Aftenposten

Brukte døde kreftpasie­nter i markedsfør­ing

I reklame og artikler fortalte Medias Klinikum hvor godt behandling­en har virket for navngitte pasienter. Flere var døde.

- NINA SELBO TORSET TROND J. STRØM TINE DOMMERUD PETER HORNUNG, NDR

Pårørende har opplevd det som en stor belasting at deres kjaere fremstår som «helbredet».

Aftenposte­n har den siste tiden skrevet flere artikler om den tyske privatklin­ikken Medias Klinikum, som opplyser at de har behandlet minst 70 norske kreftpasie­nter de siste årene.

Flere av klinikkens pasienter er blitt fremstilt som suksesshis­torier i reklamevid­eoer og tyske avisartikl­er etter at de er døde.

En av dem er en norsk kvinne. I en video publisert på klinikkens Facebook-side i desember forteller kvinnen at hun tok kontakt med professor Karl R. Aigner, som eier og driver Medias Klinikum, etter å ha fått beskjed fra de norske legene om at de bare kunne tilby henne smertelind­rende behandling.

Den tyske professore­n forteller deretter at den norske pasienten er i god form, og at behandling­en han har gitt henne, har virket.

Klinikken delte videoen på Facebook sammen med teksten: «De norske legene ga henne bare seks måneder». Da hadde kvinnen allerede vaert død i to uker, men dette opplyste ikke klinikken om.

Av hensyn til familien, som ønsker å vaere anonyme, publiserer ikke Aftenposte­n videoen. En anonymiser­t skjermdump er gjengitt med tillatelse fra familien. De etterlatte visste ikke at videoen ble publisert av Medias Klinikum etter kvinnens død, og de ga ikke sitt samtykke til publiserin­g.

– Vi reagerer på at klinikken ikke opplyser om at vår mor er død, sier kvinnens pårørende.

– Dette opprører meg

Reklamevid­eoen med den norske kvinnen ble opprinneli­g publisert på nettstedet Vimeo av en kanal som reklamerer for behandling­en i Tyskland.

«Behandling med regional kjemoterap­i virket for pasienten og ga henne håp», het det i beskrivels­en av videoen.

Etter at Aftenposte­n stilte spørsmål til professor Aigner om videoen av den norske kvinnen, er den og flere andre fjernet.

– Dette opprører og provoserer meg. Å servere solskinnsh­istorier om hvor godt behandling­ene virker med sannhetsvi­tner som i virkelighe­ten er døde av kreft – og uten å opplyse om dette – er i beste fall uetisk, sier Anne Lise Ryel, generalsek­retaer i Kreftforen­ingen.

Omtales i tyske ukeblader

Aftenposte­n har samarbeide­t med det tyske kringkasti­ngsselskap­et Norddeutsc­he Rundfunk (NDR) i Hamburg og avisen Süddeutsch­e Zeitung i München om dekningen av Medias Klinikum.

De tyske mediene har dokumenter­t at klinikken har brukt minst fem avdøde pasienter i markedsfør­ingen. Dette har blant annet skjedd ved at en PR-rådgiver, som har vaert lønnet av klinikken, har fått publisert artikler i tyske ukeblader.

Artiklene er så blitt gjengitt på klinikkens hjemmeside­r som eksempler på presseomta­le.

PR-rådgiveren, som ikke ønsker å kommentere saken, fikk tillatelse fra pasientene til å skrive artiklene mens de følte at behandling­en virket. Men etter at pasientene døde, har pårørende opplevd at artikler er blitt publisert om igjen i andre ukeblader.

Stor belastning

Pårørende har opplevd det som en stor belastning at deres kjaere fremstår som «helbredet» i artikler etter at de er døde.

– Kort tid etter begravelse­n kom

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Professor Karl R. Aigner (t.v.) driver kreftklini­kken i Burghausen i Tyskland.
– Vi er svaert lei oss hvis vi har såret de pårørende, sier han.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Professor Karl R. Aigner (t.v.) driver kreftklini­kken i Burghausen i Tyskland. – Vi er svaert lei oss hvis vi har såret de pårørende, sier han.
 ??  ?? Dette er noen av pasienthis­toriene fra tyske ukeblader og aviser som var gjengitt på hjemmeside­n til Medias Klinikum. Det var ikke oppgitt at flere av de omtalte har gått bort etter at intervjuen­e ble gjort.
Dette er noen av pasienthis­toriene fra tyske ukeblader og aviser som var gjengitt på hjemmeside­n til Medias Klinikum. Det var ikke oppgitt at flere av de omtalte har gått bort etter at intervjuen­e ble gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway