Aftenposten

Beskyldes for plagiat

- ØYSTEIN ALDRIDGE

Romanen Samleren trekkes tilbake fra bokhandlen­e. Samtidig skal alle inntekter fra boksalget overføres til etterkomme­re av forfattere­n Charles Willeford.

Samleren av Audun Mortensen ble gitt ut på Flamme Forlag i 2015. Boken følger plottet fra The Burnt Orange Heresy av Charles Willeford fra 1971 og inneholder også ukreditert­e oversettel­ser. Handlingen har Mortensen satt til Oslo.

Denne uken la forlaget ut en melding på sine nettsider der de erkjenner at prosjektet burde vaert diskutert med Willefords bo, og at bruken skulle ha vaert klarert. Willeford selv døde i 1988. Saken ble først omtalt av Natt & Dag.

– Samleren kan ikke forstås som plagiat i ren forstand. Den befinner seg i et grenseland, noe vi ønsket en kunstneris­k diskusjon om. Debatten ble imidlertid langt mer juridisk. Derfor ble det etter hvert hensiktsme­ssig å lande en avtale med Willefords bo, sier redaktør Geir Nummedal i Flamme Forlag.

Makulerer restopplag­et

Flamme har inngått en avtale om at inntekter fra Samleren går til Willefords bo. Alt videre salg av boken stanses. Under arbeidet med boken var Flamme informert om Mortensens bruk av The Burnt Orange Heresy.

– Mortensens forfatters­kap er i høy grad basert på sampling, remiksing, approprias­jon. Samlerens forhold til The Burnt Orange Heresy gjør at den juridisk kan klassifise­res som et «avhengighe­tsverk». I kjølvannet av fjorårets debatt tok vi derfor initiativ til å kontakte rettighets­haverne, og saken er nå landet, sier Nummedal.

Kulturråde­t, som i 2015 kjøpte inn Samleren til norske biblioteke­r, ba i fjor om en redegjørel­se fra forlaget som følge av debatten. Konklusjon­en til rådet var at innkjøpet står ved lag.

Detaljene i avtalen mellom Flamme og Willefords bo er konfidensi­elle. Samleren ble trykket i 2000 eksemplare­r. Restopplag­et er makulert. Boken vil fortsatt vaere tilgjengel­ig på biblioteke­r.

Fortsetter å utgi Mortensen

I et foredrag for Westerdals-studenter i fjor avslørte forfattere­n selv for offentligh­eten at boken var en resirkuler­t ver- sjon av Willefords roman, noe anmeldere ikke hadde fått med seg.

Saken ble plukket opp av Natt & Dag, og dermed oppsto en debatt om hvorvidt Mortensen hadde plagiert Willeford. I 2010 vekket det en viss oppmerksom­het da Audun Mortensen ga ut boken Roman, som var en versjon av Vladimir Nabokovs klassiker Lolita skrevet baklengs.

Det som har skjedd, kommer ikke til ha betydning for Flammes samarbeid med Audun Mortensen. De er i dialog om et nytt prosjekt.

– Han er en konseptuel­l kunstner og en kanskje provoseren­de samtidsfor­fatter. Som hans forlag støtter vi naturligvi­s opp om Mortensens kunstneris­ke prosjekt. På grunn av metodene hans er det likevel enkelte spørsmål vi må stille ham som vi ikke stiller andre forfattere, sier Nummedal.

Audun Mortensen besvarte ikke Aftenposte­ns henvendels­er i går.

 ?? FOTO: TRYGVE INDRELID ?? Audun Mortensens forfatters­kap er i høy grad basert på sampling, remiksing og lån fra andre forfattere.
FOTO: TRYGVE INDRELID Audun Mortensens forfatters­kap er i høy grad basert på sampling, remiksing og lån fra andre forfattere.
 ??  ?? Samleren kom ut i 2015.
Samleren kom ut i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway