Changes to new Stoke cen­tre

Nelson Mail - - NEWS - SKARA BOHNY

Some mi­nor ad­just­ments to the $7m Green­mead­ows re­cre­ation cen­tre, in­clud­ing re­duc­ing the size of the cafe, will not have a large af­fect on its bud­get.

The com­mu­nity ser­vices com­mit­tee were told of some ad­just­ments to the new recre­ational cen­tre in Stoke last week, which last month was granted a fur­ther half a mil­lion dol­lars in fund­ing af­ter go­ing over-bud­get.

Gaile Noo­nan, who chaired the com­mit­tee, said the up­date was to ‘‘avoid any sur­prises later’’.

Group man­ager of in­fras­truc­ture Alec Lou­verdis said the ar­chi­tect, Marc Bar­ron, ‘‘feels that the work [on the re­cre­ation cen­tre] is of a high stan­dard and that the over­all ef­fect is very good’’.

How­ever, there were a few things which had been changed, or which were to be changed, which the com­mit­tee needed to be alerted to.

The ini­tial de­sign planned for so­lar pan­els to be in­stalled on the roof, which would have hid­den air con­di­tion­ing units. So­lar pan­els were found not to be cost-ef­fec­tive, and so the ar­chi­tect elected to build a small fence-like struc­ture at the top of the build­ing to hide the air con­di­tion­ers.

Lou­verdis said the work was ‘‘not ma­jor ... and will cer­tainly blend in with the build­ing’’.

The land­scap­ing plan for the front of the build­ing has also been changed, af­ter trees had to be re­moved when it was found their roots were in­ter­fer­ing with a fi­bre-op­tic ca­ble run­ning un­der­neath them.

Per­haps the most sig­nif­i­cant change is the cre­ation of a new room in the build­ing.

The op­er­a­tor who is leas­ing the cafe space ‘‘raised some con­cerns at the size of the space ... so it will be about 80 square me­tres in­stead of the full 100,’’ Lou­verdis said.

The spare 20 square me­tres of space has been turned into an­other room, which the man­agers of the cen­tre said would eas­ily be rented out for small func­tions or com­mu­nity groups.

Coun­cil­lor Mel Court­ney ex­pressed some con­cern that the smaller cafe space would af­fect the amount of rent to be paid for the space, how­ever the rent ap­proved by the coun­cil, which is pri­vate for com­mer­cial sen­si­tiv­ity, al­ready took the re­duc­tion in size into ac­count.

Mayor Rachel Reese said since this change was al­ready taken into ac­count there was no re­duc­tion in rent, but there was ‘‘the op­por­tu­nity to gather ex­tra rev­enue from the other room’’.

Lou­verdis as­sured the com­mit­tee there was not a sig­nif­i­cant ‘‘dol­lar im­pact’’ from any of the changes, and that should the cafe prove to be more suc­cess­ful than an­tic­i­pated, the wall con­structed to re­duce its size was rel­a­tively sim­ple to re­move.

MARTIN DE RUYTER/NEL­SON MAIL

The Green­mead­ows Cen­tre un­der con­struc­tion in Stoke.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.