Aftenposten Junior

Hvordan er det mulig å kutte seg på et papir-ark?

-

Hei, Andreas.

I klasseromm­et vårt hender det at noen får papirkutt, altså at de skjaerer seg på papirark. Hvordan er dette mulig? Hvordan kan papir bli så skarpt at man kan skjaere seg på det?

Hilsen Lyn-gruppen på 3. trinn

Hei, Lyn-gruppen på 3. trinn!

Kanten på et papir kan vaere like tynn som kanten på en kniv. Likevel nytter det ikke å skjaere agurk med et papirark. Det er fordi papiret ikke er stivt nok.

Sår som svir

Men hvis man drar kanten på papiret raskt over huden, kan det gi sår som svir. Papiret fungerer nemlig nesten som en sag!

Hvis du ser på kanten av et papir gjennom et mikroskop, vil du se at den ikke er like jevn som på en kniv. Den er mer taggete, som en sag. Når du kutter deg på papir, er det nesten som papiret har saget seg gjennom det ytre laget av huden din. Au!

Sier ifra

Kroppen din er full av nervecelle­r. I fingrene er det ekstra mange nervecelle­r. De sender signaler til hjernen din og sier ifra hvis huden kommer borti noe, hvilken temperatur ting har, eller om noe er vondt.

Nervecelle­ne gjør at du kan kjenne forskjell på plagg hvis du stikker hånden ned i en bag, for eksempel. De samme nervecelle­ne gjør at papirkutt er skikkelig vondt.

Au!

I tillegg til å lage et lite kutt i huden blir det gjerne liggende rester av kjemikalie­r som ble brukt til å lage papiret. Da fyrer nervecelle­ne av en hel masse signaler til hjernen om at «her gjør det vondt!»

Papirkutte­ne er ofte så små at de ikke når inn til blodårene. Da blir såret stående tomt og åpent, og hver gang du beveger deg, sender nervecelle­ne signaler til hjernen om at det gjør vondt.

Hilsen Andreas

 ??  ?? Pleierduåb­ruke plasterhvi­sdu harvondt?
Pleierduåb­ruke plasterhvi­sdu harvondt?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway