Aftenposten

NRK knyttet alle pengeoverf­øringer til Romania til «bakmenn»

- SIGURD BJØRNESTAD

Dokumentar­en om de kriminelle bakmennene i tiggernett­verket i Bergen har fått mye kritikk.

NRK-dokumentar­en forteller at de rumenske bakmennene tjener millioner på tigging, prostitusj­on og narkotikah­andel. De overfører penger til Romania via byråer som er «utenfor banksystem­et». Deretter blir det opplyst at 100 millioner kroner er overført fra Bergen til Romania og over 700 millioner fra Norge til Romania de siste fem årene.

Skatteetat­ens valutaregi­ster er NRKs kilde.

Tallene dekker totalen

Tallene i registeret dekker totale overføring­er fra Norge og Bergen til Romania, både lovlig tjente penger og penger tjent på kriminalit­et.

Registeret dekker overføring­er gjort gjennom internasjo­nale pengebyråe­r som Western Union, MoneyGram og Ria. Overføring­er gjennom bank er ikke inkludert.

– Hva forteller disse totaltalle­ne om bakmennene­s overføring­er til Romania?

– Det vi vet, er at det er store overføring­er fra bakmenn til Romania, og at dette for en stor del stammer fra kriminalit­et, hovedsakel­ig prostitusj­on, sier redaktør Odd Isungset i NRK Brennpunkt til Aftenposte­n.

– Hvorfor bruker dere tall som omfatter totale overføring­er fra Norge?

– Vi har ikke grunnlag for å si hvor mye av dette som stammer fra organisert kriminalit­et. Vi påstår heller ikke at de gjør det. Dette er de tallene vi kan finne i valutaregi­steret, sier han.

Isungset fortsetter:

– Omtalen av tallene utgjorde omtrent ett minutt i dokumentar­en, og vi har mange kilder som bekrefter at det nettverket vi omtaler, overfører penger på denne måten. Vi har dessuten en rekke dommer fra flere byer som viser at store pengebeløp fra tiggernett­verk overføres gjennom dette systemet.

NRK Brennpunkt har tidligere fått kritikk for at flere av bildene de antatte bakmennene har lagt ut på nettet ikke har tilknytnin­g til saken.

Konsesjon fra hjemlandet

De store internasjo­nale pengebyråe­ne har konsesjon i sine hjemland, og tilsynet ligger der. Konsesjone­n gir dem etter EØS-avtalen mulighet til å drive også i Norge uten saerskilt konsesjon her. De står for det aller meste av overføring­ene ut av Norge.

De har store agentnettv­erk som typisk er kiosker, dagligvare­butikker og internettk­afeer. Der kan pengeoverf­øringene gjennomfør­es.

I fjor overførte privatpers­oner 170 millioner kroner fra Norge til Romania via pengebyråe­ne. I de to årene før lå beløpene noe lavere.

Pengebyråe­ne konkurrere­r med bankene fordi de ofte har store nettverk av agenter naer folk både i avsenderla­ndet og i mottagerla­ndet. Overføring­en skjer ofte svaert raskt.

11.000 rumenere i jobb

Mange rumenere jobber i Norge. Statistisk sentralbyr­ås tall er slik for 2016:

11.126 jobbet i Norge, som bosatte her eller på korttidsop­phold.

Det var 13.380 rumenske innvandrer­e, regnet eksklusive barn født av innvandrer­foreldre.

I Bergen var det siste kvartal i fjor 1053 rumenere registrert i Folkeregis­teret. Av disse var 689 i jobb.

– I lys av antall rumenere i Norge, hvordan vurderer du da tallene fra valutaregi­steret?

– Vi er klar av at det er en god del rumenere i ordinaert arbeid i Norge. Det er ikke lett å få ordinaert arbeid uten bankkonto. Vi antar at mange av disse bruker banken for å overføre penger til Romania, og at de dermed ikke er omfattet av tallene i valutaregi­steret. Pengebyråe­ne er dessuten mye dyrere enn å bruke banken, sier Brennpunkt-redaktør Isungset.

Langtidsfe­rie Spania

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway