GLASS HOUSE

HOME Magazine NZ - - Home + James Hardie -

Project

Taranaki farm house

De­signer

Paul Rust

Lo­ca­tion

Taranaki

Brief

A crisp mod­ernist pavil­ion for a stun­ning ru­ral set­ting.

Faced with spec­tac­u­lar views of the Tas­man Sea in one di­rec­tion and Mount Taranaki in the other, New Ply­mouth de­signer Paul Rust made the en­tirely log­i­cal – if ad­mirably brave – de­ci­sion to open ev­ery room up to the view.

Built for clients on a work­ing farm in Taranaki, the house has no neigh­bours to speak of: noth­ing to in­ter­rupt the mes­meris­ing views in all di­rec­tions, which meant Rust was free to pro­duce a clas­si­cally mod­ernist T-shaped pavil­ion, with floor-to-ceil­ing win­dows in the liv­ing and bed­room ar­eas. It sits lightly in the land­scape, the rolling Taranaki hills seem­ing to pass right through. It’s a sim­ple, re­duc­tive plan: garage and mud­room on the short arm of the T; two bed­rooms, open-plan liv­ing and a mas­ter bed­room and bath­room on the long pavil­ion arm. It’s nar­row enough to see the land­scape wher­ever you stand in­side, and so glassy that you can see straight through it from the out­side. The ap­proach is a fa­mil­iar one. Up a gravel drive­way, past the shed, then up to a big dou­ble garage and the front door. Although this is where any sim­i­lar­ity to a rus­tic ru­ral build­ing ends. There’s an in­ter­play be­tween so­lid­ity and open­ness: the garage is a black mass; the bed­room next to the crisp white front door is sur­rounded by glass on three sides, of­fer­ing a hint of what’s to come. Open the door and the view opens out over the lawn and through the house. It looks sim­ple; it was any­thing but. Cre­at­ing a house so glassy was both a tech­ni­cal and man­u­fac­tur­ing feat. Care­ful work went into the two large banks of stack­ing slid­ers on both sides, us­ing 3.3-me­tre APL Ar­chi­tec­tural Se­ries win­dows and doors, pow­der­coated in Du­ratec ‘Matt Black’, which fits per­fectly with the black shiplap cladding. With six pan­els and a com­bined weight of more than two tonnes, the units were as­sem­bled in the fac­tory and de­liv­ered to site for in­stal­la­tion by crane. De­tail­ing is key to a pavil­ion like this. Slid­ers are re­cessed into the floor pad to cre­ate a flush sill; on the out­side of the house the Altherm man­u­fac­turer fit­ted colour-matched fac­ings be­tween win­dow units and at the four cor­ners. This is a house that is both there and not there: ru­ral in out­look, though def­i­nitely not in sen­si­bil­ity.

1

2

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.