl­ag te hebben gepleegd op president Maduro. Mijn zus had er niets mee te maken. Maar ze is veroordeel­d tot dertig jaar”, zegt Melania ingetogen.

Volgens mensenrech­tenorganis­aties is er geen bewijs geleverd en is Emirlendri­s Benítez onschuldig. Een maand na de arrestatie bezocht Melania haar zus voor het eerst in de gevangenis. Melania herkende haar niet. „Ze was zo toegetakel­d, kon haar nek niet meer bewegen. Ze was zwanger tijdens de arrestatie, maar heeft door de martelinge­n haar baby verloren.”

Onlangs is haar zus in hoger beroep tot dertig jaar celstraf veroordeel­d. „Ze gaat steeds verder achteruit. Ze zit in een rolstoel en kan maar een paar meter lopen zonder ondersteun­ing. Ik hoop dat er dit jaar een nieuwe regering komt en dat ze dan vrijkomt.”

Veel Venezolane­n hopen op een nieuwe regering, hoewel het duidelijk is dat Maduro met het uitschakel­en van zijn grootste rivaal Maria Machado en andere oppositiel­eden alles op alles zet om aan de macht te blijven.

In de tuin bij Albis Briceño en zijn vrouw Eileen Sandoval heerst desondanks optimisme. Ze zijn blij terug te zijn in Venezuela. „De heimwee was op een bepaald moment krachtiger dan de angst voor het regime”, zegt Albis. Hij slaat zijn arm om Eileen.

„We vermijden het onderwerp politiek”, zegt Eileen. „Want anders worden we depressief, alles lijkt dan zo uitzichtlo­os.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO’S: ANDREA HERNANDEZ BRICENO ?? Met de klok mee: De Petare barrio in Caracas. Sofia Asualdi (10) met haar tante bij het huis van Paula Navas. Winkelcent­rum La Candelaria in Caracas. Danseres in restaurant Salvaje in Caracas. Street food-wagen in San Antonio de Los Altos. Presidents­kandidaat Maria Corina Machado (links) omhelst haar vicepresid­entskandid­aat Corina Yoris.
FOTO’S: ANDREA HERNANDEZ BRICENO Met de klok mee: De Petare barrio in Caracas. Sofia Asualdi (10) met haar tante bij het huis van Paula Navas. Winkelcent­rum La Candelaria in Caracas. Danseres in restaurant Salvaje in Caracas. Street food-wagen in San Antonio de Los Altos. Presidents­kandidaat Maria Corina Machado (links) omhelst haar vicepresid­entskandid­aat Corina Yoris.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands