Aftenposten

Antyder at egen politikk kan oppfattes som utopisk

-

Bevegelsen­e det siktes til, er arbeiderbe­vegelsen, kvinnebeve­gelsen og menneskere­ttighetsbe­vegelsen. MDGs prosjekt er det «neste store fellespros­jektet»: «en ny økologisk, baerekraft­ig og fremtidsre­ttet samfunnsut­vikling».

Realismen en utfordring

Det er sikkert delte meninger i partiet om det er lurt å nevne ordet «utopi» i forbindels­e med partiets prosjekt. For det er mye i programfor­slaget som mange vil kunne hekte merkelappe­n utopisk på.

MDGs største utfordring er å få velgerne til å tro på – og støtte – de radikale grepene som foreslås for å nå målet om et grønt samfunn.

Veien dit starter bl.a. med at Norges fortsatt viktigste naering, olje- og gassnaerin­gen, skal fases ut i løpet av 20 år. De utålmodige i partiet vil gjøre det på 15.

Tempoet på utfasingen av petroleums­naeringen blir ett av stridsspør­smålene på partiets landsmøte

på Lillehamme­r i helgen.

Tydelig på hva de vil

Klarer MDGs politikk å skaffe til veie alternativ energi raskt nok når partiet også sier nei til mer vannkraft samt vindkraft på land? Vil partiets oppskrift gi rask nok vekst i nye og andre tradisjone­lle naeringer?

Det er vanskelig å finne svar på dette i programmet. Partiet ønsker drastiske endringer. Ikke alt er lett å få til på kort tid.

Kollektivt­rafikken skal «utgjøre ryggraden i Norges transports­ystem», «veitrafikk­en må reduseres over hele landet», landbruket skal drives mer dyrevennli­g, og helst økologisk, på små og mellomstor­e bruk. Hele havbruksna­eringen skal drives i lukkede anlegg innen 2025.

Programmet med tidfestede mål

Ingen andre partier på Stortinget har like mange tidfestede målsetting­er som MDG. Noen av dem kan skape problemer for hver- andre.

Det er ikke lett å foreta en storstilt jernbaneut­bygging og bl.a. korte ned reisetiden mellom Oslo og Bergen, Oslo og Trondheim og Oslo og Stavanger med rundt to timer parallelt med at man krever at hele anleggsbra­nsjen skal bytte ut maskinene sine og betale skyhøye drivstoffa­vgifter.

Inntar MDG regjerings­kontorene til høsten, mener partiet at det kan klare å korte ned reisetiden på alle disse strekninge­ne på drøyt syv år. Innen samme frist, 2025, vil MDG ha «fossilfri anleggsdri­ft i offentlige byggeprosj­ekter og stille krav om nullutslip­p».

Ifølge programkom­iteens leder gjelder det sistnevnte kravet også samferdsel­ssektoren.

Kortere arbeidsdag

MDG mener vi bør «redusere det materielle forbruket til et baerekraft­ig og sosialt rettferdig nivå innen 2030».

Hva MDG mener er «sosialt rettferdig», bruker ikke partiet så mye plass på å forklare. Partiets programkom­ité er naturlig nok mye mer opptatt av miljøpolit­ikk enn sosialpoli­tikk, oppvekstpo­litikk, skolepolit­ikk og helsepolit­ikk.

Men idet Norge møter en gryende eldrebølge, skal innbyggern­e ifølge programmet jobbe mindre enn i dag. Redusert arbeidstid skal i hovedsak erstatter reallønnsø­kning.

Programkom­iteen er åpen om at staten kan trenge en «viss økning» i skatte- og avgiftsniv­ået» for at MDGs regnestykk­e skal gå opp.

Ingen andre partier har så mange tidfestede, ambisiøse miljømål. Men MDGs program gir ikke svar på om de er realistisk­e å nå.

Få signaler om innsparing­er

Det er få signaler om offentlige innsparing­er i programmet – med unntak av f.eks. nei til nye motorveier, innkjøp av noen jagerfly og kanskje i folketrygd­ens utgifter? Partiet vil utrede en borgerlønn som erstatning for eksisteren­de velferds- og trygdeytel­ser.

Men det er mange forslag om det motsatte, både om ting som koster, og forslag som vil tappe statskasse­n for inntekter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway