Aftenposten

Den store stemmen er borte

- ROBERT HOFTUN GJESTAD

Chris Cornell (1964-2017).

Man snakker ofte om de fire store i norsk rock på 1980-tallet, men begrepet kan lett brukes om flere band. For eksempel de fire store i den amerikansk­e grønsjen på slutten av 80- og tidlig 90-tall: Nirvana, Alice In Chains, Pearl Jam og Soundgarde­n.

Nå er bare én av vokalisten­e i disse fire bandene igjen, for sent 17. mai døde Soundgarde­ns Chris Cornell brått etter en konsert i Detroit. Dødsårsake­n er ikke kjent, men 52-åringen Cornell følger Nirvanas Kurt Cobain (selvmord) og Alice In Chains’ Layne Staley (antatt overdose) ut av tiden. Bare Pearl Jams Eddie Vedder er igjen, og den store stemmen i grønsjen er borte.

Et stort vokalspenn

For oss som hadde grønsjen som lydsporet til de formative årene rundt 20, var det alltid noe spesielt med Soundgarde­n. Andre band i samme periode og sjanger var større, kommersiel­t sett, men ingen var fetere, tyngre og bedre. Og ingen hadde en sterkere vokalist.

Bandet og grønsjen kom fra Seattle-området som en reaksjon på 80-tallets kjipe overdose av glitterog hårmetal. Sjangeren mikset 70-tallets tungrock og Sabbath-riff med alternativ amerikansk rock i en moderne innpakning, med tekster av og om en generasjon desillusjo­nert amerikansk ungdom.

Rock for evigheten

Kurt Cobain og hans Nirvana skrek kanskje angsten, fortvilels­en og sinnet ut med mest troverdigh­et, men ingen sang bedre og med mer melodi enn Chris Cornell med sitt vokalspenn på nesten fire oktaver.

De musikalske høydepunkt­ene var albumene Louder Than Love (1989), Badmotorfi­nger (1991) og Superunkno­wn (1994), med det midterste som den absolutte topp.

Ta et gjenhør med «Rusty Cage», «Outshined», «Slaves & Bulldozers» og «Jesus Christ Pose» – de fire første låtene på albumet. Metal og tungrock for evigheten.

Da Soundgarde­n kranglet seg til oppløsning i 1997, kastet andre seg over vokalist Chris Cornell. Så klart. Sammen med Zack de la Rocha fra Rage Against The Machine dannet han Audioslave, og oppnådde ny suksess.

Tilbake på rett post

I mange år har han også turnert mye med et etter hvert omfattende solomateri­ale som aldri har nådd gamle høyder, og sang Bondlåten «Casino Royale», men nå ved sin død var Chris Cornell tilbake på rett post.

Konserten i Detroit samme kveld var med et gjenforent Soundgarde­n, og gitarist Kim Thayil har i intervjuer snakket om et nytt album. Hvor langt det var kommet, vites ikke.

Uansett setter vi nå på en gammel låt, og minnes én av de største rockevokal­istene. Det får vel bli «grip dagen uten saerlig hell»monsteret «The Day I Tried To Live».

 ??  ??
 ?? FOTO: JEFF CHRISTENSE­N, TT / NTB SCANPIX ?? Soundgarde­ns Chris Cornell døde 17. mai, bare 52 år gammel.
FOTO: JEFF CHRISTENSE­N, TT / NTB SCANPIX Soundgarde­ns Chris Cornell døde 17. mai, bare 52 år gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway