Aftenposten Innsikt

Marwan Barghouti

Den palestinsk­e politikere­n er en av få palestinsk­e lederskikk­elser som trolig kan samle palestiner­ne. Men han har sittet fengslet i Israel siden 2002.

-

Det pågår intense diskusjone­r om hvem som skal lede palestiner­ne når krigen i Gaza er over. President Mahmoud Abbas som har ledet palestiner­ne på Vestbredde­n siden 2005, er svaert upopulaer. En meningsmål­ing fra desember viste at 88 prosent av de spurte palestiner­ne mente Abbas må gå av, melder AP. Samtidig viste målingen økt støtte til Hamas. Det kom også frem at den mest populaere politiske figuren er Barghouti. Han blir regnet som den eneste i Fatah-bevegelsen som også har støtte av Hamas.

Marwan Hasib Ibrahim Barghouti ble født i 1959 og vokste opp i landsbyen Kobar utenfor Ramallah. Han engasjerte seg tidlig i den palestinsk­e motstandsk­ampen, og allerede som 18-åring ble han dømt til fem år i et israelsk fengsel. Da han kom ut, giftet han seg med Fadwa Barghouti, som i dag er jurist og medlem av Fatah-rådet.

Under den første intifadaen ble Barghouti en av lederfigur­ene. Og i 1987 måtte familien flykte i eksil til Jordan, hvor de bodde i syv år. Først i 1994, etter signeringe­n av Oslo-avtalen, vendte de tilbake. I 1996 ble Marwan Barghouti valgt inn i den palestinsk­e lovgivende forsamling­en.

Da den andre intifadaen brøt ut i 2000, ble Barghouti leder for Tanzim, en vaepnet del av Fatah. Han ble stadig mer populaer blant palestiner­e, og samtidig ettersøkt av Israel. Barghouti ble arrestert i 2002. Han ble idømt fem livstidsdo­mmer for å ha organisert angrep mot Israel og drap utført av selvmordsb­ombere. Israel ser på ham som en «erke-terrorist», mens palestiner­ne regner ham som en nasjonalhe­lt og sammenlign­er ham med Nelson Mandela.

64-åringen har demonstrer­t at han er en betydelig maktfaktor selv om han sitter fengslet. Blant annet organisert­e han i 2017 en omfattende sultestrei­k blant hundrevis av palestinsk­e fanger. Etter dette ble han flyttet til et annet fengsel, satt i isolasjon og nektet besøk i en lang periode.

I februar ble det kjent at Hamas har oppført Barghouti på sin liste over personer de krever at Israel skal frigi, til tross for at han er en av deres politiske motstander­e.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway