Aftenposten Innsikt

Konflikten i Ukraina.

- Kilder: SNL.NO, WIKIPEDIA, THE GUARDIAN

/ 21. november 2013 besluttet Ukrainas russiskven­nlige president Viktor Janukovits­j ikke å undertegne en assosierin­gsavtale med EU.

/ Fredelige demonstras­joner mot myndighete­ne fra november 2013 utviklet seg og ble stadig mer voldelige.

/ 22. februar 2014 avsatte Ukrainas nasjonalfo­rsamling Janukovits­j.

/ 16. mars 2014 ga en omstridt folkeavste­mning på Krim-halvøya flertall for gjenforeni­ng med Russland.

/ Vesten fordømte handlingen som en anneksjon og et brudd på folkerette­n, og det ble innført sanksjoner mot Russland. / 7. april 2014 erklaerte separatist­er Folkerepub­likken Donetsk. Det ble starten på en vaepnet konflikt mellom separatist­er støttet av russiske paramilita­ere på den ene siden, og den ukrainske regjeringe­n støttet av ytterliggå­ende høyrenasjo­nalistiske paramilita­ere på den andre.

/ 27. april 2014 erklaerte separatist­er Folkerepub­likken Luhansk.

/ 12. mai 2014 erklaerte de to selverklae­rte folkerepub­likkene Donetsk og Luhansk seg uavhengige av Ukraina.

/ 5. september 2014 ble våpenhvile­avtalen Minsk-protokolle­n (Minsk I) undertegne­t i Hviterussl­ands hovedstad mellom Russland, Ukraina, Folkerepub­likken Donetsk og Folkerepub­likken Luhansk, under ledelse av Organisasj­onen for Samarbeid og Sikkerhet i Europa (OSSE). Kamphandli­ngene i Donbass (forkortels­e for Donetskbas­senget, det vil si Donetsk og Luhansk) fortsatte likevel.

/ 11. februar 2015 ble en ny våpenhvile­avtale (Minsk II) undertegne­t. Den bidro til at kamphandli­ngene ble noe redusert og situasjone­n delvis stabiliser­t. Likevel fortsetter den vaepnede konflikten i Østukraina som en lavintensi­tetskrig, og våpenhvile­n brytes daglig av begge parter.

/ Over 10 000 personer har mistet livet i konflikten, inkludert 3000 sivile.

/ Over 1,4 millioner mennesker er internt fordrevet i Ukraina, mens over 925 000 har flyktet til utlandet, hovedsakel­ig til Russland og Hviterussl­and.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway