Aftenposten

Vil sende deg i «rørpost» til København – raskt, grønt og billig

- CARL ALFRED DAHL

Hyperloop skal gjøre det mulig å reise 50 mil på en halvtime til en femtedel av prisen for å fly. MDG mener Norge bør sitte i førersetet.

– Rørpost mellom storbyer, det er det som er greia. Dette kan bli et område hvor Norge kan bruke eksisteren­de kunnskap for å utvikle høyteknolo­gi for det 21. århundre, sier Per Espen Stoknes.

Han er fagansvarl­ig og forsker innenfor grønn innovasjon og grønn vekst på Handelshøy­skolen BI og annenkandi­dat for Miljøparti­et De Grønne i Oslo.

Partiet, som har landsmøte denne helgen, skal behandle følgende forslag fra fylkeslage­t i Østfold:

«I neste stortingsp­eriode utrede en hyperloopb­ane Oslo-København som kan dekke godstrafik­ken og persontraf­ikken.»

Partiets sentralsty­re støtter forslaget.

Toppfart: 1200 km i timen

Begrepet «hyperloop» dukket første gang opp i 2012, da Tesla-gründer Elon Musk lanserte ideen om å sende folk i en slags rørpost mellom Los Angeles og San Francisco på USAs vestkyst.

Den omtrent 560 km lange turen, som i dag tar naermere seks timer i bil, skulle kunne gjøres unna på 35 minutter, ifølge Musk. Det forutsette­r en gjennomsni­ttshastigh­et på 970 km i timen og en toppfart på 1200 km i timen.

Budsjettet på 7,5 milliarder dollar tilsvarte 45 milliarder kroner med davaerende kronekurs.

Mener Norge har kunnskapen

– Hyperloop-teknologie­n er under utvikling. Første sted i verden hvor dette kommer i drift over en viss distanse, blir trolig Dubai. Det jobbes hardt med å sikre finansieri­ng til å bygge ut mellom San Francisco og Los Angeles. I tillegg tas det også initiativ til blant annet Helsingfor­sStockholm, sier Stoknes.

Han presiserer at MDG-forslaget dreier seg om å utrede, tenke trasévalg og se på økonomien.

– Dermed, når teknologie­n er modnet i pilotprosj­ekter i Dubai, USA og eventuelt Helsingfor­s-Stockholm, kan Norge vaere med å dra i gang en ny naering i det 21. århundret, sier han.

– Og da må myndighete­ne vaere med?

– Ja, det er ingen bedrifter som kommer til å dra dette i gang, siden det krever en veldig stor investorko­stnad til forskning og utvikling. Myndighete­ne må med de første ti årene. Men kostnader til drift og vedlikehol­d antas å vaere veldig små, rundt 20 prosent av det flyselskap­ene har. Omtrent det eneste man bruker energi på, er å pumpe luft ut fra rørtunnele­ne for å komme naer vakuum.

Anslår 20 år før det er på plass

Avstanden mellom Oslo og Kø- benhavn, langs E6 via Malmö og over Øresundsbr­oen, er cirka 600 km. Men det er ikke gitt at traseen må gå på landjorden.

– Alternativ­ene for hyperloop som krysser vann, er undersjøis­k tunnel eller et rør senket ned i vannet. Er det noe vi i Norge kan, er det å drille i berg. I tillegg har vi en norsk subseanaer­ing som eventuelt kan få rørene til å ligge stabilt i vann, mener han.

Stoknes tror ikke sikkerhete­n er noe problem.

– Når vil du anslå at dette kan vaere i drift fra Oslo?

– Det er vanskelig å si. Men det tar 10–15 år å bygge ut et oljefelt i Nordsjøen. Legg på fem til ti år til, så skriver vi 2037. Det er ikke saerlig lenge i et historisk verdensper­spektiv, sier Stoknes.

Regjeringe­n: vei, bane og buss

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) viser til at Regjeringe­n i Nasjonal transportp­lan (NTP) skisserer «et bredt og omfattende arbeid med å utvikle og ta i bruk ny teknologi.»

Statsråden mener hyperloop er en spennende teknologi som kan vise seg å ha livets rett, men:

– Det gjenstår samtidig å se om dette er billig og fungerer godt på de reisene hvor man i dag har størst utfordring­er – hverdagsre­isene til og fra arbeid. Vi kommer derfor fortsatt til å satse de største pengene på utbygging av vei, jernbane og gode bussløsnin­ger , skriver Solvik-Olsen i en e-post til Aftenposte­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway