DE­FINED AND MERGED

HOME Magazine NZ - - Design Notebook - Ar­chi­tect . . . . . . Christo­pher Beer Text ............ Suzan­neDale Pho­tog­ra­phy . . Pa­trick Reynolds Lo­ca­tion . . . . . . . Cam­bridge, Waikato Brief . . . . . . . . . . . . Func­tion­al­ity fore­most, and a kitchen that sits within the home as a crafted, con

A gal­ley de­sign works sep­a­rately to in­door liv­ing and seam­lessly with an out­door court­yard.

Mar­ble floor tiles as a coun­ter­top pro­vide a stylish, af­ford­able so­lu­tion. Would you use them again? They’ve been a great choice. In terms of in­stal­la­tion, they aligned with the cab­i­netry mod­ule and re­quired lit­tle cut­ting. Cut from stone, they have a rough, saw-cut edge which con­trasts with the smooth top, and their thin­ness gives a sharp pro­file. Mar­ble is a re­silient sur­face and here we get the ben­e­fits at an af­ford­able cost. The kitchen is out of view of the liv­ing and din­ing ar­eas. Why? It’s lo­cated at one end of an open-plan liv­ing space. We wanted sep­a­ra­tion be­tween th­ese spa­ces, so that when you’re in the liv­ing room it didn’t feel like you’re also in the kitchen, and vice versa. Im­por­tantly, when sit­ting in the liv­ing space, we didn’t want a view of ap­pli­ances. This led to the con­fig­u­ra­tion of the kitchen as a long, low-level unit against the ex­ter­nal wall, and a pantry ‘tower’ sep­a­rat­ing the kitchen from the din­ing area. Ob­scur­ing the kitchen from view also makes the over­all space feel larger. A fairly com­pact space, it opens to the court­yard and fire­place. How is this area used? Glazed doors slide into a wall cav­ity, com­pletely open­ing the kitchen to the court­yard and al­low­ing easy move­ment be­tween the two spa­ces. The court­yard is re­ally an out­door ‘room’. Cook­ing is done in the fire­place, and af­ter din­ner it’s stoked up and be­comes the hub of the home. How did the idea for the brick kitchen wall come about, ex­tend­ing as it does into the court­yard? The brick wall was there be­fore the kitchen. It’s part of a con­tin­u­ous wall ex­tend­ing around the prop­erty’s perime­ter, pro­tect­ing the house from the noise and busy­ness of the sur­round­ing com­mer­cial area. The ques­tion was re­ally how to de­sign the kitchen to work with the wall. Given that it has such bold colour and tex­ture, we de­cided to re­strict the ma­te­rial palette, to arrange the cab­i­netry in sim­ple, clean forms and to con­ceal ap­pli­ances where pos­si­ble.

Cab­i­netry White high-pres­sure laminate over ga­boon ply­wood. Cooker ‘Ster­ling’ in­duc­tion range cooker by Belling. Coun­ter­top ‘Tun­dra’ mar­ble tiles from Arte­do­mus. Dish­washer In­te­grated Fisher & Paykel DishDrawer. Floor­ing pol­ished con­crete. Fridge­freezer Fisher & Paykel. Han­dles JNF 22.117 from Mardeco. Light rail Brass tube with in­te­grated LED strip light. Mixer ‘Ono’ by KWC.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.