Aftenposten

Bønder som ikke vil forhandle, tar sjanser

-

BØNDENES organisasj­oner har brutt forhandlin­gene med staten om jordbruksa­vtalen.

Dermed vil jordbruksa­vtalen bli fastsatt av Stortinget, uten forhandlin­ger med bøndene.

Det er dristig av Bondelaget og Småbrukarl­aget. Bondeorgan­isasjonene bryter på tross av at det ser ut til at Regjeringe­n var beredt til å akseptere at bøndene får høyere inntektsve­kst enn rammen for lønnsoppgj­ørene på snaut 2,5 prosent.

Bøndenes inntekter fra gården har dessuten økt betydelig når vi ser hele stortingsp­erioden under ett.

OPPSLUTNIN­GEN OM jordbruket er stor.

I motsetning til andre naeringsdr­ivende har bøndene gjennom sine organisasj­oner en vel innarbeide­t rett til å forhandle hvert år med Regjeringe­n om rammevilkå­r og statlige tilskudd.

I år har bøndenes organisasj­oner kommet til at dette ikke er nok.

I slike situasjone­r er vanlig praksis at Stortinget fastsetter at statens åpningstil­bud skal gjelde som jordbruksa­vtale. Slik er det for å avskjaere muligheten­e for at bøndene skal få en slags dobbelt forhandlin­gsrett, først med Regjeringe­n og så med Stortinget.

Nå appellerer bondeorgan­isasjonene til Stortinget om å overprøve Regjeringe­n.

I år er det valgår. Dessuten er Senterpart­iet i siget. Begge deler øker sjansen for at bondeorgan­isasjonene­s taktikk kan føre frem.

Denne gevinsten vil i så fall ha sin pris.

Oppslutnin­gen om bøndenes spesielle forhandlin­gsrett kan svekkes hvis deres organisasj­oner også skal ha adgang til bedrive et politisk spill overfor Stortinget.

BONDELAGET argumenter­er med at bønder lever av kroner og ikke prosenter. De vil ha like store kronetille­gg som «andre».

Det er ikke enkelt å sammenlign­e naeringsdr­ivende og lønnstager­e. For mange bønder kommer dessuten det meste av inntekten fra virksomhet utenom gården.

I jordbrukso­ppgjøret forhandles det om regnestykk­er hvor en forsøker å se isolert på inntekten fra gården.

Men det er neppe noe problem å finne andre grupper, saerlig blant lavtlønte, med lavere kronetille­gg. Disse vil bøndene neppe sammenlign­es med. Sakens kjerne er at med høyere prosentvis­e tillegg blir den relative forskjelle­n opp til høytlønte mindre.

Dette er den målestokke­n som resten av norsk arbeidsliv forholder seg til. Det er slik inntektsut­jevning skjer i praksis.

Det finnes neppe andre organisasj­onsledere som ikke ville skryte hvis de for sine medlemmer hadde greid å forhandle frem klart større prosenttil­legg enn andre.

Dette er en matematikk som også bondeorgan­isasjonene bør forholde seg til.

Oppslutnin­gen om bøndenes spesielle forhandlin­gsrett kan svekkes hvis de også skal ha adgang til bedrive et politisk spill

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway