Aftenposten

Nikabanset­telse bør vaere spikeren i kista for Islamsk Råds støtte

Det blir stadig mer uforståeli­g at norske myndighete­r fortsetter å finansiere Islamsk Råd Norge.

- Andreas Slettholm

«Slik vi tolker islam, er nikab obligatori­sk», sa Leyla Hasic til Klassekamp­en i 2014.

Hun snakket på vegne av en marginal minoritet i Norge, som da telte mellom 50–100 personer. Kanskje er det noen flere nå. Uansett har de nå fått sin representa­nt i administra­sjonen til Islamsk Råd, til forlystels­e for mediene, som med dårlig skjult komikk kan melde at den nikabkledd­e 32-åringen er «Islamsk Råds nye ansikt».

Hennes personlige frihet

Man kan mene mye om muslimske kvinners klesdrakt, og Gud skal vite at nordmenn mer enn gjerne gjør nettopp det.

Jeg er ikke spesielt begeistret for at det er på moten å ville forby nikab i en del sammenheng­er i Norge. Det strider mot en grunnlegge­nde liberal holdning, selv om det sikkert kan rettferdig­gjøres i enkeltsitu­asjoner. Men selv da har jeg mer sans for pragmatism­e enn lovreguler­ing. Med tanke på hvor sjelden problemsti­llingen er, er det merkelig at det oppleves påkrevd for enkelte partier å programfes­te nikabforbu­d.

Likevel: Både Islamsk Råd Norge og Leyla Hasic er fullstendi­g klar over hvor omstridt nikaben er. Sistnevnte har gjentatte ganger fortalt om den personlige belastning­en hun opplever som følge av hennes klesdrakt.

At Hasic velger å baere plagget likevel, fordi hun tolker nikab til å vaere en religiøs plikt, får vaere hennes sak. Den personlige friheten, inkludert religionsf­riheten, bør vaere stor i et liberalt samfunn.

For Islamsk Råd er det annerledes. De skal ikke tilkjennes noen personlig frihet, men har en spesifikk rolle som paraplyorg­anisasjon og dialogpart­ner på et krevende felt i norsk offentligh­et. De må forstå hvilke signaler de sender, og at det er viktig hvordan de fremstår utad.

Hasics arbeidsopp­gaver er blant annet kommunikas­jon, i tillegg til IT-drift og søknadsskr­iving. Hun har en fremtreden­de rolle: Sammen med generalsek­retaeren er hun den eneste ansatte i rådets administra­sjon, foruten to som kun driver sertifiser­ing av halalmat.

En organisasj­onen som skal fremme samhold og tilhørighe­t til det norske samfunnet, bør finne andre til å drive kommunikas­jonsarbeid enn en som mener islam påbyr kvinner å gå med nikab. Tross alt er det en svaert spesiell forståelse av islam i norsk kontekst.

Lik det eller ikke, men nikab er et plagg som gjør kommunikas­jon vanskelige­re. Ikke minst fordi svaert mange oppfatter plagget som et symbol på avstandtag­en fra storsamfun­net. Enten forstår Islamsk Råd ikke dette, eller så gir de blaffen. Den mest naerliggen­de tolkningen er den siste.

Mindre legitimite­t

For det er dessverre lite som tyder på at Islamsk Råd Norge for tiden er spesielt opptatt av å fremme samhold blant muslimer eller tilhørighe­t til det norske samfunnet.

Etter at generalsek­retaer Mehtab Afsar tiltrådte i 2011, er organisasj­onen blitt mindre åpen, mindre synlig og vanskelige­re tilgjengel­ig. Mer konservati­ve krefter har kommet inn i sentrale roller. I fjor eskalerte det til åpen splid da flere av Norges største moskeer ønsket å kvitte seg med generalsek­retaeren, uten å lykkes. Nå virker disse mer eller mindre å ha gitt opp.

Det blir stadig vanskelige­re å tro på at Islamsk Råd Norge virkelig ivaretar interessen­e til de 80.000 medlemmene i norske, islamske trossamfun­n. Legitimite­ten som talerør for troende muslimer blir stadig mindre.

Religionsf­riheten bør stå sterkt i Norge, men det følger ikke av dette at staten må fortsette å sponse Islamsk Råd Norge.

Norske myndighete­r bør snarest finne andre måter å drive dialog på overfor islamske trossamfun­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FAKSIMILE FRA NRKS DEBATTEN ?? Leyla Hasic på NRK, der hun forsvarte bruken av Nikab.
FAKSIMILE FRA NRKS DEBATTEN Leyla Hasic på NRK, der hun forsvarte bruken av Nikab.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway