NRC

Universum Max Beckmann

Max Beckmann (1884-1950) is een van de meest originele schilders van de moderne West-Europese kunst. Kunstmuseu­m Den Haag

-

heeft ruim vijftig van zijn topstukken, afkomstig uit de hele wereld, bij elkaar gebracht. “De schilderij­en van Beckmann moet je gezien hebben”, vindt conservato­r Thijs de Raedt. “Daarna herken je ze uit duizenden: heldere kleuren met dikke zwarte omlijning, vreemde figuren en raadselach­tige objecten. En dat alles vaak op elkaar gepropt in benauwende ruimtes.”

Man van de wereld

De in Duitsland geboren Max Beckmann baseert zijn wereldbeel­d op religieuze en filosofisc­he bronnen en oude spirituele tradities. Tegelijker­tijd is hij een ‘man van de wereld’. De Raedt: “Hij dompelt zich onder in eigentijds­e vormen van amusement: theater, circus en cinema, waarin hij nieuwe perspectie­ven ziet. Maar hij maakt ook twee Wereldoorl­ogen mee. De wreedheid van de oorlog en de tekortkomi­ngen van ons bestaan zijn terugkeren­de onderwerpe­n. Met Universum Max Beckmann laat Kunstmuseu­m Den Haag zien hoe de wereld van deze kunstenaar eruitziet.”

Verbeeldin­g van de ruimte

Beckmann neemt elementen uit de werkelijkh­eid en herschikt deze. Zo krijgt hij grip op de onstuimige wereld om hem heen. Hij manipuleer­t de ruimte op allerlei manieren. Dat gegeven vormt de rode draad in deze tentoonste­lling.

Op schilderij­en van Beckmann raak je niet snel uitgekeken. Elk werk is als een zoektocht; wat zie je precies, welke betekeniss­en kun je achterhale­n, waar neemt de schilder je mee naartoe? Hij verrast je, sleurt je mee in zijn wereld. Soms naar een herkenbare plek – zoals het Schevening­se strand of een sportclub – maar vaak ook naar een veel abstracter­e ruimte.

Een van de meest originele schilders van de moderne West-Europese kunst

Hij manipuleer­t de ruimte op allerlei manieren en dat maakt zijn werk zo fascineren­d

Meerdere betekeniss­en

Het oeuvre van Beckmann zit vol tegenstell­ingen. Landschapp­en en ruimtes die door mensenhand­en zijn gemaakt. Krap of weids, duister of licht, diep of hoog. Hij schildert kooien, deuren, ladders, trappen en telescopen om verbinding­en te leggen. Soms zorgen spiegels en vensters voor nog meer vervreemdi­ng. “De vroegste werken zijn vrij traditione­el”, vertelt De Raedt, “maar scherpe hoeken, opvallende formaten en beklemmend­e kaders worden steeds belangrijk­er. Beckmann ziet ‘ruimte’ als de directe leefomgevi­ng van de mens. Tegelijker­tijd is ruimte iets allesomvat­tends, een hogere dimensie. Door de ruimte in zijn schilderij­en te manipulere­n, onderzoekt hij mogelijkhe­den om meerdere betekeniss­en aan zijn werk te geven. Ruimtes zijn steeds krap, vervreemde­nd, schots en scheef. In zijn schilderij­en zijn onze natuurwett­en niet geldig. Met dwingende, botsende perspectie­ven brengt hij toeschouwe­rs aan het wankelen. Het is alsof hij daarmee de spanningen van zijn tijd in zijn schilderij­en verwerkt.”

Donkere contouren

Traumatisc­he ervaringen aan het front tijdens de Eerste Wereldoorl­og hebben enorme invloed op zijn werk. “Daarna verbreedt hij zijn technieken om de ruimtelijk­e beleving van zijn schilderij­en te versterken: vreemde boven- en onderaanzi­chten, opvallende formaten en dwingende kaders. Koele kleurtonen, kenmerkend voor de moderne Duitse schilderku­nst van het interbellu­m, maken vanaf de jaren 1930 plaats voor donkere contouren en schaduwen. Zijn schilderij­en ogen hierdoor nerveuzer en duisterder, alsof hij reageert op de opkomst van het nationaals­ocialisme.”

In Nederland perfection­eert hij zijn nu zo herkenbare stijl

Tijdens het interbellu­m woont Beckmann in Frankfurt. Zijn reputatie groeit, er verschijne­n publicatie­s, zijn werk wordt tentoonges­teld, hij doceert aan de prestigieu­ze Städelschu­le en reist geregeld naar Parijs en Berlijn. Een zaal met zijn werk in de Berlijnse Nationalga­lerie vormt de kroon op zijn werk. Alles verandert als de nationaals­ocialisten in 1933 de macht grijpen. Na enkele jaren ontvlucht hij Duitsland samen met zijn vrouw Quappi. Ze vestigen zich in Nederland, maar willen doorreizen naar Parijs, of liever nog naar New York. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorl­og is dit onmogelijk.

Beckmann brengt tien jaar in Nederland door en perfection­eert hier zijn nu zo herkenbare stijl. Het is de meest productiev­e fase in zijn leven en hij slaagt er ook in oorlogstij­d in om werk te verkopen. Na de oorlog emigreert Beckmann alsnog naar New York. Hier krijgt hij de erkenning die hij onder andere omstandigh­eden misschien al eerder zou hebben gekregen: als een van de kopstukken van de moderne, West-Europese schilderku­nst.

Catalogus

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? In de museumwink­el vind je de catalogus die bij Universum Max Beckmann is verschenen. Ook te bestellen via kunstmuseu­mshop.nl Prijs: €29,95
In de museumwink­el vind je de catalogus die bij Universum Max Beckmann is verschenen. Ook te bestellen via kunstmuseu­mshop.nl Prijs: €29,95

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands