Aftenposten

Har solgt for én million før åpningen

– Jeg var en umotivert skoletaper på Nissen videregåen­de, forteller kunstner Kenneth Blom.

- HEIDI BORUD heidi.borud@aftenposte­n.no

Blom har en fortellend­e og figurativ stil, og er blant kunstsamle­rnes absolutte favoritter.

Prisene varierer fra 64 000 til 160 000 kroner, og totalt har gallerist Fredrik Nergaard solgt Bloms kunst for ca. én million kroner før morgendage­ns åpning av utstilling­en i Galleri Haaken.

Kenneth Blom fikk sitt internasjo­nale gjennombru­dd da han i 2007 fikk aeren av å stille ut i det prestisjet­unge auksjonshu­set Sotheby’s i London.

En arbeidsmau­r

Han betegner seg selv som en arbeidsmau­r og sier at det daglige arbeidet i atelieret er den viktigste drivkrafte­n. Men hvordan var egentlig Bloms vei inn i kunsten?

– Jeg var en umotivert skoletaper på Nissen videregåen­de, som satt og tegnet hjemme på kveldene. Det var min far som ba meg søke på Einar Granums Kunstskole. Han er designer og gullsmed, og satt ofte og tegnet, så noe har jeg vel fått med meg fra ham, sier Blom.

Takknemlig og ydmyk

Nå er han takknemlig og ydmyk.

– Den største gaven er at jeg kan male hver dag. Atelierarb­eidet er det viktigste. Slik har det alltid vaert, også den tiden da jeg vasket flybussen på Fornebu for å spe på inntekten. Drivkraft nummer én er at jeg liker å male, sier han.

Blom liker den kommunikat­ive delen av arbeidet og samarbeide­t med dyktige galleriste­r og interessan­te samlere.

– Jo høyere opp man kommer i systemet, jo mindre er det av namedroppi­ng, snobberi og jantelov. Da er man opptatt av maleriets kvalitet og innhold, sier Blom, som siden 2000 har vaert fast i stallen til Galleri Haaken på Tjuvholmen.

– Som kunstner drømmer man om å lage det ene bildet som virkelig gjør en forskjell. Jeg er ikke der ennå, og kommer nok aldri dit, men alle mine skisser er en del av den forsknings­prosessen jeg holder på med, sier Blom.

Kunst og finans henger sammen

Han drømte aldri om å ha en egen gallerist.

– Det å komme inn i Galleri Haaken, og det at jeg ble en naer venn av magister Haaken Christense­n, er jeg svaert takknemlig for. Det har vaert en dannelsesr­eise for meg. Den kombinasjo­nen av kunst og finans som Christense­n alltid sto for vil nok aldri bli stueren i deler av det norske kunstmiljø­et. I Norge har vi en rik stat som forsørger og det er flott, men en skal kanskje vaere ydmyk og takknemlig når man ser hvordan folk sliter på store deler av den internasjo­nale kunstscene­n, sier han.

Blom mener det selvfølgel­ig er en naer sammenheng mellom kunst og finans.

– Det sier seg selv: Atelierlei­en skal betales, det koster penger å vaere på en kunstscene, innramming­er skal bekostes, flybillett­er skal betales. Faresignal­ene er når du trekker det kommersiel­le inn i atelieret.

Blom er tro mot sitt fortellend­e, figurative formspråk. I 1990 var han i Skagen og så et bilde av kunstneren Anna Ancher.

Det var noe med gjenkjenne­ligheten i bildet som traff ham.

– Det motivet jeg så av Anna Ancher i Skagen, ga meg en umiddelbar gjenkjenne­lse i en tilstedeva­erelse. Det var en dør som åpnet seg.

– Du har selv et gjenkjenne­lig uttrykk, det er noe med det sårbare uttrykket?

– Jeg er veldig glad i å arrangere selskaper og middager, og ofte går jeg ut av rommet. Jeg går ut av huset og ser på selskapet gjennom vinduene. Det er som et selvvalgt sølibat.

– Jeg står på siden og trekker meg litt ut av det. Det gir en god følelse og en litt trist følelse som jeg trives i.

Sånn har han det også når han maler.

– Jeg ser inn gjennom vinduet og ser hva som foregår i rommet. Jeg trekker meg litt tilbake. Jeg tror sårbarhet er en fascinasjo­n for alle mennesker, sier Blom.

Når han står i atelieret, handler det om å fange noe av denne sårbarhete­n, om god komposisjo­n, geometri og alle de strenge reglene i akademia.

Han har galleriste­r både i New York, Asia og Sveits.

– Men de fleste kundene er definitivt i Norge, sier han.

Til høsten skal han ha utstilling­er i New York, Bern og Beijing.

– Det er klart det er veldig spennende, sier han.

Fantastisk Knausgård og Munch

Kenneth Blom er opptatt av Edvard Munchs kunstnersk­ap. Han var nylig på Munchmusee­t og hørte på kuratorsam­talen mellom Karl Ove Knausgård og Kari Brandtzaeg.

– Det er vanskelig å male og ikke forholde seg til Munch. Jeg er så takknemlig over å få høre på Knausgård og se at intellektu­elle og verbale forfattere blir tause i møtet med Munch. Det sier noe om styrken i et godt maleri.

– Det er lov å vaere stille i vår tid. Du kan vaere klok selv om du ikke snakker hele tiden, sier Blom.

Det å henvende seg til folk via malermedie­t er egentlig mot alle odds i vår støyende tid. Maleriet er så stille, så introvert.

Han kommer tilbake til Munchutsti­llingen kuratert av Knausgård og Brandtzaeg.

– Den er bare helt fantastisk, men så er det typisk nok en del som må kritisere den. Jeg synes vi skal takke folk for å løfte frem Munch på denne måten. Munch tåler fornyelse, sier Kenneth Blom.

Blom er tro mot sitt uttrykk

– Kenneth Blom er tro mot sitt uttrykk og hele kunstnersk­apet er et kontinuerl­ig og helhetlig prosjekt, sier gallerist Fredrik Nergaard i Galleri Haaken. Han tror ikke det er en spesifikk forklaring på at Blom selger så bra og treffer publikum både i Asia, Europa og USA.

– Han jobber med en gjennomgåe­nde tematikk som handler om møter mellom mennesker. Ofte er det noe usagt, sårbart og melankolsk, sier Nergaard.

Han mener de litt stille og innadvendt­e menneskemø­tene treffer mange.

– Blom er god på å vise uforløste dialoger, og bildene demonstrer­er at vi ofte er fanget i oss selv. Blom forener det figurative og abstrakte, sier Nergaard.

 ?? FOTO: TOR G. STENERSEN ?? Billedkuns­tner Kenneth Blom har solgt malerier for ca. én million kroner før utstilling­en åpner. – Jeg var en umotivert skoletaper på Nissen videregåen­de, som satt og tegnet hjemme på kveldene. Det var min far som ba meg søke på Einar Granums...
FOTO: TOR G. STENERSEN Billedkuns­tner Kenneth Blom har solgt malerier for ca. én million kroner før utstilling­en åpner. – Jeg var en umotivert skoletaper på Nissen videregåen­de, som satt og tegnet hjemme på kveldene. Det var min far som ba meg søke på Einar Granums...
 ??  ??
 ?? FOTO: THOMAS@WIDERBERG.NO ?? This heaven av Kenneth Blom.
FOTO: THOMAS@WIDERBERG.NO This heaven av Kenneth Blom.
 ?? FOTO: THOMAS@WIDERBERG.NO ?? Black windows av Kenneth Blom.
FOTO: THOMAS@WIDERBERG.NO Black windows av Kenneth Blom.
 ?? FOTO: THOMAS@WIDERBERG.NO ?? Black windows av Kenneth Blom.
FOTO: THOMAS@WIDERBERG.NO Black windows av Kenneth Blom.
 ?? FOTO: THOMAS@WIDERBERG.NO ?? The girl av Kenneth Blom.
FOTO: THOMAS@WIDERBERG.NO The girl av Kenneth Blom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway