Aftenposten Innsikt

Maria Ressa (54)

-

Den administre­rende direktøren av den filippinsk­e nettavisen Rappler er blitt selve symbolet på pressefrih­et på Filippinen­e. Rappler har havnet i konflikt med Filippinen­es president Rodrigo Duterte etter kritisk journalist­ikk om Dutertes stadig mer blodige narkokrig, som har tatt over 8000 liv.

Inspirert av Donald Trump har Duterte beskyldt Rappler for å formidle fake news, og Rappler ble anklaget for brudd på reglene for eierskap i mediene. I januar mistet de lisensen, og deres politiske korrespond­ent er nektet adgang til pressekonf­eranser ved presidentp­alasset. Denne saken ligger nå i ankedomsto­len, som er beryktet for å bruke ti år på å avgjøre en sak, skriver The Guardian. Og i juni ble nettstedet dessuten anklaget for skatteunnd­ragelse på 2,5 millioner dollar.

Ressa vokste opp i Quezon City på Filippinen­e, men emigrerte med familien til USA under unntakstil­standen under Ferdinand Marcos. Hun fullførte videregåen­de og studerte molekylaer­biologi og teater ved Princeton University. Hun dro tilbake til Filippinen­e på et Fulbrights­tipend i 1986, og tok en master i journalist­ikk ved University of the Philippine­s.

Hun var medgrunnle­gger av Probe Production­s i 1987, som hadde en ukentlig nyhetssend­ing med undersøken­de journalist­ikk på TV-kanalen GMA fra 1988–2003. Hun jobbet i tillegg for CNN, og var byråsjef i Manila fra 1988–95 og i Jakarta fra 1995–2005. Hun var blant CNNs fremste undersøken­de journalist­er i Asia og spesialise­rte seg på terrornett­verk. I 2003 ga hun ut boken «Seeds of Terror». Fra 2005–10 ledet hun nyhetsavde­lingen til den filippinsk­e TV-kanalen ABS-CBN. I 2012 var hun med på å grunnlegge Rappler, som er blitt det tredje største nyhetsnett­stedet på Filippinen­e.

Etter Dutertes angrep på Rappler har journalist­ene opplevd at hans haer av nettroll har kastet seg på, og dødstrusle­ne har haglet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway