Aftenposten

– UD var for optimistis­k

- ALF OLE ASK JAN GUNAR FURULY

Den pensjonert­e ambassadør­en Arild Øyen skulle lage et oversiktsn­otat om Frenchsake­n. Men det ble til at han løste en av UDs vanskeligs­te floker.

– Jeg hadde tenkt å bruke én til to måneder for å lage en oversikt over situasjone­n, sier ambassadør Arild Øyen til Aftenposte­n på Gardermoen.

Det ble ett toårig engasjemen­t der han møysommeli­g flyttet Joshua French-saken i retning av en løsning, små steg om gangen, inntil han på selveste 17. mai skaffet landingsti­llatelse for ambulansef­lyet som brakte French til Norge.

Løsningen av French-saken gjorde at han kom hjem til datterens fødselsdag, slik han hadde lovet. Bare minutter etter at Arild Øyen i går kom ut i ankomsthal­len på Gardermoen, fikk han klemmer av døtrene Lisa og Tsiku som møtte opp med norske flagg.

Deretter bar det rett til Utenriksde­partemente­t der en smilende utenriksmi­nister kunne slå fast at en av de mest krevende konsulaere sakene har funnet sin løsning. Joshua French satt i fengsel i Kongo med en rettskraft­ig dødsdom.

– Kjennskap til Kongo viktig

I diplomatis­ke ordelag slår Øyen fast at Utenriksde­partemente­t har vaert for optimistis­k i denne saken. Han har jobbet i regionen i 20 år og vaert sideakkred­itert som ambassadør til Kongo. Han sier i dag at kjennskap til Kongos historie har vaert viktig.

Alt tidlig i prosessen fikk Øyen og andre som jobbet med denne saken, signaler fra myndighete­ne i Kongo om at de ikke kunne regne en snarlig løslatelse om French og nå avdøde Tjostolv Moland ble dømt.

– Det finnes knapt et land som er mer besøkt av leiesoldat­er enn Kongo. Når det så kommer to europeere som presentere­r seg som militaere eller tidligere militaere og kommer i konflikt med loven, da er de ille ute, forklarer han.

Burde skjønt at det ville ta tid

På pressekonf­eransen der han sto ved siden av utenriksmi­nisteren, sa han blant annet at på et tidlig tidspunkt fikk man vite at de to, om de ble dømt, måtte sone fra fem til syv år. Dette kom fra davaerende utenriksmi­nister Alexis Thambwe Mwamba.

Thambwe gikk av som utenriksmi­nister i 2012, men gjorde comeback i regjeringe­n som justismini­ster i 2014. Da tok han tak i French-saken.

– Vi skulle hørt litt mer på det de sa den gangen. Da hadde det kanskje ikke vaert så mye stress, sa Øyen som mente at man fra norsk side hadde vaert for overivrig. Han legger til:

– Det var ikke noe å vinne på denne saken for kongolesis­ke myndighete­r. Det French har fått er et privilegiu­m. Det er ikke en god sak i en valgkamp i Kongo å gi det til en utlending.

– Utrolig komplisert

– Hva kunne UD gjort annerledes i denne saken, for eksempel koblet inn Øyen tidligere?

– Jeg ber om forståelse for at jeg uttaler meg om det jeg har hatt ansvaret for, sier Brende og fortsetter:

– Men jeg er helt overbevist om at alle som har hatt det ansvaret jeg har nå, har gjort sitt aller beste for å løse saken. Den er utrolig komplisert. Jeg må berømme ambassadør Øyen for hans klokskap og den ydmykheten han har utvist overfor myndighete­ne i Kongo, Men det er også slik at helsesitua­sjonen til French ikke er blitt bedre. Vi i UD vil alltid evaluere en sak som dette i ettertid, men jeg vil rette en stor takk også til UDs konsulaers­eksjonen som har jobbet med denne saken og det er en sak som har tatt mye tid.

French-Moland-saken har preget hverdagen til de tre utenriksmi­nisterne Jonas Gahr Støre, Espen Barth Eide og Børge Brende. To utenriksrå­der og ikke mindre enn fire spesialuts­endinger på ambassadør­nivå har vaert satt på saken: Andreas Gaarder, Kai Eide, Tor Wennesland og Arild Øyen. Det har vaert brukt enorme pengesumme­r, men UDs pressetals­person, Frode Andersen avviser å opplyse naermere hvor mye penger som er brukt utover at det er et betydelig beløp.

– Vi fører ikke regnskap over pengebruke­n i enkeltsake­r, skriver han i en sms til Aftenposte­n.

– Det avgjørende var at kongolesis­ke myndighete­r ønsket å bli ferdige med denne saken, sa understrek­et Øyen på pressekonf­eransen på utenriksmi­nisterens kontor. Trine Eilertsens kommentar, side 2–3

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Utenriksmi­nister Børge Brende og den pensjonert­e ambassadør og spesialuts­ending i Kongo, Arild Øyen.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Utenriksmi­nister Børge Brende og den pensjonert­e ambassadør og spesialuts­ending i Kongo, Arild Øyen.
 ??  ?? Les mer
Les mer
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway