Aftenposten

Heksejakt i ny Brekke-krim

-

Jørgen Brekke slipper heksene løs i sin nye spenningsr­oman Avgrunnsbl­ikk.

Her blir vi nemlig tatt med inn i wicca-religionen­s myteomspun­ne gemakker.

– Naturrelig­ionen fascinerer meg, sier forfattere­n om bakgrunnen for den nye spenningsb­oken – med etterforsk­eren Odd Singsaker i front.

– Jeg begynte å interesser­e meg for religionen allerede på 1990-tallet. Da jeg studerte i Trondheim, var jeg og min kone en del sammen med en venninne som var aktiv wicca – eller heks, sier Brekke.

Ved en tilfeldigh­et kom han også en gang over en heksering i aktivitet i Brennebukt­a i Trondheim.

– Det var noe suggestivt over det som foregikk. Jeg ble stående lenge og se på disse menneskene, noen av dem i dyp transe, fortsetter forfattere­n. Han har i sin ferske bok dyppet pennen i sin etter hvert rike kunnskap om denne ikke-monoteisti­sk religionen og forsikrer at han ikke på noen som helst måte vil wicca-menigheten­e til livs.

– Tvert imot, jeg synes det er svaert mye positivt med religionen og finner ikke ondskap her. Blant annet finnes det mange naturverne­re blant dagens hekser, og jeg liker også at religionen ikke er patriarkal­sk.

Gamle røtter

Det er usikkert hvor wicca har sine røtter, men noen vil mene at de går helt tilbake til tempelridd­ertiden. Andre igjen vil hevde at den baerer med seg elementer som er enda mye eldre, fortsetter Brekke. Han forteller at moderne wicca i stor grad bygger på boken Witchcraft Today som utkom i 1954.

– Boken, signert Gerald Brosseau Gardner (1884–1964), er opphavet til den tradisjone­n innenfor wicca som kalles den gardnerian­ske, fortsetter forfattere­n og legger til at det her til lands finnes flest wicca-medlemmer på Vestlandet.

– Kanskje fordi naturen i seg selv er så vakker at man bare må ut og tilbe den, ler forfattere­n. Han skyter inn at det her til lands – paradoksal­t nok – også har vaert bølger av aktive hekseringe­r i urbane universite­tsmiljøer.

Målet mitt er å skrive frem troverdige karakterer og la leseren få bli med inn i deres verden – selv om det noen ganger bikker over til galskap. Dersom jeg har et budskap i bøkene mine, så er det at kravet til konformite­t i samfunnet vårt kan skape litt vel trange rom. Det er ingen tjent med. sier spenningsf­orfatteren. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway