Aftenposten Junior

Jorden rundt

- Tekst: Ingrid Åbergsjord

1 MÅTTE FLYTTE:

For én måned siden ble mange hus ødelagt på grunn av et stort jordskjelv i Indonesia. Tusenvis av mennesker i landet ble hjemløse på grunn av skjelvet og en tsunami (kjempebølg­e). Jentene på bildet bor i en leir mens de venter på at husene skal bli bygd opp igjen.

2 MINISYKKEL:

Roadracing er kjøring med motorsykke­l på asfaltbane. Verdens beste utøvere i denne motorsport­en var nylig samlet til konkurrans­er i Japan. En av de litt morsommere konkurrans­ene var å kjøre på små elektriske sykler.

3 PRESIDENT-VALG:

Denne uken skal det velges ny president i Irland. Michael Higgins har hatt jobben i syv år, og han vil gjerne fortsette. I denne butikken i hovedstade­n Dublin hadde noen skåret ut bilder av presidente­n og andre politikere på gresskar.

4 RENE HENDER:

Skolegutte­ne fra Bolivia deltar på en markering av verdens håndvaskda­g. I fattige land er det mange som ikke har tilgang på rent vann. Hvis flere laerer hvor viktig det er å vaske hendene med såpe og vann, vil faerre bli syke og dø, mener FN (organisasj­on som jobber for fred i verden).

5 FAERRE INSEKTER:

Det er faerre insekter i verden enn før. I en regnskog i Puerto Rico har nesten én av fire insekter dødd ut i løpet av de siste 40 årene, fortalte to forskere i forrige uke. Insektene har dødd fordi temperatur­en i regnskogen har økt med mer enn to grader, mener forskerne.

6 FEIRER JENTER:

Skolejente­ne i India har på seg rosa turbaner (et hodeplagg) fordi de feirer FNs internasjo­nale jentedag. På denne dagen er det ekstra mange som snakker om hvordan jenter i verden har det. I noen fattige land har jenter faerre rettighete­r enn gutter.

7 VALG:

Det var valg i Afghanista­n i helgen. Det har lenge vaert krig og uro i landet. Derfor er valget blitt utsatt i over tre år. Mange er ikke vant med å få lov til å velge hvilke politikere som skal styre landet.

 ??  ?? Leker ødelagt med en paraply
Leker ødelagt med en paraply
 ??  ?? Kjører i 300 vanligvis kilometer i timen
Kjører i 300 vanligvis kilometer i timen
 ??  ?? Synesdudet ligner? President Higgins (7
Synesdudet ligner? President Higgins (7
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Harvasket hendene
Harvasket hendene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway