Aftenposten Innsikt

Coversaken i New York Magazine

-

i mars tar til orde for å stå opp for og forsvare unge med kjønnsdysf­ori og deres rett til å bytte kjønn. Den Pulitzer-prisvinnen­de artikkelfo­rfatteren Andrea Long Chu (ALC) peker på hvordan sosiologer allerede på 1960tallet begynte å se kjønn (gender) som en sosial

ferdighet og som noe annet enn det biologiske kjønn (sex). Ideen om kjønn (gender) som en sosial konstruksj­on tilskrives en bok fra 1990 kalt «Gender Trouble», der det ble fremsatt en mer radikal idé: At den gjentatte henvisning­en til kjønnsnorm­er – som å gå med høye haeler eller å drikke whisky – produserte en illusjon av et spesifikt kjønn som bare ventet på å bli fylt med mening.

Kjønn ble dermed et slags løfte om et visst innhold, ifølge bokens forfatter, kjønnsfors­keren og filosofen Judith Butler. Hva det innebar å vaere kvinne eller mann måtte hele tiden bekreftes gjennom handlinger og ytre faktorer. ALC, som selv er transkvinn­e, tar leseren med gjennom kjønnsteor­iens historie og den tilspissed­e debatten om behandling, deltagelse i idrett og frihetsbeg­repet. Hun mener at det som egentlig sies i påstanden om at kjønn ikke lar seg endre, egentlig er at kjønn ikke burde la seg endre – av hensyn til sosiale normer.

Kanskje er vi vitne til en mulig rekonfigur­ering av kjønnsinnd­elingen, foreslår ALC. Hun mener det i så fall vil vaere svaert urovekkend­e for alle med en instinktiv lojalitet til status quo.

Ingen blir nødvendigv­is lykkelig av en frihet, og det er samtidig sant at der det er frihet, vil det også alltid vaere anger. Det mange ikke klarer å forstå, er hvorfor man vikler seg inn i alt dette kjønnsrote­t i utgangspun­ktet. Men, skriver ALC, ingen skylder andre noen forklaring, og alle må få finne ut av sin egen skapning. Det truer dessuten ingen: De fleste av oss skifter tross alt ikke kjønn.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway