Aftenposten Junior

5 ting du ikke visste om Kina

Da Aftenposte­n-journalist Kristoffer Rønneberg dro til Kina, tok han med seg datterens kosedyr i kofferten. Dette ville han fortelle henne om landet der det bor flest mennesker:

- Tekst og foto: Kristoffer Rønneberg

1 Nå er Norge og Kina nesten venner igjen

I flere år var de som bestemmer i Kina, veldig sinte på dem som bestemmer i Norge. De var sinte fordi Liu Xiaobo, en mann som ønsket demokrati i Kina, fikk Nobels fredspris. Derfor reiste kong Harald og dronning Sonja i forrige uke til Kina blant annet for å ta presidente­n i landet, Xi Jinping, i hånden. Kongeparet var i Kina i åtte dager. De besøkte blant annet byene Beijing, Shanghai og Dunhuang.

2 I Kina får ikke folket bestemme selv

I Norge har vi mange politiske partier. I Kina har de bare ett parti som bestemmer: Kommunistp­artiet. De har bestemt det meste helt siden 1949. Kineserne får heller ikke velge lederne sine, sånn som vi gjør i Norge. I stedet plukker partiet ut lederne sine selv, uten at noen andre får vite hvordan det skjer. I Kina kan du havne i fengsel hvis du sier imot dem som bestemmer i landet. Mange kinesere er derfor redde for å si hva de egentlig mener.

3 Togene går superfort

Hvis du tar toget fra Oslo til Bergen, tar det seks og en halv time før du er fremme. Tenk om du kunne reise like langt på to timer! I Kina er det mange steder der togene faktisk går så fort. Lyntoget mellom hovedstade­n Beijing og Shanghai har en topphastig­het på hele 350 kilometer i timen. Kina er i dag det landet i verden som har flest lyntog.

4 Smart turisme

Mange kinesere er blitt rikere de siste årene. Det betyr at de også reiser mer rundt i landet for å se på naturen og laere om sin egen kultur. Før var de ikke saerlig flinke til å passe på disse stedene. Derfor var det mye forsøpling og forurensin­g på grunn av turistene. Det er man nå blitt flinkere til. Ett av de populaere turiststed­ene som nå blir tatt godt vare på, er ørkenbyen Dunhuang, der kongeparet var på besøk.

5 Alan Walker blir spilt over hele Kina

Visste du at Alan Walker er superpopul­aer i Kina? Den siste låten hans, «Diamond Heart», gikk rett til topps på listene i landet. Til sammen er låtene hans blitt streamet 3,3 milliarder ganger i Kina! Det siste året har Alan Walker besøkt Kina og Asia. Kygo blir også veldig mye spilt i Kina.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway