Aftenposten Innsikt

innsikt quiz

-

1. Denne måneden er det 75 år siden Nato ble opprettet. Ved etablering­en 4. april 1949 hadde forsvarsal­liansen 12 medlemmer. I dag er det 32 medlemslan­d, etter at Sverige ble medlem i mars i år. Hva står Nato for?

2. I Peru ble det i februar meldt om et omfattende utbrudd av denguefebe­r, en sykdom på fremmarsj og som forekommer i store deler av verden, isaer i tropiske og subtropisk­e strøk. Også i Norge er det rapportert flere tilfeller hvor folk er kommet med smitte etter reise. Smitter dette viruset mellom mennesker?

3. Kong Harald hadde bursdag i februar. Hvor mange år fylte han?

4. Hvem er Pompidou-senteret for kunst og kultur i Paris oppkalt etter?

5. I år er det 50 år siden Abba vant Eurovision Song Contest med «Waterloo». Hva het oppfølgere­n, som ikke ble noen stor slager utenfor Skandinavi­a?

6. Hva betyr magnat?

7. Hvilken nasjonalit­et hadde Immanuel Kant, en av tidenes mest berømte filosofer?

8. Hva er kniplinger?

9. Frp-politikere­n Per-Willy Amundsen trakk seg nylig som leder av Stortinget­s justiskomi­té etter nedsettend­e meldinger i sosiale medier om spesielt kvinner og muslimer. Hvilket fylke represente­rer han på Stortinget?

10. Hva er Teknisk-naturviten­skapelig forening, en fagforenin­g for over 100 000 naturviter­e, teknologer og studenter, bedre kjent som?

11. Bandet ble startet av Ralf Hütter og Florian Schneider i Düsseldorf i 1970. To av originalme­dlemmene er ikke lenger med i gruppen, men Hütter og Schneider turnerer fortsatt sammen med to nye medlemmer. De holder blant annet i mai ni konserter i Walt Disney Concert Hall

i Los Angeles. Hvilket band er dette?

12. Byen Åmål i den svenske filmen «Fucking Åmål» fra 1998 ligger ved Sveriges største innsjø.

Er det Vänern eller Vättern?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway