Aftenposten Junior

Sist sett for 90 år siden

Veldig få mennesker har sett denne kenguru-typen. Men plutselig oppdaget en turist det sjeldne dyret.

- Tekst: Ingrid Emilie Thoresen Bakker

Iaugust i år var den britiske turisten Michael Smith på tur i regnskogen i Indonesia. Da oppdaget han noe helt spesielt da han så opp. I et tre satt et sjeldent dyr.

Kenguru

Det var en Wondiwoi trekenguru. Sist gang noen så en slik kenguru, var for 90 år siden.

– Det betyr at det fortsatt er håp for dyr som vi er redde skal dø ut, sier Lindsay Renick Mayer i organisasj­onen Global Wildlife Conservati­on.

Ikke umulig

Det er ikke helt umulig å finne arter man trodde var helt borte og utryddet. I fjor ble en type salamander som kalles Jacksons klatre-salamander, funnet etter 41 år.

Hvorfor tar det så lang tid å finne dem?

– Det finnes mange savnede dyrearter som man bare har sett én eneste gang. Derfor vet vi veldig lite om hvordan disse artene lever. Da blir det vanskelig å lete, forklarer biolog Rune Aae.

Mennesker har skylden

Global Wildlife Conservati­on har, sammen med 100 forskere, laget en liste med over 1200 dyr som ikke er blitt sett på mange år.

Hvorfor forsvinner dyrene?

– Stort sett er det alltid menneskers feil at de forsvinner. Vi jakter på dyrene og ødelegger hjemstedet deres ved å hugge ned skogen der de bor, for eksempel, sier Aae.

For å redde disse artene må man først finne dem. Derfor har man begynt å lete etter 25 av dem (men de finnes ikke her i Norge).

– Vi krysser fingrene og håper å finne dem, sier Lindsay Mayer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway