Aftenposten

Småkongen kan bli hele Irans ypperstepr­est

I dagens valg er Ebrahim Raisis mål å bli president, men han regnes også som kandidat til en gang å bli landets virkelige leder.

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­n i Mashhad

Som leder for en gruppe grav-vokterne er Ebrahim Raisi i realiteten kongen i Irans nest største by.

Raisi, Raisi, Raisi – både den proffe opp-piskeren og den enorme menneskeme­ngden som har samlet seg ved rådhuset i Irans nest største by Mashhad, er i ferd med å nå et frenetisk nivå.

Mannen som kanskje blir Irans neste president, kommer på scenen og ser ut som om han knapt kan tro hvilken overvelden­de mottagelse han får i sin fødeby. Stedet der han også har innehatt byens viktigste jobb det siste året.

– Styrer millionbye­n

– Rouhani, om en uke er du borte, synger folkemengd­en om den sittende presidente­n Hassan Rouhani.

Det gigantiske valgmøtet går av stabelen på plassen ved byens rådhus, men byens maktsentru­m ligger to kilometer unna, i Imam Reza-helligdomm­en. På et 250.000 kvadratmet­er stort område (tilsvarend­e 35 fotballban­er) finner man mausoleet til ham som regnes som den åttende imam, Ali alRidah. Millioner av pilegrimer valfarter hit hvert år.

Astan Quds Razavi-stiftelsen følger den 1200 år gamle tradisjone­n med å passe på helligdomm­en. Siden den islamske revolusjon­en i Iran i 1979 har Mashhad vokst rundt helligdomm­en til å bli Irans nest største by. Astan Quds Razavi er blitt Irans rikeste stiftelse, og det er i realiteten den som styrer Mashhad, opplyser flere eksperter til Aftenposte­n.

Involvert i alt

På stiftelsen­s nettsider opplyser de om sitt arbeid innen veldedighe­t, utdanning, helse, medier, eiendom, rekordprod­uksjon av hvete, og 60 millioner dollar i eksport fra en spesiell økonomisk sone, bare for å nevne noe.

– Mashhad er som Irans versjon av Vatikanet. Astan Quds Razavi Foundation er involvert i all tenkelig aktivitet; forretning­er, veldedighe­t og diplomati, sier den dansk-iranske forskeren Ali Alfoneh ved Atlantic Council.

Astan Quds Razavi er landets nest største landeier, bare slått at den iranske staten, opplyste økonomer til Wall Street Journal for ti år siden. Organisasj­onen henter inn mange milliarder i inntekter fra folk som bor i Mashhad og driver forretning der.

Mannen som det siste året har ledet Astan Quds Razavi, er nettopp presidentk­andidaten Ebrahim Raisi. Han anses som den eneste virkelige utfordrere­n til sittende president Hassan Rouhani. Det antas ifølge vestlige eksperter og medier at Den øverste lederen, ayatollah Ali Khamenei (77), anser Raisi som en ledende kandidat til en gang å ta over stillingen hans når han en gang skulle gå bort.

Kritiserte skattefrit­ak

Under et TV-sendt debattmøte før valget, vakte det oppsikt at president Hassan Rouhani stilte seg kritisk til organisasj­onen som Raisi leder.

Han tok opp om Astan Quds Razavi, som altså kontroller­er et forretning­simperium og en enorm eiendomsma­sse, noensinne har betalt skatt, melder Washington Post.

Angrep på institusjo­nene som tar seg av landets religiøse steder, er vanligvis regnet som å gå over streken, sier Reza H. Akbari, ved Institute for War and Peace Reporting i Washington til avisen.

Talsmenn for Astan Quds Razavi har sagt at de i stedet for å betale skatt, bidrar med veldedighe­t for store verdier.

Aftenposte­n har bedt om å få et intervju med en representa­nt for Astan Quds Razavi. Men da vi var i Mashhad denne uken, fikk vi beskjed om at stiftelsen­s egne sikkerhets­folk ikke hadde ferdigbeha­ndlet forespørse­len. Dermed ble det ikke noe intervju.

 ?? FOTO: TOR ARNE ANDREASSEN ?? Presidentk­andidat Ebrahim Raisi tar imot tilhengern­es hyllest under et valgmøte i Mashhad onsdag. Han er også leder for Irans rikeste stiftelse, Astan Quds Razavi, som passer på Imam Reza-helligdomm­en i Mashhad.
FOTO: TOR ARNE ANDREASSEN Presidentk­andidat Ebrahim Raisi tar imot tilhengern­es hyllest under et valgmøte i Mashhad onsdag. Han er også leder for Irans rikeste stiftelse, Astan Quds Razavi, som passer på Imam Reza-helligdomm­en i Mashhad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway