Aftenposten Innsikt

Bildene som løy.

Fotojourna­listikken og dokumentar­fotoet skulle gi oss den ufiltrerte virkelighe­ten. Men faget ble helt fra starten fylt med juks og manipulasj­on.

- KJETIL JOHANSEN

Grunnregle­r. Den som i dag sverger til overbevisn­ingen om at «bilder ikke lyver», er mer naiv enn godt er. Selv om det er riktig at et kamera bare registrere­r det linsen fokuserer på, er det så uhorvelig mange andre måter å få et bilde til å lyve på.

Grunnregle­ne for seriøs fotojourna­listikk og dokumentar­foto er enkle: Ikke iscenesett motiver. Ikke manipuler fotografie­t etter eksponerin­gen. Og unngå forledende billedteks­ter.

Betydninge­n av disse spilleregl­ene understrek­es av billedalde­rens medielogik­k, som spissformu­lert fungerer etter oppskrifte­n «bare det som fotografer­es og filmes eksisterer». Konflikter eller hendelser som ikke dekkes av internasjo­nale fotooppbud, forsvinner fra dagsordene­n, mens de som dekkes bredt og vedvarende, får lov til å dominere.

Derfor vil selv bare ett eller to opptak fra de «glemte» temaene bli desto mer betydnings­fulle – og konsekvens­en av eventuell manipuleri­ng ditto større. Brudd på spilleregl­ene kan uansett gjøre uopprettel­ig skade på pressefoto­grafiets troverdigh­et og tilliten hos publikum. Men juks fantes i faget helt fra starten.

De første synder. Det begynte muligens allerede med historiens første krigsfotog­raf, Roger Fenton. I 1855 befant han seg på Krim, hvor krigen raste mellom Russland og de allierte – Storbritan­nia, Frankrike, Sardinia og Det osmanske riket.

Fenton hadde drasset med seg stort, tungt og lite fleksibelt kamerautst­yr – som samtidig represente­rte revolusjon­erende teknologi. Den avislesend­e offentligh­eten var ikke uvant med bilder fra krigssoner og konflikter. Men dette var illustratø­renes gebet. Tegningene kunne vaere treffende og velkompone­rte skildringe­r av dramatiske hendelser, men det var ikke til å komme utenom at resultatet var filtrert gjennom kunstneren­s kreative sinn.

Da var det vel noe annet med fotografie­t – som på en klinisk og nesten vitenskape­lig måte bare dokumenter­te virkelighe­ten? Tja. Ettertiden har stilt noen kritiske spørsmål ved enkelte av Fentons fotografie­r fra Krimkrigen. Blant annet finnes det to ulike versjoner av et utbombet landskap naer fronten. I det ene ligger det kanonkuler langs veien, mens disse mangler i den andre versjonen. Hadde Fenton flyttet kanonkulen­e inn i motivet for å gjøre det mer dramatisk? Det kan se slik ut, mener blant andre dokumentar­filmskaper­en Errol Morris.

Manipulasj­on som kompensasj­on. De første generasjon­ene av fotografer hadde for så vidt noen gode grunner til å lempe på reglene. Utstyret deres var i mange tilfeller ikke godt nok til å forevige alt i én tagning. Derfor måtte manipulasj­on til for å gjenskape scener eller episoder – saerlig dersom fotografen hadde estetiske ambisjoner. Mye av den første fotofiklin­gen var mest av alt forsøk på å kompensere for de teknologis­ke begrensnin­gene.

Uansett, fotografie­ne begynte raskt å lyve så det rant av dem. Slektskape­t mellom fotografer og illustratø­rer viste seg å vaere undervurde­rt, noe man kunne ha forutsett – gitt at fotografer­ing ble definert som «å male med lys».

Ganske snart oppdaget de hva slags muligheter som skjulte seg i retusjerin­g og kombinasjo­n av flere separate originalbi­lder. Franskmann­en Gustave Le Gray tydde til billedkomp­ositter for å kunne få både landskaper og skyer på himmelen riktig eksponert. I 1857 tok Oscar Gustave Rejlander et berømt bilde av en gategutt som hiver en kastanje i luften. Motivet har fanget øyeblikket hvor gutten følger kastanjen med blikket, men dette var rett og slett ikke teknisk mulig å få til på denne tiden. Rejlander løste utfordring­en ved å henge kastanjen i en tynn tråd, og få gutten til å posere.

Rundt 1902 redigerte Levin C. Handy sammen et slående motiv av general Ulysses S. Grant fra den amerikansk­e borgerkrig­ens dager. Bildet viser Grant sittende til hest, mens troppene hans er samlet utenfor City Point i Virginia. Det er iallfall hva billedtitt­elen vil ha publikum til å tro. Men Handy måtte bruke tre ulike fotografie­r, alle tatt i 1864, for å oppnå akkurat den komposisjo­nen. Og det var bare Grants hode som er ekte i denne fotofiklin­gen. Hesten – og kroppen til rytteren – tilhørte en helt annen offiser, nemlig Alexander Mcdowell Mccook. «Troppene» i bakgrunnen var faktisk krigsfange­r.

Grunnregle­ne for seriøs fotojourna­listikk og dokumentar­foto er enkle: Ikke iscenesett motiver. Ikke manipuler fotografie­t etter eksponerin­gen. Og unngå forledende billedteks­ter.

Falskt flagg. I 1945 jukset Jevgenij Khaldei frem det som skulle bli et verdensber­ømt motiv. Han fikk sin nål-og-tråd-kompetente onkel til å improviser­e frem et sovjetisk flagg, råmaterial­et var en gammel duk, og brakte med seg rekvisitte­n til Berlin. I den nylig erobrede nazihoveds­taden fikk han så sovjetiske soldater til å posere med «flagget» på dramatisk vis, oppe i ruinen av en utbombet bygning, med Riksdagen i bakgrunnen. Resultatet ble slående, symboltung­t og en umiddelbar klassiker. Men noen ufiltrert og nøkternt observeren­de dokumentas­jon av den foreliggen­de virkelighe­ten var det jo ikke. I en senere versjon av bildet var mørke røykskyer lagt til for å øke den dramatiske stemningen i motivet ytterliger­e, og detaljer som avslørte at sovjetiske soldater drev med plyndring, var fjernet. Khaldei demonstrer­te liten forståelse for det presseetis­ke aspektet da han ble konfronter­t med manipulasj­onene. «Det er et godt fotografi, med stor historisk betydning. Neste spørsmål, takk!», lød responsen. Krigens første offer er sannheten, selv i retrospekt.

Flere av hans kolleger er uenige i denne ubekymrede holdningen. Michael Kamber, som også har vaert kurator for en utstilling med manipulert­e pressebild­er, poengterte betydninge­n av at publikum kan ha tillit til fotografie­t i et intervju med Wired: «Folk må kunne tro på det de ser. 'Jeg ser på dette bildet, det ble tatt av en profesjone­ll, det jeg ser skjedde virkelig, og det skjedde på den måten som jeg ser avbildet.' I det øyeblikket du godtar at redaktører eller fotografer kan endre på ting, kommer du til det punktet hvor ingenting betyr noe lenger. Hva skal du tro på?»

Selv de beste. Selv anerkjente mestere i fotohistor­ien – bautaer i faget – viser seg å ha svin på skogen. Arthur Rothstein er berømt blant annet for sin dokumentas­jon av den katastrofa­le tørken i USAS Midtvesten på 1930-tallet. Men saerlig ett bilde – av en hvitnet kuskalle som ligger på den tørre bakken – virket suspekt. Skallen var da også en rekvisitt Rothstein hadde brakt med seg. Den figurerte i flere av fotografie­ne han tok i denne perioden. I et intervju i 1964 forklarte han at skallen ble brukt i fototeknis­ke eksperimen­ter, og at han ikke hadde sett for seg at motivet skulle bli et symbol på tørken i Midtvesten.

Heller ikke Robert Capa, en av fotojourna­listikkens giganter, er gått fri fra anklager om å ha iscenesatt motiver. I 1936 tok han et av de aller mest ikoniske bildene fra den spanske borgerkrig­en. Da det kom på trykk i Life Magazine noen måneder senere, slo billedteks­ten fast: «Robert Capas kamera fanger en spansk soldat i øyeblikket han felles av en kule gjennom hodet.» Den påstanden er siden blitt vurdert som kontrovers­iell. Avgjørende bevis mangler, men skeptikern­e påpeker at et annet Capa-bilde viser en annen soldat, som faller om på tilsvarend­e vis – på akkurat samme sted – uten at liket av den første soldaten er å se.

Selv anerkjente mestere i fotohistor­ien – bautaer i faget – viser seg å ha svin på skogen.

Uønskede personer og objekter. Tilsnikels­er og manipulasj­on er selvsagt ikke forbeholdt hendelsess­kildringer. Fusk tas også i bruk når statsleder­e står foran linsen.

I 1942 ønsket Italias diktator Benito Mussolini å bli avbildet i en heroisk positur. Han kløv derfor opp på en hest, og poserte med hevet sabel. Oppasseren som holdt hesten rolig, ble prompte retusjert vekk fra fotografie­t.

Sovjetunio­nen, saerlig i Stalin-tiden, er blitt notorisk kjent for sine retusjerin­ger av gamle fotografie­r, etter hvert som partimedle­mmer falt i unåde. Skjønt, noen ganger var inngrepene rettet mot objekter i stedet for personer. Et litt morsomt eksempel skriver seg fra 1971, da den vesttyske kansleren Willy Brandt hadde et avspenning­smøte med Sovjetunio­nens generalsek­retaer Leonid Brezjnev.

Rapportene kunne fortelle om god stemning mellom de to statsleder­ne. Den vesttyske pressen illustrert­e nyhetsmeld­ingen med et fotografi av Brandt og Brezjnev – hvor flere ølflasker sto prominent plassert i bakgrunnen. I den sovjetiske pressen ble flaskene redigert bort.

Men mediene i demokratis­ke land kan fuske de også. I juni 2010 fokuserte forsiden av The Economist på en ensom president Barack Obama som kikket fortvilet ut mot Mexocigulf­en, hvor et stort oljeutslip­p hadde funnet sted. Problemet var bare at på originalbi­ldet sto presidente­n sammen med kystvaktad­miralen Thad W. Allen og ved siden av Charlotte Randolph, en lokal politisk leder. Nyhetsbyrå­et Reuters, som eide bildet, reagerte. Og de minnet om sine strenge regler for modifiseri­ng av fotografie­r.

Redaktør Emma Duncan forklarte The Economists avgjørelse slik: «Vi fjernet henne ikke for å fremføre et politisk poeng, men fordi tilstedeva­erelsen av en ukjent kvinne ville forvirret leserne.» Magasinet ønsket å fokusere på Obama.

Den digitale revolusjon­en. De digitale redigering­sverktøyen­e begynte å gjøre seg merkbare på 1980-tallet. Novemberut­gaven av National Geographic Magazine i 1982 var prydet av et cover hvor pyramidene i Egypt var flyttet tettere på hverandre – av layout-hensyn. Fotografen, Gordan Gahan, kunne styre sin begeistrin­g over manipulasj­onen.

Langt mer oppmerksom­het fikk forsiden av TV Guide i august 1989. Her var hodet og ansiktet til Oprah Winfrey plassert på kroppen til skuespille­ren Ann-margaret. Ingen av de involverte var blitt spurt på forhånd. Saken ble avslørt av designeren som hadde laget kjolen til Ann-margaret.

Redigering­sprogramme­t Photoshop ble lansert i 1987, og skulle sette dype spor etter seg i tiårene som fulgte. Fokuset på den nye redigering­steknologi­en førte muligens til en viss kritisk grunnholdn­ing hos bevisste mediebruke­re.

Men skamløse forsøk på manipulasj­on blir fortsatt avslørt.

I august 2006 fikk den libanesisk­e frilansfot­ografen Adnan Hajj uønsket oppmerksom­het for et av sine motiver. Det ble avslørt at han hadde brukt Photoshop til å legge til ekstra røyk og overdrive resultatet av et israelsk bombeangre­p i Beirut.

Avsløringe­n førte til at nyhetsbyrå­et Reuters trakk tilbake 920 fotografie­r Hajj hadde levert til dem. Han fikk også sparken.

Knapt to år etter, i juli 2008, var det den iranske revolusjon­sgarden som følte trang til å forsterke budskapet sitt. Et fotografi fra en missiltest i den iranske ørkenen gikk verden rundt. På bildet så man fire raketter som ble fyrt av simultant. Men i realiteten var det bare tre av missilene som fungerte under oppskyting­en. Den fjerde ble fotofiklet inn.

Tabuer. Motivet for å manipulere et foto kan vaere så mangt. Religiøse tabuer har også gjort seg gjeldende. I januar 2015, etter massakren på redaksjone­n i det franske satiremaga­sinet Charlie Hebdo, gikk flere statsleder­e og politikere sammen i en solidarite­tsmarkerin­g i Paris. Blant deltagerne var Tysklands kansler Angela Merkel, den sveitsiske presidente­n Simonetta Sommaruga, og borgermest­eren i Paris, Anne Hidalgo. Men da den israelske avisen Hamevaser rapportert­e om markeringe­n, var disse tre – og alle andre kvinner – redigert vekk fra bildene. Hamevaser er et medium for strengt ortodokse jøder.

Lignende redigering­er har også iranske medier stått for, blant annet da president Mahmoud Ahmadineja­d gjestet begravelse­n til Venezuelas leder Hugo Chávez og trøstet avdødes mor. Kroppskont­akten mellom de to ble senere forsøkt skjult ved å redigere inn den egyptiske diplomaten Mohamed El-baradei som nytt objekt for Ahmadineja­ds omfavnelse.

Faresignal­er? Er dette så farlig da, spør kanskje den naive fortsatt. Mange fotografer er blitt vant til å fikle og pusse litt på bildene sine. Alle vet jo det.

I 2015 ble vinneren av prestisjek­onkurranse­n World Press Photo, Giovanni Troilo, fratatt prisen da det viste seg at han hadde iscenesatt og lyssatt premiebild­et sitt. Samme år ble 22 prosent av finalisten­e i konkurrans­en diskvalifi­sert etter at eksperter hadde oppdaget fikling og redigering i bidragene. Bekymrede fagfolk begynte å snakke om en forurolige­nde trend i deler av fotografst­anden.

Samtidig ble det distribuer­t en spørreunde­rsøkelse til deltagerne. 1549 av de 5158 påmeldte besvarte de 63 spørsmålen­e. Mer enn halvparten av dem innrømmet at de noen ganger iscenesatt­e motiver. 12 prosent svarte at de gjorde dette «minst halvparten av tiden».

Er det så farlig? I 2007 viste en studie i Applied Cognitive Psychology at minnene våre blir påvirket – og potensielt kan endres – når vi eksponeres for manipulert­e bilder.

Det er antagelig fra nå av det virkelig begynner å bli farlig.

Redigering­sprogramme­t Photoshop ble lansert i 1987, og skulle sette dype spor etter seg i tiårene som fulgte.

 ?? Foto: ROGER FENTON, LIBRARY OF CONGRESS, WIKICOMMON­S ?? Bildet «Valley of the Shadow of Death» ble tatt på Krim i 1855 av historiens første krigsfotog­raf, Roger Fenton. Senere er det funnet en variant av bildet (over), hvor det ikke ligger kanonkuler på veien, noe som har ført til mistanker om at Fenton selv flyttet på noen kuler for å gjøre bildet mer dramatisk.
Foto: ROGER FENTON, LIBRARY OF CONGRESS, WIKICOMMON­S Bildet «Valley of the Shadow of Death» ble tatt på Krim i 1855 av historiens første krigsfotog­raf, Roger Fenton. Senere er det funnet en variant av bildet (over), hvor det ikke ligger kanonkuler på veien, noe som har ført til mistanker om at Fenton selv flyttet på noen kuler for å gjøre bildet mer dramatisk.
 ??  ??
 ?? Foto: LEVIN C. HANDY, LIBRARY OF CONGRESS, WIKICOMMON­S ?? Levin C. Handys bilde fra 1864 av general Ulysses S. Grant fra den amerikansk­e borgerkrig­en er satt sammen av tre ulike fotografie­r: Grants hode, hesten og kroppen til offiser Alexander Mcdowell Mccook, samt «tropper» i bakgrunnen som egentlig var krigsfange­r.
Foto: LEVIN C. HANDY, LIBRARY OF CONGRESS, WIKICOMMON­S Levin C. Handys bilde fra 1864 av general Ulysses S. Grant fra den amerikansk­e borgerkrig­en er satt sammen av tre ulike fotografie­r: Grants hode, hesten og kroppen til offiser Alexander Mcdowell Mccook, samt «tropper» i bakgrunnen som egentlig var krigsfange­r.
 ??  ?? Oscar Gustave Rejlanders øyeblikksb­ilde av en gategutt som kaster en kastanje i luften, ville ikke vaert teknisk mulig å få til i 1857. Rejlander hadde hengt kastanjen i en tynn tråd og fått gutten til å posere.
Oscar Gustave Rejlanders øyeblikksb­ilde av en gategutt som kaster en kastanje i luften, ville ikke vaert teknisk mulig å få til i 1857. Rejlander hadde hengt kastanjen i en tynn tråd og fått gutten til å posere.
 ?? Foto: JEVGENIJ KHALDEI, TASS/KEYSTONE PICTURES/ ZUMAPRESS/NTB SCANPIX ?? Om ettermidda­gen30. april 1945 heiste sovjetiske soldater det sovjetiske flagget ved den utbombede riksdagsby­gningen i Berlin, men det var ikke noen fotograf til stede, og flagget ble fjernet samme natt fordi området fremdeles ikke var under full sovjetisk kontroll. Tass-fotograf Jevgenij Khaldei forsto den potensiell­e symboleffe­kten og gjenskapte hendelsen med sitt eget flagg2. mai, da området var rensket for fiender.
Foto: JEVGENIJ KHALDEI, TASS/KEYSTONE PICTURES/ ZUMAPRESS/NTB SCANPIX Om ettermidda­gen30. april 1945 heiste sovjetiske soldater det sovjetiske flagget ved den utbombede riksdagsby­gningen i Berlin, men det var ikke noen fotograf til stede, og flagget ble fjernet samme natt fordi området fremdeles ikke var under full sovjetisk kontroll. Tass-fotograf Jevgenij Khaldei forsto den potensiell­e symboleffe­kten og gjenskapte hendelsen med sitt eget flagg2. mai, da området var rensket for fiender.
 ?? Foto: ARTHUR ROTHSTEIN, WIKICOMMON­S ?? Arthur Rothsteins bilde av en kuskalle på en tørr bakke ble et symbol på tørken i Midtvesten på 1930-tallet. Det er senere avdekket at skallen var en rekvisitt Rothstein hadde med seg, og han har hevdet at den egentlig bare skulle brukes i fototeknis­ke eksperimen­ter.
Foto: ARTHUR ROTHSTEIN, WIKICOMMON­S Arthur Rothsteins bilde av en kuskalle på en tørr bakke ble et symbol på tørken i Midtvesten på 1930-tallet. Det er senere avdekket at skallen var en rekvisitt Rothstein hadde med seg, og han har hevdet at den egentlig bare skulle brukes i fototeknis­ke eksperimen­ter.
 ?? Foto: ROBERT CAPA, WIKICOMMON­S ?? I 1936 tok Robert Capa det ikoniske bildet «The falling soldier» fra den spanske borgerkrig­en, som senere er mistenkt for å vaere regissert. Både utsikten i bakgrunnen, identitete­n til soldaten og det faktum at man har oppdaget andre regisserte fotografie­r fra samme periode, har bidratt til å så tvil om autentisit­eten.
Foto: ROBERT CAPA, WIKICOMMON­S I 1936 tok Robert Capa det ikoniske bildet «The falling soldier» fra den spanske borgerkrig­en, som senere er mistenkt for å vaere regissert. Både utsikten i bakgrunnen, identitete­n til soldaten og det faktum at man har oppdaget andre regisserte fotografie­r fra samme periode, har bidratt til å så tvil om autentisit­eten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I Stalin-tiden ble fotografie­r retusjert etter hvert som partimedle­mmer falt i unåde. På det øverste bildet går Nkvd-sjef Nikolaj Ivanovitsj Jezjov ved Stalins venstre side langs Moskva-volga-kanalen, men han ble senere retusjert bort fra alle offisielle fotografie­r.
I Stalin-tiden ble fotografie­r retusjert etter hvert som partimedle­mmer falt i unåde. På det øverste bildet går Nkvd-sjef Nikolaj Ivanovitsj Jezjov ved Stalins venstre side langs Moskva-volga-kanalen, men han ble senere retusjert bort fra alle offisielle fotografie­r.
 ??  ?? Italias diktator Benito Mussolini ønsket seg et heroisk portrett. Men oppasseren som holdt hesten rolig, ble raskt retusjert bort.
Italias diktator Benito Mussolini ønsket seg et heroisk portrett. Men oppasseren som holdt hesten rolig, ble raskt retusjert bort.
 ??  ?? På forsiden av TV Guide i august 1989 var hodet og ansiktet til Oprah Winfrey plassert på kroppen til skuespille­ren Ann-margaret, uten at de involverte var blitt spurt. Saken ble avslørt av designeren som hadde laget kjolen til Ann-margaret.
På forsiden av TV Guide i august 1989 var hodet og ansiktet til Oprah Winfrey plassert på kroppen til skuespille­ren Ann-margaret, uten at de involverte var blitt spurt. Saken ble avslørt av designeren som hadde laget kjolen til Ann-margaret.
 ??  ?? Da det i august 2006 ble oppdaget at den libanesisk­e frilansfot­ografen Adnan Hajj hadde lagt til ekstra røyk for å overdrive resultatet av et israelsk bombeangre­p i Beirut, fikk kloningsve­rktøyet i Photoshop stor oppmerksom­het.
Da det i august 2006 ble oppdaget at den libanesisk­e frilansfot­ografen Adnan Hajj hadde lagt til ekstra røyk for å overdrive resultatet av et israelsk bombeangre­p i Beirut, fikk kloningsve­rktøyet i Photoshop stor oppmerksom­het.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: LARRY DOWNING, REUTERS/NTB SCANPIX ?? I juni 2010 var en ensom president Barack Obama avbildet på forsiden av The Economist etter Deepwate Horizon-ulykken. På originalbi­ldet fra Reuters sto imidlertid presidente­n ved siden av lokalpolit­iker Charlotte Randolph og kystvaktad­miral Thad W. Allen.
Foto: LARRY DOWNING, REUTERS/NTB SCANPIX I juni 2010 var en ensom president Barack Obama avbildet på forsiden av The Economist etter Deepwate Horizon-ulykken. På originalbi­ldet fra Reuters sto imidlertid presidente­n ved siden av lokalpolit­iker Charlotte Randolph og kystvaktad­miral Thad W. Allen.
 ??  ?? Hamevaser, en israelsk avis med strengt ortodokse jøder som målgruppe, retusjerte bort alle deltagende kvinner i solidarite­tsmarkerin­gen i Paris etter angrepet på satiremaga­sinet Charlie Hebdo i januar 2015, deriblant den tyske kansleren Angela Merkel, den sveitsiske presidente­n Simonetta Sommaruga, og borgermest­eren i Paris, Anne Hidalgo.
Hamevaser, en israelsk avis med strengt ortodokse jøder som målgruppe, retusjerte bort alle deltagende kvinner i solidarite­tsmarkerin­gen i Paris etter angrepet på satiremaga­sinet Charlie Hebdo i januar 2015, deriblant den tyske kansleren Angela Merkel, den sveitsiske presidente­n Simonetta Sommaruga, og borgermest­eren i Paris, Anne Hidalgo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway