Aftenposten Junior

Fikk mat fløyet inn med helikopter

Preben (13), Nathalie (10) og Louise (10) kom seg ikke på skolen i forrige uke. Da de var på besøk hos besteforel­drene, kom det plutselig en stor flom og sperret veien.

-

Da pappaen til Nathalie, Morten, våknet tidlig søndag morgen, så han ut av vinduet. Elven utenfor huset hadde blitt mye større! Der det normalt er gress, var det nå masse vann.

Det første han tenkte på, var de 13 geitene i fjøset på den andre siden av jordet. Var de trygge? Han åpnet låvedøren, da så han at geitene sto med vann nesten helt opp til magen! – Geitene måtte baeres opp på loftet i fjøset, sier Louise.

Sto i vann

Nathalie, Louise og Preben var på høstferie på gården til besteforel­drene. Det er noe de pleier å gjøre hvert år. Da henter de kjøtt fra dyrene som er blitt slaktet på gården.

Familie og venner var også på gården, som ligger i Luster i Sogn.

– Men det vi ikke visste, var at det skulle komme en stor flom, sier Nathalie, som bor i Bergen.

Fjøset borte

Under frokosten på søndag oppdaget de plutselig at fjøset der geitene var, hadde forsvunnet! De så bare en låvebro flyte forbi.

– Vi trodde alle geitene var døde, sier Louise.

Redningsak­sjon

Flommen hadde dratt med seg fjøset nesten 100 meter nedover elven. Nathalie, Louise og Preben ble med for å lete. Plutselig hørte de noen lyder. Da pappa Morten kikket over en bakketopp, så han fjøset flyte nedover elven!

Tre timer etter at de oppdaget at fjøset var borte, var brannmenn på plass.

Ved hjelp av en gummibåt kom de seg bort til fjøset og fikk reddet geitene. De tok med seg tre geiter om gangen i båten.

– Brannmenne­ne var noen skikkelige helter, sier Nathalie.

Mer vann

Eksperter var redde for at vannet skulle stige enda mer.

– Da jeg hørte det, var hjertet mitt i ferd med å stoppe, sier Louise.

Heldigvis trakk vannet seg sakte tilbake, men ikke nok til at de kunne reise hjem til Bergen. I stedet for å gå på skolen bar de ved og ga dyrene mat. Strømmen gikk flere ganger, så de måtte koke pølser på en gammel vedovn. Først tirsdag kunne de reise.

– Det første vi gjorde da vi kom tilbake på skolen, var å fortelle om alt vi hadde opplevd, sier Nathalie, Louise og Preben.

 ??  ?? Fjøset fløt nedover elven Rydder etter flommen Helikopter­et kom med pizza
Fjøset fløt nedover elven Rydder etter flommen Helikopter­et kom med pizza
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway