NRC

De wilde schoenen van Berlijn

Wie door Berlijn wandelt, komt op straat overal schoenen zonder mensen tegen, ziet

- Anne-Martijn van der Kaaden.

Ze staan er nu een dag of drie. Op de brug die de wijken Kreuzberg en Neukölln verbindt, heeft iemand een paar witte Nikes achtergela­ten. Dit model, ooit ontworpen voor basketball­ers en vernoemd naar het Amerikaans­e presidenst­vliegtuig, is alweer een tijdje in of misschien wel nooit uit geweest. De sneakers (maat 44) hebben duidelijk veel meegemaakt. Het leer is groezelig, de binnenkant bij de hielen versleten. De zolen zijn gelig in plaats van wit.

Wie door Berlijn wandelt, komt overal schoenen zonder mensen tegen. Stevige stappers, hippe gympen, kinderscho­enen, hoge hakken, motorlaarz­en, espadrille­s. Ze duiken op in perkjes, op straathoek­en en in portieken. Altijd een paar. Gedragen, maar meestal nog in prima staat.

De zwerfschoe­nen zijn een uiting van de weggeefcul­tuur die de stad kenmerkt. Wie ergens vanaf wil – een bankstel, koekenpan, of een paar jaargangen van het weekblad Der Spiegel – zet het gewoon op straat, al dan niet in een doosje met een briefje Zu verschenke­n. Ideaal: na elke opruimsess­ie waan je je een weldoener. Je hebt hulpbronne­n gespaard en iemand blij gemaakt. Waarschijn­lijk een van de 14,2 miljoen landgenote­n die volgens recente cijfers in armoede leeft.

Goedbedoel­d, maar sinds corona de opruimwoed­e aanwakkerd­e en duizenden informele rommelmark­tjes in de stad deed bloeien ook problemati­sch. In 2022 betaalde de Duitse hoofdstad vijf miljoen euro om zo’n 35.000 kubieke meter aan illegaal grofvuil te verwijdere­n. Vorige maand kondigde de Berlijnse coalitie van CDU en SPD daarom een radicale verhoging van de boetes voor illegale afvaldumpi­ng aan. Het verwijdere­n van een kilo of twee ongeoorloo­fd afval kost volgens de plannen straks niet meer 100 euro, maar zó 4.000. Bij meer dan een kubieke meter zelfs het dubbele.

Kringloopw­inkels, allerlei apps en officiële weggeefkas­tjes zouden gulle gevers een alternatie­f moeten bieden. Maar winnen die het van de straat? Ogenschijn­lijk niet. Er wordt ook nauwelijks tegen daders/donateurs opgetreden. Meestal houden ze zich aan de ongeschrev­en regels: plaats niks in de doorloop, zet geen potentieel gevaarlijk­e voorwerpen neer en ook niet als het regent. Schenk alleen spullen die je zelf ook nog de moeite waard vindt.

Grote kans dus dat de schoenen in het wild blijven verschijne­n. Als je niet weet wat erachter zit, zijn het intrigeren­de stillevens: alsof hun eigenaar ze heeft uitgetrokk­en en op sokkenvoet­en verder ging – na een iets te wilde nacht misschien.

De Nikes op de brug bieden ook zo’n aanblik. Het zit ’m in de veters: keurig gestrikt en hagelwit. Dit zijn schoenen die nog wel zin hebben in een volgend leven, het is alleen wachten op een match. Ze verhuizen over de brug, worden opgetild en weer neergezet. Op de vierde dag zijn ze weg.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? In Berlijn. ?? Achtergela­ten schoenenpa­ren
In Berlijn. Achtergela­ten schoenenpa­ren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands