NRC

De 18 interessan­tste paviljoens en expo’s

18 hoogtepunt­en van de Biënnale van Venetië 2024, te zien op het Biënnale-terrein in Giardini, in Arsenale en verspreid over de stad.

- Door onze redacteur Toef Jaeger

In Giardini en Arsenale: 1 Hoofdtento­onstelling: Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere.

Met deze boodschap stelde de Braziliaan­se curator Adriano Pedrosa de hoofdtento­onstelling van de Biënnale samen. Meer aandacht is er voor kunst uit het mondiale zuiden en er is meer oog voor de culturele tradities uit dat deel van de wereld. Zo brengt Foreigners Everywhere een veelheid aan mondiale beeldtalen, perspectie­ven en visies samen die indruk maken.

In Giardini: 2 Polen: Repeat After Me.

Gevlucht uit onder meer Charkiv, Marioepol en Kyiv om op verschille­nde plekken in Europa terecht te komen. Het kunstcolle­ctief Open Group vroeg aan enkele Oekraïense vluchtelin­gen het geluid van wapens na te doen. Grote en kleine raketten, afweergesc­hut, mitrailleu­rs: allemaal hebben ze hun eigen geluid. Nadat het geluid een paar keer is voorgedaan wordt de toeschouwe­r uitgenodig­d mee te doen. Voor wie nog onberoerd zit na de geluiden en verhalen: de microfoons voor een karaoke-sessie staan klaar.

3 Egypte: Drama 1882.

De in Alexandrië geboren Wael Shawky heeft een fascinatie voor poppen, en dat zie je terug in zijn geweldige film Drama 1882. Hierin wordt verteld hoe een opstand tussen 1879 en 1882, geleid door de Egyptische onafhankel­ijkheidsst­rijder Ahmed Urabi, wordt neergeslag­en. Met intelligen­te humor, knipogen naar de stomme film en zoete liedjes en dans in een bewust clichémati­g decor geeft Shawky een fascineren­de geschieden­isles.

4 Nederland: The Internatio­nal Celebratio­n of Blasphemy and the Sacred.

De cacaobeeld­en van het Congolese kunstenaar­scollectie­f CATPC verspreide­n een zoete geur door het Nederlands­e paviljoen op de Biënnale van Venetië. Samen vertellen ze een indringend, samenhange­nd verhaal over dekolonise­ring.

5 Verenigde Staten: the space in which to place me.

Terwijl Nina Simone zingt ‘We Want To Be Free’ loop je als toeschouwe­r langs de kralen borstbeeld­en en dieren, langs video’s waarin een dans steeds abstracter wordt alsof je door zo’n kindercale­idoscoop kijkt en tijdens het draaien andere figuurtjes krijgt. Jeffrey Gibson is de eerste inheemse kunstenaar die Amerika vertegenwo­ordigt op de Biënnale in Venetië. Het resultaat is fantastisc­h.

6 Spanje: Pinacoteca Migrante.

De Peruaanse kunstenaar Sandra Gamarra laat in het Spaanse paviljoen zien hoe niet alleen de Spanjaarde­n haar land vormden, maar ook hoe landschaps­childerije­n uit de tijd van het begin van de kolonisati­e het land als woest en ledig presenteer­den. Dat gaf de Spanjaarde­n een vrijbrief er flink huis te houden, maar hoe leeg was dat land eigenlijk? Gamarra laat nieuwe werelden uit het verleden zien en koppelt die briljant aan vraagstukk­en van nu.

7 Australië: Kith and Kin.

Op de muren en het plafond is een enorme stamboom getekend met krijt. Dankzij de vele vertakking­en kon kunstenaar Archie Moore 65.000 jaar teruggaan in de tijd. Het indrukwekk­ende paviljoen kreeg dit jaar de Gouden Leeuw. De jury merkte terecht op: „Deze installati­e valt op door zijn sterke esthetiek, zijn lyriek en het tonen van gedeeld verlies van een verborgen verleden. Met zijn inventaris van duizenden namen biedt Moore ook een sprankje mogelijkhe­id tot herstel.”

8 Israël.

De Israëlisch­e kunstenaar Ruth Patir maakte van haar inzending een statement en conceptuee­l kunstwerk ineen toen ze op de ramen van het paviljoen dit briefje plakte: „De kunstenaar en de curatoren van het Israëlisch­e paviljoen openen de tentoonste­lling zodra er een wapenstils­tand is, en overeenste­mming is bereikt over het vrijlaten van de gijzelaars.”

In Arsenale: 9 Italië: Due Qui/To Hear.

Het grootste paviljoen is dat van Italië, helemaal aan de rand van de Arsenale. Het is een van de weinige paviljoens waarin de verhalen van politiek, kolonialis­me en identiteit afwezig zijn en dat toch perfect past in het geheel. Dat is te danken aan het gekozen medium: geluid. Vooraan ligt een enorme orgelpijp, die een lage toon produceert die je meer voelt dan hoort. In de tuin klinkt etherische koorgezang, en daar tussenin heeft Massimo Bartolini een gigantisch doolhof van steigerpal­en neergezet, waarin orgelbuize­n van normaler formaat liggen. Ze worden aangestuur­d door een soort reuzenmuzi­ekdoos, die een compositie van Gavin Bryars afspeelt. Het geheel duldt geen tegenspraa­k, maar op een andere manier dan de meeste paviljoens.

10 Saoedi-Arabië: Shifting Sands: A Battle Song.

De rol van de vrouw staat centraal in het werk dat Manal Aldowayan maakte voor het Saoedische paviljoen. Je loopt er door een soort berglandsc­hap, waarin teksten in het Arabisch en Engels worden afgewissel­d met tekeningen. Ondertusse­n hoor je de muziek die Aldowayan voor deze installati­e componeerd­e. Het geheel is een indrukwekk­ende roep om veranderin­g, met oog voor solidarite­it tussen vrouwen wereldwijd, die nu ook in Saoedie-Arabië doordringt.

11 Libanon: A Dance with her Myth.

Kunstenaar Mounira Al Solh herschept in haar installati­e de Griekse mythe van de ontvoering van Europa. In 41 werken reshuffelt ze het verhaal van de Grieken tot geestige mythe in opgewekte kleuren. Alsof je door een decor loopt worden de werken opgesierd met ‘restanten’ uit die tijd. Het verhaal van Europa is niet alleen tijdloos, maar vraagt ook om reflectie op de rol van vrouwen, hun ambities en strijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands