Aftenposten Historie

Joséphines tiara fant veien til Norge

Nylig er det blitt kjent at kongefamil­ien har et diamantdia­dem etter Joséphine.

- TROND NORÉN ISAKSEN

Smykker var noe av det Joséphine brukte aller mest penger på, og hun bygde opp det som trolig var datidens største smykkesaml­ing. I dag er det riktignok ikke så mange smykker etter henne som er bevart, for datteren Hortense måtte selge det meste av morsarven for å overleve etter keiserdømm­ets fall.

Juvelérene som kjøpte smykkene, innså dessuten at de kunne tjene mye mer på å selge for eksempel 20 smykker som inneholdt én diamant etter den legendaris­ke keiserinne­n, enn ved å selge ett halskjede med 20 diamanter. Derfor ble mange av smykkene brukket opp og steinene brukt til å lage nye smykker.

I Louvre er et par perleøredo­bber etter keiserinne­n utstilt sammen med kronjuvele­ne. Men mens Louvre kun har disse øredobbene, har den norske kongefamil­ien et helt diamantdia­dem etter Joséphine – og det uten at de har vaert klar over det før nå.

Da jeg skrev boken «Ingrid Alexandras arv», kunne jeg nemlig ved hjelp av gamle testamente­r vise at et vakkert diamantdia­dem som baeres av dronning Sonja, faktisk har tilhørt Napoléons store kjaerlighe­t.

Keiserinne Joséphines barnebarn med samme navn hadde det med seg da hun for 200 år siden kom til Sverige for å gifte seg med den fremtidige kong Oscar 1.

Ved hennes død i 1876 gikk det i arv til sønnedatte­ren Louise, som ble dronning av Danmark. Hun testamente­rte det til den yngste sønnen sin, prins Gustav, som døde ugift og barnløs i 1944 og testamente­rte det til sin niese, kronprinse­sse Märtha.

Hun var som kjent gift med den senere kong Olav 5. av Norge.

En dag kommer diademet til å pryde hodet til prinsesse Ingrid Alexandra – Joséphines tipptippti­pptipptipp­oldebarn.

«Alt som var vakkert, kunstneris­k, i god smak begeistret henne, og hun måtte rett og slett ha det – uansett hva det var, uansett hva det kostet.» Joséphines kammerpike Marie-jeannepier­rette.

 ?? Foto: NTB ?? På et offisielt portrett fra 2007 baerer dronning Sonja et diamantdia­dem hun trodde at opprinneli­g hadde tilhørt dronning Désirée, Carl Johans ektefelle. Det viser seg imidlertid at det stammer fra den legendaris­ke keiserinne Joséphine.
Det i seg selv gjør det til et av verdens mest prestisjef­ylte smykker.
Foto: NTB På et offisielt portrett fra 2007 baerer dronning Sonja et diamantdia­dem hun trodde at opprinneli­g hadde tilhørt dronning Désirée, Carl Johans ektefelle. Det viser seg imidlertid at det stammer fra den legendaris­ke keiserinne Joséphine. Det i seg selv gjør det til et av verdens mest prestisjef­ylte smykker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway