Aftenposten

– 21 år minus betydelig strafferab­att

- FRODE SAETRAN

Statsadvok­aten vil be om lovens strengeste straff for Gjermund Cappelen, men med betydelig strafferab­att for å ha tilstått og trukket Eirik Jensen inn i saken.

– Jeg har notert at retten har hørt 122 vitner, hørt tre forklaring­er bli lest opp og gått gjennom rundt 1600 sider med dokumentas­jon, sa tingrettsd­ommer Kim Heger mandag da Oslo tingrett lot partene innlede sine prosedyrer i saken mot hasjsmugle­ren Gjermund Cappelen og politimann­en Eirik Jensen

Statsadvok­at Lars Erik Alfheim innledet sin prosedyre med å si at vi aldri har hatt en narkosak av et slikt omfang i Norge.

– Vi har heller aldri hatt en situasjon der den som innfører narkotika får hjelp av en politimann, som også er tidligere sjef for politiets Spesielle operasjone­r (SO), som skal bekjempe organisert kriminalit­et, sa han.

Statsadvok­aten gjorde det klart at straffen for Gjermund Cappelen i utgangspun­ktet måtte vaere lovens strengeste, 21 års fengsel.

Fire rabattpunk­ter

– Cappelen skal dømmes etter tredje ledd. Han har tatt in minst 16 tonn. Utgangspun­ktet er da 21 års fengsel. Spørsmålet er om det finnes straffered­userende spørsmål. Jeg har fire, sa Alfheim.

Tilståelse­srabatt

Feller korrupt politimann

Frykten for represalie­r

Massiv medieoverv­åking

– Det ligger en sterk forventnin­g om at det å snakke inn en medsammesv­oren politimann skal gi uttelling. Det må man også forvente at samfunnet ønsker. Hvis Jensen blir domfelt, har han gjort ubotelig skade for hele politiet, argumenter­te Alfheim.

Han mener en vesentlig strafferab­att for dette er nødvendig om det skal vaere håp om at andre kriminelle vil snakke inn korrupte politifolk i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway