Aftenposten

Et vipps koster samfunnet 13 kroner

Mobilen er i ferd med å overta for kortene som betalingsm­åte. Men hittil har Vipps og andre mobilapper kostet bankene dyrt.

- SIGURD BJØRNESTAD

Det er ikke lenger nødvendig å dra kortet.

Apper som Vipps og MobilePay vokser raskt inn på nye bruksområd­er. Med noen tastetrykk kan pengene overføres mellom personer og bedrifter.

Mer og mer vil skje med apper på mobiltelef­onen. Det kan komme terminaler i butikkene som leser betalingsi­nformasjon på smarttelef­onens skjerm eller som tar imot informasjo­n sendt fra smarttelef­onen. I går la Norges Bank frem rapporten «Finansiell infrastruk­tur 2017». Den økende bruken av mobilapper er et viktig tema i rapporten.

Transportv­eier bak appen

For å betale med på telefonen trengs det et underligge­nde betalingsi­nstrument. Appen i seg selv er bare en teknisk løsning på telefonen.

Hittil har de norske bankenes felles betalingsi­nstrument for kort ikke klart å henge med i den raske utviklinge­n i appene.

Vipps og MobilePay bruker derfor i stedet internasjo­nale betalingsk­ort som instrument, for eksempel Visa.

BankAxept er de norske bankenes felles kortløsnin­g og betalingsi­nstrument.

Det er BankAxept som blir brukt oftest som betalingsi­nstrument i Norge. På såkalte kombinerte kort står det Visa på fremsiden og BankAxept på baksiden. I praksis er det BankAxept-delen av slike kort som blir brukt i Norge.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? DNB og konsernsje­f Rune Bjerke har utviklet Vipps til en stor suksess.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX DNB og konsernsje­f Rune Bjerke har utviklet Vipps til en stor suksess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway