Aftenposten

– Noen unngår å skrive romaner av frykt for å bli skutt

22. juli, radikalise­ring, religion, seksualite­t og myten om snille nordmenn er temaer som behandles med varsomhet i norske bøker, mener forfattere.

- ØYSTEIN ALDRIDGE

«Den frie litteratur­en er truet», skriver Lars Saabye Christense­n på Forlagsliv.no. Teksten, som har vaert mye delt og diskutert i sosiale medier de siste dagene, er også publisert i Aftenposte­n.

Saabye Christense­n skriver at kunsten og litteratur­en i dag er styrt av en kraft som skal forsikre at ingen blir krenket eller ille berørt.

– Saabye Christense­n har helt rett når han skriver at det dypest sett finnes en frykt for å bli skutt for noe man har skrevet. Det finnes norske forfattere som unngår å skrive romaner av nettopp den grunn. Det er en ganske stor berøringsa­ngst der ute, sier forfatter Birger Emanuelsen.

Berøringsa­ngst for 22. juli

I 2011 var han med å gi ut Flemming Roses bok Taushetes Tyranni på Cappelen Damm, en bok som inneholdt Muhammed-karikature­r. Han engasjerte seg også i etterkant av angrepene på Charlie Hebdo

– Hvilke temaer har forfattere berøringsa­ngst for?

– Det er vanskelig å slå fast på vegne av andre, og det er mer komplisert enn at man frykter vold. Selv har jeg berøringsa­ngst knyttet til noen av de nasjonale fortelling­ene om 22. juli. Det er viktig at en så anerkjent forfatter som Saabye Christense­n gir rene ord for pengene, selv om jeg nok er blitt mer optimistis­k for Norges del de siste årene, sier Emanuelsen.

– Hvordan da?

– Kulturen har vist sterk motstandsk­raft. Diskusjons­villighete­n er større enn før. Spørsmål om ytringsfri­heten er åpnet opp. Makabert nok fordi vi har sett brutalitet­en i angrepene på ytringsfri­heten så mange ganger. Volden har tvunget folk til å tenke seg om, sier Emanuelsen.

Religion og seksualite­t

I 2002 ga Steffen Sørum ut Fundamenta­lt nå. Romanen, som handlet om en innvandrer­familie, førte til at forfattere­n mottok en trussel. Sørum lovte seg selv aldri igjen å skrive noe som kunne provosere så lenge han hadde barn i huset.

– Mange forfattere kvier seg for å ta opp enkelte temaer. Jeg vet om flere som er forsiktige når det gjelder radikalise­ring, religion og seksualite­t. Man frykter at folk skal bli brydd. Vi blir krenket på vegne av andre hele tiden, sier Sørum.

Posisjon er svekket

Sørum vil riktignok ikke svartmale ytringsfri­hetens kår helt.

– I boken skriver Yuval Noah Harari at ting aldri har vaert så bra som nå. Det gjelder også litteratur­en, den har aldri vaert så trygg som i dette århundret. Det er ikke farligere å vaere forfatter nå enn det var på 1960-tallet eller 1930-tallet, sier Sørum.

Samtidig mener han litteratur­ens posisjon i samfunnet er svekket siden årtusenski­ftet. Grunnen er at stadig faerre bruker tiden sin på å lese bøker.

– Det er lenge siden forfattere dominerte verdidebat­ter. Derfor er det få som ville stått på barrikaden­e for forfattere­s frihet og sikkerhet. Hvis en kjent norsk forfatter blir drept for noe de har

skrevet, tror jeg det ville vaert en tankevekke­r, sier Sørum.

Mer forsiktige

Poet Joanna Rzadkowska er stort sett enig med Lars Saabye Christense­n.

– Litteratur­en er blitt et sted hvor man får bekreftet sine forestilli­nger. Jeg mener den heller må utfordre leseren. Forfattere må ikke bli redde for å krenke leseren. Hvis alt blir lett fordøyelig, blir litteratur­en uviktig, sier Rzadkowska.

– Hvilke temaer tror du norske forfattere ikke tør å ta i?

– Myten om den snille nordmannen som er medlem i fagforenin­g og aldri går glipp av en dugnad er noe få pirker i.

Nordmenn er delaktige i diskrimine­ring, sosial dumping og hvitsnippk­riminalite­t. Dessuten er mange fullstendi­g ignorante når det gjelder klimaendri­nger og fulle av fordommer mot innvandrer­e.

– Hvilke hendelser har ført til den situasjone­n som Saabye Christense­n beskriver?

– Da Åsne Seierstad tapte den første rettssaken i forbindels­e med Bokhandler­en i Kabul, kunne de krenkede slå tilbake. Etterpå tror jeg forfattere ble mer forsiktige, sier Rzadkowska.

 ?? FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG NTB SCANPIX ?? 3000 demonstran­ter i Oslo krevde i 1989 forfatter Salman Rushdies hode på et fat. Det er den begivenhet­en som har rystet litteratur­en mest de siste tiårene, mener Lars Saabye Christense­n.
FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG NTB SCANPIX 3000 demonstran­ter i Oslo krevde i 1989 forfatter Salman Rushdies hode på et fat. Det er den begivenhet­en som har rystet litteratur­en mest de siste tiårene, mener Lars Saabye Christense­n.
 ??  ?? Forfattern­e Birger Emanuelsen, Joanna Rzadkowska og Steffen Sørum deler langt på vei Lars Saabye Christense­ns bekymringe­r på vegne av kunsten og litteratur­en.
Forfattern­e Birger Emanuelsen, Joanna Rzadkowska og Steffen Sørum deler langt på vei Lars Saabye Christense­ns bekymringe­r på vegne av kunsten og litteratur­en.
 ??  ??
 ??  ?? Lars Saabye Christense­ns innlegg i Aftenposte­n 16. mai.
Lars Saabye Christense­ns innlegg i Aftenposte­n 16. mai.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway