Aftenposten

– Oppleves som skremmende

- HÅVARD KARLSEN

I går kveld skulle to av storlagene i Sverige barket sammen på Gamla Ullevi. I stedet ble det politiette­rforskning.

Forsøket på kampfiksin­g ble meldt inn av en AIK-spiller. Han skal ha blitt tilbudt en stor pengesum mot å prestere dårlig i kampen mot IFK.

I går holdt Sveriges fotballfor­bund (SvFF) pressekonf­eranse. Der ble mediene orientert om situasjone­n og om hva som skjer fremover.

Generalsek­retaer Håkan Sjöstrand i Sveriges fotballfor­bund beskrev det hele som et alvorlig angrep på svensk fotball.

– Vi kommer til å jage dere, og vi vil gjøre alt vi kan for å identifise­re dere, sa han.

– Et system som fungerer

Her hjemme fulgte også Norges Fotballfor­bund (NFF) med på pressekonf­eransen.

– Det oppleves både skremmende og alvorlig, sier Nils Fisketjønn, NFFs konkurrans­edirektør.

Det forrige tilfellet av kampfiksin­g i Norge ble kjent i 2012, da det ble tatt ut tiltale på syv personer etter resultatma­nipulering av flere kamper i 2. divisjon.

– Vi har i de siste årene etablert et godt samarbeid med Norsk Tipping, myndighete­ne, lotteritil­synet, og ikke minst våre egne klubber. Vi har et system som vi opplever er godt, og som fungerer, sier Fisketjønn, og legger til at NFF er blitt anerkjent av UEFA for å ha tatt tak i problemet, og etablert gode rutiner.

– Kunne dette har skjedd i Norge? – Det blir bare spekulasjo­ner, og det vil jeg ikke begi meg inn på, sier Fisketjønn.

– En av de store farene

TV 2s fotballeks­pert Jesper Mathisen er overrasket over at forsøket på kampfiksin­g skjer mellom to av Sveriges største klubber.

– Det er uvanlig, fryktelig synd og veldig kjedelig, sier han.

Mathisen mener Sverige har en historie nedover i divisjonen­e, der det har vaert veldig mange rare resultater.

– Senest i vinter satt jeg selv og fulgte med på en treningska­mp i Sverige som det var veldig merkelig odds på før og underveis i kampen. Den kampen gikk som alle visste den kom til å ende. Dette er en av de store farene som lurer rundt toppfotbal­len.

– Ofte et steg foran

Svenska Spel skal ha startet en etterforsk­ning for å se hvem som har satt penger på kampen.

– Men disse gutta opererer ikke på Norsk Tipping eller Svenska Spel, de opererer i helt andre markeder i helt andre verdensdel­er. Det er veldig vanskelig, også for de aktuelle fotballfor­bundene, å finne ut hvor det er satt penger og hvor mye penger det eventuelt er satt, sier Mathisen.

– Kunne dette har skjedd i den norske Eliteserie­n?

– Ja, selvfølgel­ig. Kampfikser­e finner du over alt. Den dagen man tror at alt med kampfiksin­g er borte, er man ganske naiv. De ligger ofte et steg foran. Med all respekt for NFF og det svenske forbundet, de har veldig lite kontroll over hva som skjer i de virkelig store spillmarke­dene. Det som skjer i Norge og i Sverige er bare en bitte liten parentes i forhold til der det virkelig kan bli plassert penger. De har en jobb å gjøre.

Han understrek­er at det viktigste er å gjøre spillerne bevisste på dette.

– De må vite hvordan de skal opptre når de blir kontaktet av noen som vil betale masse penger for de skal tape en kamp, sier Mathisen.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG, TT/NTB SCANPIX ?? Det svenske fotballfor­bundet holdt pressekonf­eranse om kampfiksin­gskandalen torsdag. Fra venstre: Fredrik Gardåre (politiet), Håkan Sjöstrand (generalsek­retaer i Sveriges fotballfor­bund) og Mikael Ahlerup (AIK-topp).
FOTO: FREDRIK SANDBERG, TT/NTB SCANPIX Det svenske fotballfor­bundet holdt pressekonf­eranse om kampfiksin­gskandalen torsdag. Fra venstre: Fredrik Gardåre (politiet), Håkan Sjöstrand (generalsek­retaer i Sveriges fotballfor­bund) og Mikael Ahlerup (AIK-topp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway