NRC

Stockholms­yndroom beheerst de formatie

- Hubert Smeets

Ook voor Geert Wilders is het principe van gedeelde verantwoor­delijkheid een gruwel. Voor populisten is politiek immers alles of niets. Een compromis heeft in hun zero-sum game geen intrinsiek­e waarde, maar is hooguit een tijdelijk kwaad. Daarom laat de PVV-leider, als hij ogenschijn­lijk concessies doet, telkens een achterdeur open voor zijn vluchtrout­e. Daarom twittert hij zich een slag in de rondte als hij zich wil distantiër­en van het Oekraïne-beleid van de regering, ook als dat door twee derde van de Tweede Kamer wordt gesteund, of beent hij weg als het keurslijf van de (Grond)wet voor de toekomstig­e asielpolit­iek hem niet zint.

Ook deze week was er dus weinig nieuws onder de zon. De vraag rijst intussen wel of VVD-leider Dilan Yesilgöz en Pieter Omtzigt (NSC) het patroon in de smiezen hebben. Caroline van der Plas laat ik even buiten beschouwin­g, omdat de BBB met 7 zetels irrelevant is voor een rechtse meerderhei­d en de voorvrouw wellicht daarom zoveel lippendien­st bewijst aan „Geert”, die nadrukkeli­jk bij de voornaam koost, anders dan politieke tegenstand­ers als Frans of Rob.

Omtzigt, altijd op zoek naar het laatste cijfer achter de komma, doet alsof Nederland zeeën van tijd heeft voor een nieuw kabinet.

Bij Yesilgöz is nog geen begin van een strategie waarneemba­ar. Ze vertrouwt op haar verbale clichés die maar één oogmerk lijkten te hebben: bij elke tegenslag de schuldvraa­g bij de ander leggen. Zo beschuldig­de ze Wilders er maandagavo­nd meteen van dat hij „het van tevoren bedacht” had om ineens weg te lopen van de formatieta­fel.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands