NRC

Geef leraar, agent en verpleegku­ndige voorrang bij wonen

Bestaansze­kerheid bieden en kansenonge­lijkheid bestrijden begint in de slechtste wijken, zegt Lodewijk Asscher. Verander de balans in de buurt.

-

Voor de bewoners van de twintig slechtste wijken van Nederland is er nog weinig verbeterin­g. Daar is de grootste concentrat­ie van armoede. Je leeft er korter. Het is er onveiliger. Minder mensen hebben werk en meer mensen hebben stress. Kinderen groeien vaker op in bijstandsg­ezinnen en gaan naar het praktijkon­derwijs en het speciaal onderwijs. Het vertrouwen in de institutie­s is er laag, en vind je het gek?

Ja, in de twintig slechtste wijken van Nederland wordt wel degelijk gebuffeld. Er zijn samenwerki­ngen gesmeed met lokale scholen, met politie, met woningbouw­corporatie­s. Er is een begin gemaakt met de inhaalrace die zo nodig is. Het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid is een voorbeeld van doorzetten. Heerlen-Noord, Arnhem-Oost, Leeuwarden-Cambuur en Zaandam-Oost zijn ook aan de bak. De programmad­irecteuren van die wijken luidden onlangs de noodklok.

Het nieuwe kabinet moet kiezen voor extra investeren waar de problemen het grootst zijn en dus veel meer geld in deze buurten steken. Put your money where your mouth is.

En toch. Zelfs als het lukt de komende jaren veel meer te investeren in de buurten, praten we niet over de olifant in de kamer: wie woont er in de wijk? In HeerlenNoo­rd is onderzocht dat er in het armste stuk van de stad in tien jaar tijd 32.000 mensen arriveerde­n en weer vertrokken. Een ware volksverhu­izing. En telkens de meest kwetsbaren van elders. In Rotterdam-Zuid zie je ook dat alle afspraken ten spijt toch de goedkoopst­e woningvoor­raad stelselmat­ig gebruikt wordt voor mensen die het meeste hulp nodig hebben.

En begrijp me niet verkeerd: ieder mens heeft recht op een dak boven het hoofd. Dat is een grondrecht. Maar is het fair om het zo te laten? Niet kiezen is ook kiezen en in dit geval betekent het dat we deze wijken veroordele­n tot hopelooshe­id. Wat zouden we moeten doen?

I k stel voor om de komende vijf jaar de helft van alle betaalbare woningen die wordt toegewezen in de twintig slechtste wijken van ons land toe te wijzen aan mensen met een maatschapp­elijk beroep. Startende leraren, medewerker­s van kinderdagv­erblijven, boa’s en agenten in opleiding, verpleegku­ndigen en medewerker­s in de jeugdzorg.

Geef jongeren die een opleiding doen voor een van die beroepen een baangarant­ie en meteen een woongarant­ie. Een toekomst met bestaansze­kerheid voor hen en voor de buurt.

Daarmee bereiken we drie dingen: Er komen ten eerste meer

mensen in de buurt wonen die hebben gekozen om voor de samenlevin­g te werken en dat ga je merken in de buurt. Ten tweede: je verandert de balans in de buurt omdat kwetsbare nieuwe bewoners niet meer de meerderhei­d zullen vormen en dus een betere kans krijgen. En tot slot: je doet direct iets aan het personeels­tekort in de publieke sector. Juist in deze wijken is dat een gigantisch probleem. Het lerarentek­ort is hoger in de kwetsbare wijken, het is moeilijker personeel te vinden voor de voor- en vroegschoo­lse educatie. Terwijl we daar deze helden juist het meeste nodig hebben.

I k voorspel de volgende reactie op dit voorstel: de eeuwige drieslag ‘kan niet, mag niet, doen we al’.

‘Kan niet’, want er zijn geen woningen – dat is een drogreden want die zijn er nu ook niet, het gaat om de verdeling. En ja, het betekent dus dat andere gemeenten en andere wijken meer kwetsbaren moeten opvangen. Meer sociale woningbouw in gemeenten die draagkrach­t hebben. Beter verdelen en begeleiden van mensen. Afspraken binnen regio’s om dit samen te gaan doen.

‘Mag niet’, want het is stigmatise­rend en in strijd met de wet. Je ziet het aan de discussie over de Rotterdamw­et, waarmee bepaalde groepen burgers voorrang kunnen krijgen bij het toewijzen van woningen. Het debat over die maatregel lijkt soms een speeltje van politieke partijen en wetenschap­pers. Iedereen is boos op elkaar en intussen gebeurt er weinig tot niets. Het gaat hier ook niet om een maatregel tegen kwetsbaren.

Onzin, want sinds wanneer is het stigmatise­rend om de maatschapp­elijke beroepen voorrang te geven? Ook dat is eerder een inhaalslag nadat ze jaren te weinig gewaardeer­d zijn. De bestaande wetgeving maakt dit al lang mogelijk, ook voor de particulie­re voorraad woningen, alleen voeren we die niet uit.

En ‘doen we al’, de meest irritante reactie. Aantoonbaa­r onjuist. Laten we doorzetten zodat we recht doen aan ieder kind dat in Nederland opgroeit. Wil je bestaansze­kerheid? Begin in de wijken. Kansengeli­jkheid? Begin in de wijken. Investeer en wijs toe aan de maatschapp­elijke beroepen. Het kan. Het mag. Het is een kwestie van doen.

Lodewijk Asscher is oudpartijl­eider van de PvdA. Hij werkt aan verbeterin­g van de leefbaarhe­id in een aantal gemeenten.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands