BACK­GROUND

Your Home and Garden - - Your Makeover -

Why did you de­cide to pur­chase your home?

We needed a large house be­cause my brother was liv­ing with us while re­cov­er­ing from a brain in­jury. We didn’t have a mas­sive bud­get and it was in an area we’d been rent­ing in. We could also see it had lots of po­ten­tial.

What did you love about it? We loved the space the house of­fered. The sep­a­rate liv­ing spa­ces and the stu­dio met our re­quire­ments. The lo­ca­tion was also ideal; a neigh­bour­hood I had lived in for five years al­ready and an area we both re­ally en­joyed. We thought the set­ting was quite grand with its out­look and pro­por­tions. The views over the up­per har­bour on one side and Waitak­eres on the other, and the north­west-fac­ing as­pect were also very ap­peal­ing. What did you not like about it? It needed a com­plete makeover. It was tired and had some quirky ad­di­tions and odd things that had been done over the years that needed un­do­ing. There were many things we wanted to im­prove, like the stark white ex­te­rior and many of the in­te­rior aes­thet­ics. The pool fence was also very ugly and made swim­ming quite un­pleas­ant as the wooden rail­ings made it look like a cage rather than invit­ing and fun.

Were there any is­sues you needed to fix? As is of­ten the case, we didn’t re­alise the ex­tent of the project un­til we started the ren­o­va­tion. We dis­cov­ered floors were not at all level and that the up­stairs bal­conies weren’t wa­ter­tight, which was caus­ing leaks into the lounge. We had to com­pletely re­place both bal­conies at great ex­pense for very lit­tle vis­ual change. We also had to re­move an un­used chim­ney which was tak­ing up a huge amount of space. The pool deck wasn’t in good shape, ei­ther. We started re­mov­ing the top layer, only to find the joists were rot­ten, so we had to do a com­plete re­build of the pool deck­ing.

KITCHEN/DIN­ING/ LIV­ING The gran­ite kitchen bench was an in­vest­ment piece which has be­come one of Cathy’s favourite fea­tures. The cou­ple’s love of colour is seen through­out the home – in the liv­ing room Martin’s old so­fas have been given a new lease of life in yel­low.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.