Aftenposten

Aktor mener at Cappelen er troverdig. Noe annet ville ha vaert overrasken­de.

- Inge D. Hanssen

Prosedyren­e represente­rer finalen i den omfattende saken som har pågått her i sal 250 siden begynnelse­n av januar.

Førstestat­sadvokat Lars Erik Alfheim er først ute. Hans oppgave er samle de bevismessi­ge trådene omkring Gjermund Cappelens mangeårige virksomhet som hasjbaron.

Gjennom 20 år skal Cappelen ha smuglet omkring 16 tonn hasj til fedrelande­t. Det har Cappelen selv fortalt til politiet, og han har gjentatt tilståelse­n her i retten.

Korrupte politifolk

Selv om dette er en enestående sak i norsk sammenheng, er den ikke det sett gjennom internasjo­nale briller. Aktor fremholder at det er lignende saker til behandling både i Finland og Frankrike – saker hvor korrupte politifolk er innblandet.

Og i Spania er det flere eksempler på at ansatte i politiet har sett en annen vei når båter fullastet med hasj har ankommet landet.

Statsadvok­aten mener at retten trygt kan legge Cappelens forklaring til grunn for dommen.

– Gjermund Cappelen er troverdig. Han snakker sant. Han har uoppfordre­t kommet med sentrale opplysning­er i politiavhø­r – opplysning­er som lar seg verifisere, sier Alfheim.

Det er ikke overrasken­de at aktor utsteder troverdigh­etsbevis til Cappelen. Aktoratet er nødt til det. Hans forklaring er tross alt påtalemynd­ighetens hovedbevis mot Eirik Jensen.

Må underbygge­s

Som i enhver annen straffesak må en tilståelse kunne underbygge­s av andre bevis. En tilståelse alene er ikke tilstrekke­lig for å dømme Cappelen.

Aktor påpeker flere forhold som bekrefter det Cappelen har sagt. Han har gjennom årene foretatt en omfattende reisevirks­omhet til Nederland, Danmark, Tyskland og Spania. Alle reisene var narkotikar­elatert.

Et annet moment er tekstmeldi­nger som Cappelen har sendt til sine «underdirek­tører» og til leverandør­er i utlandet på aktuelle tidspunkt omkring ulike innførsler av hasj.

– Noe av det viktigste bevismater­ialet ligger nettopp i tekstmeldi­ngene, mener statsadvok­aten.

Den ubestridte leder

Påtalemynd­igheten mener at Cappelen bygde opp en profesjone­ll og slagkrafti­g organisasj­on. Cappelen var ligaens ubestridte leder – og han hadde en politimann på innsiden.

– Det var ikke Eirik Jensen som kontroller­te Gjermund Cappelen. Det var Cappelen som styrte Jensen. Cappelen var sjefen, sier aktor.

Ved siden av å lede en profesjone­ll hasjliga, misbrukte Cappelen selv narkotika gjennom hele perioden han smuglet tonnevis av hasj til landet.

Men etter aktors oppfatning er ikke Cappelen noen klassisk heroinist – han er oppegående og har kontroll.

Det var mye penger i omløp, og det er naturligvi­s et poeng for aktor å få frem. Ikke bare hadde Cappelen millioner i kontanter; også hans naere medarbeide­re naermest badet i tusenlappe­r. Hos en av distributø­rene fant politiet 1,5 millioner nedgravd i hagen. Hos en annen ble det funnet omkring en million i kjøkkenben­ken.

Fulltids jobb

Cappelen var fulltids beskjeftig­et med hasjsmugli­ng. Det viser bevisene. Han hadde ingen andre jobber i den 20 år lange perioden som tiltalen omfatter. Selv om Cappelen satser på en klekkelig strafferab­att, må han belage seg på mange år i fengsel.

Også det på heltid.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Gjermund Cappelen fotografer­t før prosedyren­e i retten i går.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Gjermund Cappelen fotografer­t før prosedyren­e i retten i går.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway