Aftenposten

Kampen om åpenhet

Er Forsvaret på vei inn i en åpenhetens blindsone?

- Harald Stanghelle redaktør og leder av Norsk redaktørfo­rening harald.stanghelle@aftenposte­n.no

Det foregår en dragkamp om fagbladet F – Forsvarets forum. Nå har den nådd Stortinget i form av et skarpt brev fra Sps Liv Signe Navarsete til forsvarsmi­nister Ine Marie Eriksen Søreide. For sterke krefter i både Forsvarets ledelse og Forsvarsde­partemente­t vil legge ned dette forsvarsfa­glige vannhullet i vårt medielands­kap.

Begrunnels­ene varierer. Fra økonomi – via at man ikke lenger ser seg tjent med bladet – til at det er prinsipiel­t galt å holde seg med et slikt forum. Etter drøyt tre tiår er år man nå begynt å interesser­e seg for prinsipper. Og det for å finne grunner til å gravlegge bladet.

Forsvarets forum gir ikke bare helt avgjørende bidrag til den åpne og opplyste samtalen om Forsvaret – uansett hvor høyt opp den står på vår nasjonale dagsorden. Slik har Forsvarets forum represente­rt et uhyre viktig bidrag til å vedlikehol­de både kunnskap og interesse på et avgjørende samfunnsfe­lt.

Problemati­sk frihet

Da Thorvald Stoltenber­g som forsvarsmi­nister etablerte Forsvarets forum, var det med en visjon om å skape mer åpenhet og øke folks kunnskap om det norske forsvaret. Samtidig ble det gjort en pionérinns­ats ved at bladet både skulle forplikte seg på Redaktørpl­akaten og Vaer varsom-plakaten.

Den gang var dette helt spesielt. Nå gjelder det mange av de fagmediene som har offentlige etater som utgivere. Men nå virker det som om man plutselig har funnet ut at dette er et problem.

Det er det selvsagt ikke. Snarere er det nok Forsvarets forums frie stilling som defineres som problemati­sk. Den strømlinje­formede informasjo­nen er blitt vår tids departemen­tale melodi. Da oppleves nok uavhengigh­et som dissonans.

Forsvarets forum blir lest. Derfor er protestene mot nedlegging­strusselen kraftige fra alt fra forsvarsan­satte til soldattill­itsvalgte. Norsk Presseforb­und slutter seg til og advarer mot at en nedleggels­e vil skape en blindsone i samfunnet som ikke dekkes godt nok.

Befalets Fellesorga­nisasjon stiller spørsmål ved om hensikten med nedleggels­en er å «kneble den frie journalist­ikken».

Overmannet statsråd

Ine Marie Eriksen Søreide har plassert seg selv i en underlig posisjon. Som fersk forsvarsmi­nister erklaerte hun at åpenhet var viktig for henne: «Og da mener jeg ikke åpenhet som et honnørord, men reell åpenhet.»

Det er ingen grunn til å tro hun ikke mente dette. Praksis har imidlertid vist seg å snuble i intensjone­ne. Blant flere eksempler er det verste den høyaktuell­e saken der Forsvarsde­partemente­t misbruker sikkerhets­loven for å hindre en åpen stortingsd­ebatt om Riksrevisj­onens kritikk.

Hvis Ine Marie Eriksen Søreide nå blir statsråden som tvinger Forsvarets forum til taushet, ja, da blir dette historien om en politiker som lot seg overmanne av et miljø som ikke akkurat dyrker åpenhet som ideal.

Slikt er alltid et like trist som alvorlig syn.

Den russiske Krim-invasjonen plasserte igjen Forsvaret i sentrum av nasjonal politikk. Der vil man befinne seg en god stund fremover. Da er det et paradoks at det jobbes for å legge ned landets viktigste medium for nettopp forsvar og forsvarspo­litikk. Paradokset blir enda større hvis det ender med at det er forsvarsmi­nisteren selv som velsigner gravleggin­gen av landets eneste åpne forsvarsst­emme.

Forstå det den som kan.

Hvis Ine Marie Eriksen Søreide nå blir statsråden som tvinger Forsvarets forum til taushet, ja, da blir dette historien om en politiker som lot seg overmanne av et miljø som ikke akkurat dyrker åpenhet som ideal.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway