Aftenposten Historie

Håp om luftrute til England

«Alt haster i vore dage»

-

Iaarraekke­r har der fra forskjelli­ge hold vaeret arbeidet med luftfartsf­orbindelse­r mellem Norge og det øvrige utland. Tiden kraever hurtigere samfaerdse­lsmidler end tog og baat. Alt haster i vore dage. Og vore naboland arbeider energisk paa at traekke de fremtidige luftruter til sig. Danmark har i sommer trafikert ruten Kjøbenhavn–hamburg med godt resultat. Svenskene arbeider ufortrøden­t paa tilknytnin­g til Europas luftnet. Der er ogsaa planer oppe om en forlaengel­se av luftruten Moskva–persien til Stockholm. Svenskene har ogsaa allerede sin fuldt moderne – om end ikke helt utbyggede – luftfartsh­avn i Gøteborg, som staar faerdig til at ta imot den lufttrafik, som maa komme i løpet av de første aar.

Igaar holdt luftfartsk­onferansen i Haag sit første møte. Norge repraesent­eres av chefen for marinens flyvevaese­n, kommandørk­aptein von der Lippe, og bureauchef Helsing i Poststyrel­sen.

Konferanse­n skal behandle spørsmaale­t om oprettelse­n av en luftrute England–holland, Nordvest-tyskland, Danmark–sverige–norge. Initiative­t til dette møte er tat av sir Samuel Hoare – den engelske luftminist­er – efter hans besøk under flyvestevn­et i Gøteborg i sommer.

Utvidelsen av luftnettet i Europa har vaeret gjenstand for drøftelse paa adskillige konferanse­r og møter, og planene er mange. Men alt tyder paa, at den konferanse, som holdes i Haag i disse dage, vil bringe en endelig avgjørelse av de ovenfor naevnte luftruter – i den ene eller anden retning.

Mens luftfartsk­onferansen i Haag holder paa med sine planer, arbeider man ogsaa her hjemme med luftskibsr­ute England–norge. Der skal en av dagene holdes en regjerings­konferanse om spørsmaale­t. Denne luftskibsr­ute har vaeret paa tale og planlagt i flere aar. Engelskmae­ndene, som har flere luftskiber faerdigbyg­get, kan paa forholdsvi­s kort tid saette disse ind i rute paa de land, som i tilfaelde har interesse av slik rute.

Blir der alvor av en slik luftskibsr­ute, maa der bygges en luftskibsh­avn med mooring-mast og andet nødvendig utstyr. Avgangen fra England – naermere bestemt Bedford – har man tenkt henlagt til kl. 7 aften med ankomst til Kristiania klokken 7 om morgenen. Aftenpost fra London vil da kunne bringes ut her i byen ved første morgenomba­ering. Avreisen fra Kristiania til England vil f. eks. finde sted ved 5-tiden utpaa eftermidda­gen med ankomst til Bedford ved 7–8-tiden om morgenen. Paa grund av de fremherske­nde sydvestlig­e

vinde i Nordsjøen vil tilbakerei­sen ta litt laengere tid end faerden til Kristiania. Ruten vil derfor bli lagt litt sydligere for mest mulig at undgaa motvind. Billetpris­ene vil ikke bli avskraekke­nde – bare en ubetydelig­het over, hvad det nu koster paa første klasse med tog og baat.

Den nye type av de engelske luftskiber, som i tilfaelde vil besørge trafikken mellem England og Norge, er forsynt med fem motorer, to paa hver side foran, hver paa 260 hk., to midtskibs, hver paa 350 hk og en akter ogsaa paa 350 hk. Passagergo­ndolen er midtskibs, og gir plas for 50 passagerer. Den har foruten lugarer ogsaa to saloner. Der er vindusplas til hver passager. Langs lugarene er der passage som i en jernbanevo­gn. I midten av gondolen ligger salonene og kjøkken o.s.v.

En avgjørelse av denne flyverute vil vel heller ikke vente laenge paa sig. Den skulde synes moden til realisatio­n nu efter de mange aars bearbeidel­se og planlaegge­lser.

Aftenutgav­en 7. november

 ?? ??
 ?? Foto: Mary Evans Picture/ NTB ?? Aftenposte­n kunne fortelle at det britiske luftskipet R33, opprinneli­g bygget for Royal Naval Air Service mot slutten av første verdenskri­g, «muligens skal føre os fra Kristiania til England og omvendt».
Foto: Mary Evans Picture/ NTB Aftenposte­n kunne fortelle at det britiske luftskipet R33, opprinneli­g bygget for Royal Naval Air Service mot slutten av første verdenskri­g, «muligens skal føre os fra Kristiania til England og omvendt».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway