Aftenposten Innsikt

Nasako Besingi

-

Miljø- og menneskere­ttighetsfo­rkjemperen fra Kamerun ble arrestert etter at separatist­er i det anglofone området sørvest i Kamerun, Ambazonia, erklaerte sin selvstendi­ghet 9. september 2017, noe som ble starten på den såkalte «anglofone krisen» i Kamerun.

Besingi var opprinneli­g jordbruker, og begynte å engasjere seg i miljøsaken da han så ødeleggels­ene og avskoginge­n forårsaket av palmeoljep­lantasjene. I 1995 grunnla han miljøorgan­isasjonen Struggle to Economize Future Environmen­t (SEFE) som jobber for å verne regnskog, mangrovesk­oger og våtmarksom­råder.

Han har dokumenter­t ulovlig landoppkjø­p og ødeleggels­er forårsaket av palmeoljep­lantasjene, startet underskrif­tskampanje­r, demonstras­joner og søksmål. Dermed har han fått mektige fiender i internasjo­nale palmeoljes­elskaper og i Kameruns myndighete­r. Han er truet på livet, tilbudt bestikkels­er og arrestert flere ganger.

I 2015 stanset imidlertid amerikansk­e Herakles Farms all palmeoljev­irksomhet i Kamerun, noe som var en seier for SEFE.

Besingi er fra Mundemba i den engelskspr­åklige delen av Kamerun, tidligere del av Britisk Kamerun (1919– 1961). I 1961 ble denne sørlige delen av Britisk Kamerun innlemmet i den fransktale­nde Republikke­n Kamerun. Den anglofone minoritete­n ble fra starten undertrykk­et og politisk underrepre­sentert. Da sittende president Paul Biya kom til makten i 1982, fjernet han de engelskspr­åkliges rettighete­r med et pennestrøk.

Misnøyen har økt, og har de siste årene utviklet seg til et separatist­opprør, den såkalte «anglofone krisen», hvor minst 200 personer er drept, minst 40 000 er drevet på flukt og en rekke landsbyer brent ned av myndighete­ne.

Besingi har engasjert seg i de omfattende bruddene på menneskere­ttighetene og arrestasjo­nene av anglofone aktivister. I september 2017 ble han selv arrestert for å ha uttrykt sin støtte til landets anglofone befolkning.

Nasako Besingi var i Oslo i mai i forbindels­e med Oslo Freedom Forum.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway