Aftenposten Junior

Hun er mørkredd

-

Hei, Vera!

Jeg er redd for mørket, spesielt når jeg skal hente noe fra første etasje helt alene og det ikke er noen andre der. Hva skal jeg gjøre? Hilsen jente (10)

Hei, du!

Mørkeredse­l er kanskje den vanligste redselen vi mennesker har. Nesten alle er redd for mørket. I hvert fall når man er barn. Jeg er fortsatt ganske mørkredd, men jeg har laert å leve med det.

Helt vanlig

Det å vaere redd for mørket er helt naturlig. Når vi ikke kan se hva som gjemmer seg i mørket, blir vi redde. Redselen er en måte å hjelpe kroppen på, sånn at vi ikke bare kaster oss ut i ukjente ting. Det er bedre å føle seg litt forsiktig frem.

Hjertet slår raskere

Kroppen klarer ikke velge når den vil vaere redd og ikke. Selv om du vet at alt er trygt i første etasje i huset ditt, så kan du bli redd likevel. Grunnen er at du begynner å fantasere. Når vi blir redde, innbiller vi oss nemlig mye skummelt, slik at vi blir enda reddere. Da glemmer vi å puste rolig. Hjertet begynner å slå raskere, og vi glemmer å tenke fornuftige tanker. Da blir alt skummelt.

Øving må til

Akkurat som med alt annet, så kan man laere seg å bli mindre mørkredd. Du kan øve på å gå ned i første etasje i mørket. Be noen om å stå i trappen og passe på deg mens du går ned. Da er du trygg, og da kan du øve på å puste rolig mens du går ned.

Ikke gi deg!

Legg en hånd på magen og kjenn at du puster rolig. Føl deg frem med hendene, og kjenn etter at det ikke er farlig. Kanskje må du gjøre det mange ganger før redselen blir helt borte. Men jo mer du øver, desto flinkere blir du.

Ikke gi deg! Jeg er sikker på at du klarer det!

Klem fra Vera

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway